Translate this page

Σαν σημερα | 15 Φεβρουαριου


1944: Ο Βρετανός μουσικός, ντράμερ και ιδρυτικό μέλος του Βρετανικού rock συγκροτήματος The Kinks, Mick Avory (Michael Charles Avory) γεννήθηκε στο Σάρρεϋ της Αγγλίας. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος από το 1964 έως το 1984. Πολύ πριν, το καλοκαίρι του 1962, είχε παίξει τύμπανα και για ένα άλλο Βρετανικό συγκρότημα που αργότερα ονομάστηκε… The Rolling Stones. Δεν συμμετείχε στην πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στο The Marquee Club τον Ιούλιο του 1962, έτσι πρώτος ντράμερ των Stones θεωρείται ο Tony Chapman.

1954: Ο Big Joe Turner ηχογραφεί το τραγούδι “Shake, Rattle & Roll“. Επιτυχία όμως έγινε όταν το ξανατραγούδησαν έξι μήνες αργότερα οι Bill Haley & His Comets.

1959: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Ali Campbell (Alistair Ian Campbell) γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Υπήρξε μέλος του Βρετανικού reggae συγκροτήματος UB40 από την ίδρυση τους το 1978 έως τον Ιανουάριο του 2008 που αποχώρησε για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Γνώρισε επιτυχία με τραγούδια όπως τα “Red, Red Wine“, “Can’t Help Falling in Love” κ.α. Οι πωλήσεις του συγκροτήματος παγκοσμίως ξεπερνούν τα εβδομήντα εκατομμύρια αντίτυπα.

1965: Ο μεγάλος Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας Nat King Cole (Nathaniel Adams Coles 1919-1965) απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών σε νοσοκομείο της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια από καρκίνο του πνεύμονα. Ήταν φανατικός καπνιστής και πίστευε πως το τσιγάρο κρατούσε τη φωνή του χαμηλά, για αυτό το λόγο πριν από ηχογραφήσεις κάπνιζε απανωτά τσιγάρα. Είναι γνωστός και ως “the King” και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε από τα ΜΜΕ η έκφραση “The King Is Dead“, η επόμενη ήταν για τον Elvis Presley το 1977. Λίγες ημέρες πριν το θάνατο του, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “L-O-V-E” το οποίο ηχογραφήθηκε αρχές Δεκεμβρίου του 1964, λίγες ημέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Γνωστές επιτυχίες του τα τραγούδια “Nature Boy” (1948), “Mona Lisa” (1950), “Too Young” (1951) “Unforgettable” (1951) και “When I Fall in Love” (1964). Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Το όνομα του γράφτηκε στο Alabama Music Hall of Fame και στο Alabama Jazz Hall of Fame. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μουσικές προσωπικότητες της Αμερικής και ένας από τους πρωτοπόρους jazz πιανίστες της εποχής του.

1968: Ο Αμερικανός μουσικός της φυσαρμόνικας Little Walter (Marion Walter Jacobs 1930-1968) απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών στον ύπνο του στο διαμέρισμα του στο Σικάγο του Ιλινόις από θρόμβωση της στεφανιαίας. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς μουσικούς της blues. Είναι ο μόνος καλλιτέχνης που το όνομά του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame για την μεγάλη δεξιοτεχνία του στη φυσαρμόνικα. Λόγω της μοναδικής τεχνικής του, αρκετοί τον συγκρίνουν με μεγάλες μουσικές προσωπικότητες όπως τους Charlie Parker και Jimi Hendrix. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Muddy Waters, Koko Taylor, Bo Diddley κ.α. Το 1948 ενσωματώθηκε στην μπάντα του Muddy Waters και συμμετείχε στις κλασικές ηχογραφήσεις του. Το 1952 δημιούργησε την δικιά του μπάντα και η πρώτη ηχογράφηση, το τραγούδι “Juke“, έγινε η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας την κορυφή του Billboard R&B Charts. Άλλες επιτυχίες του τα τραγούδια “Roller Coaster” και “Sad Hours“.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου