Translate this page

Σαν σημερα | 13 Φεβρουαριου


1950: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Peter Gabriel (Peter Brian Gabriel) γεννήθηκε στο Chobham του Σάρρεϋ της Αγγλίας. Από την μητέρα του πήρε τις πρώτες μουσικές γνώσεις και από μικρός έμαθε να παίζει κλαρινέτο. Το 1967 με τους συμμαθητές του Tony Banks, Anthony Phillips, Mike Rutherford και Chris Stewart δημιούργησαν τους Genesis. Το 1975 ο Peter Gabriel αντικαταστήθηκε από τον Phil Collins όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Genesis για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Τα τέσσερα πρώτα σόλο άλμπουμ του δεν έχουν τίτλο και απλά φέρουν το όνομα του, αλλάζοντας το λατινικό I, II, III, IV. Σαν σόλο καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει συνολικά επτά στούντιο άλμπουμ και τέσσερα soundtracks. Έγραψε την μουσική για την ταινία του Martin Scorsese, “The Last Temptation of Christ” (1988) (από το βιβλίο “Ο Τελευταίος Πειρασμός” του Νίκου Καζατζάκη, 1953) και κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy το “Best New Age Performance“. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει έξι βραβεία Grammy και το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Polar Music Prize. Ο Peter Gabriel έχει προσφέρει επίσης σπουδαίο έργο στην παγκόσμια μουσική και είναι κινητήριος δύναμη του WOMAD (World of Music, Arts and Dance). Με την δημιουργία των Real World Studios έχει ηχογραφήσει και στηρίξει καλλιτέχνες όπως Youssou N’dour, Yungchen Lhamo, Nusrat Fateh Ali Khan κ.α. Στην σόλο καριέρα του τα πιο δημοφιλή τραγούδια του είναι τα “Shock the Monkey“, “Games Without Frontiers“, “Sledgehammer” κ.α.

1956: Ο Βρετανός μπασίστας και ιδρυτικό μέλος των Joy Division, Peter Hook (Peter Woodhead) γεννήθηκε στο Σάλφορντ της Αγγλίας. Μετά το θάνατο του τραγουδιστή Ian Curtis το 1980, η μπάντα συνέχισε με το όνομα New Order. Αποχώρησε το 2007 και συνεργάστηκε με τα συγκροτήματα Revenge και Monaco.

1970: Οι Black Sabbath κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ με τίτλο “Black Sabbath“. Στην Αμερική θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουνίου. Θα ανέβει μέχρι την όγδοη θέση των Βρετανικών charts. Θεωρείται ένα από τα άλμπουμ που βοήθησαν στην εξέλιξη της heavy metal μουσικής. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Evil Woman“, “The Wizard“, “Black Sabbath” κ.α.

2005: Στην 47η τελετή απονομής των Grammy Awards που πραγματοποιείται στο Staples Center του Λος Άντζελες, ο εκλιπών Ray Charles κερδίζει οκτώ βραβεία. Τα τέσσερα από αυτά για το άλμπουμ του με τίτλο “Genius Loves Company” το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2004, δυο μήνες περίπου μετά το θάνατο του.

2009: Κυκλοφορεί το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του alternative rock Σουηδικού συγκροτήματος Mando Diao με τίτλο “Give Me Fire“. Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν το “Dance with Somebody“.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου