Translate this page

Σαν σημερα | 14 Φεβρουαριου


1937: Ο Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδιστής Magic Sam (Samuel Gene Maghett 1937-1969) γεννήθηκε στην πόλη Grenada του Μισισίπι. Με το παίξιμο του καθόρισε τον ήχο της σύγχρονης chicago blues σκηνής. Αγάπησε την μουσική από τους δίσκους των Muddy Waters και Little Walter. Κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “All Your Love” το 1957. Ήταν δημοφιλής για το τραγούδι του “High Heel Sneakers“. Στην ταινία “The Blues Brothers” το τραγούδι “Sweet Home Chicago” είναι αφιερωμένο στον “the late, great Magic Sam“.

1947: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Tim Buckley (Timothy Charles Buckley III 1947-1975) γεννήθηκε στην πόλη Ουάσιγκτον. Κατά την διάρκεια της καριέρας του πέρασε από πολλά στυλ μουσικής όπως folk, jazz, psychedelia, funk, soul. Από το 1966 έως το 1974 κυκλοφόρησε εννέα άλμπουμ και παρότι δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία, υπήρξε επιρροή για αρκετούς δημιουργούς. Ήταν πατέρας ενός σπουδαίου τραγουδοποιού, κιθαρίστα και τραγουδιστή, του Jeff  Buckley (1966-1997).

1967: Στα Atlantic Studios της Νέας Υόρκης, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Aretha Franklin ηχογραφεί το τραγούδι “Respect“. Το τραγούδι γράφτηκε και πρωτοκυκλοφόρησε από τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Otis Redding τον Αύγουστο 1965. Ενώ ο Redding έγραψε το τραγούδι σαν την έκκληση ενός άντρα για σεβασμό και αναγνώριση από μια γυναίκα, όταν το ερμήνευσε η Franklin αντιστράφηκε η σημασία του και μετατράπηκε στο σεβασμό και την αναγνώριση που άξιζε μια γυναίκα στην Αμερική του ’60. Η ερμηνεία της Aretha Franklin αντιπροσώπευε απόλυτα την σημασία του τραγουδιού το οποίο και έγινε η σημαία του φεμινιστικού κινήματος στην Αμερική και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην rhythm and blues μουσική σκηνή. Το Φεβρουάριο του 1968 στην δέκατη τελετή απονομής των Grammy Awards το τραγούδι “Respect” χάρισε στην Aretha Franklin τα βραβεία “Best Rhythm & Blues Recording” και “Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female“.

1970: Οι Βρετανοί The Who πραγματοποιούν μια συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Δυτικό Γιορκσάιρ της Αγγλίας. Η παράσταση ηχογραφείται και θα κυκλοφορήσει λίγο αργότερα με τον τίτλο “Live at Leeds“. Θα είναι το πρώτο live άλμπουμ των The Who. Στις 8 Φεβρουαρίου του 1993 η RIAA ανακοίνωσε πως έχει γίνει δυο φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ.

1978: Οι Dire Straits αρχίζουν τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους στούντιο άλμπουμ. Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ με τον τίτλο “Dire Straits” από την Phonogram Records. Ένα από τα τραγούδια που θα ξεχωρίσουν είναι το “Sultans of Swing“.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου