Translate this page

Σαν σημερα | 25 Φεβρουαριου


1963: Οι The Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους single στην Αμερική με τίτλο “Please Please Me“. Στη Μεγάλη Βρετανία είχε κυκλοφορήσει περίπου ένα μήνα νωρίτερα. Στις ΗΠΑ το τραγούδι δεν κατάφερε να κάνει επιτυχία αλλά όταν επανακυκλοφόρησε στις αρχές του 1964 έφτασε μέχρι την τρίτη θέση του Billboard.

1971: Ο Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας Daniel Powter (Daniel Richard Powter) γεννήθηκε στο Βερνόν της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά. Έγινε δημοφιλής με το τραγούδι “Bad Day” από το δεύτερο του άλμπουμ με τίτλο το όνομα του, “Daniel Powter“. Το 2007 η πρώτη του αυτή επιτυχία του χάρισε μια υποψηφιότητα για το βραβείο Grammy “Best Male Pop Vocal Performance“.

1985: Ο Mick Jagger κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο στούντιο άλμπουμ με τίτλο “She’s The Boss“. Μετά το νέο συμβόλαιο των The Rolling Stones με την CBS Records το 1983, τα μέλη του συγκροτήματος είχαν την δυνατότητα να κυκλοφορούν παράλληλα σόλο άλμπουμ, κάτι που δεν ήταν επιτρεπτό με το προηγούμενο συμβόλαιο τους. Η κυκλοφορία του άλμπουμ από τον Jagger ήταν λόγος για να παρεξηγηθούν με τον κιθαρίστα Keith Richards, ο οποίος θεωρούσε πως οι The Rolling Stones είχαν πάντα προτεραιότητα… Το τραγούδι που ξεχώρισε ήταν το “Just Another Night“.

1990: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας Johnnie Ray (John Alvin Ray 1927-1990) απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από ηπατική ανεπάρκεια. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της R&B και jazz μουσικής. Γνώρισε επιτυχία κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε στα δεκατρία του χρόνια, έχασε την ακοή στο αριστερό αυτί. Ένα από τα τραγούδια που τον έκαναν δημοφιλή ήταν το “Cry” (1951), το οποίο πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και τον καθιέρωσε ως teen idol της εποχής. Το 1982 οι Βρετανοί Dexys Midnight Runners μίλησαν για τον Ray στο τραγούδι τους “Come On Eileen” και δανείστηκαν για το βίντεο του τραγουδιού εικόνες από το 1954.

2012: Ο θρυλικός Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της blues Louisiana Red (Iverson Minter 1932-2012) απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών στο Αννόβερο της Γερμανίας όπου είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη λίγες ημέρες νωρίτερα και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του βρίσκονταν σε κώμα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ζούσε μόνιμα στην Γερμανία. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι John Lee Hooker, Eric Burdon, Albert King κ.α. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από πενήντα άλμπουμ. Το 1994 μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη ηχογράφησαν το άλμπουμ “Blues Meets Rembetika“.

2019: Ο Μαρκ Χόλις (Mark Hollis), ηγετική φιγούρα του post-punk γκρουπ Talk Talk, πέθανε σε ηλικία 64 ετών. Τον θάνατό του καλλιτέχνη ανακοίνωσε ο γιατρός και Ακαδημαϊκός Άντονι Κοστέλο.
O Κοστέλο αποχαιρέτησε με θλίψη των Χόλις, με τον οποίο είχαν συγγένεια, και τον χαρακτήρισε ως έναν «καταπληκτικό σύζυγο και πατέρα».  Παράλληλα ανέφερε πως ο εκλιπών ήταν «ένας εντυπωσιακός άνθρωπος με αρχές».  Ο Χόλις, ανέφερε ο Κοστέλο, «είχε αποσυρθεί από τη μουσική βιομηχανία πριν από 20 χρόνια αλλά παρέμενε ένα αδιαμφισβήτητο μουσικό είδωλο».
Οι Talk Talk δημιουργήθηκαν το 1981 και μέσα σε μια δεκαετία περίπου κυκλοφόρησαν πέντε άλμπουμ.  Γνώρισαν επιτυχία με τα synth pop κομμάτια «Talk Talk» που κυκλοφόρησε το 1982 και «It's my life» και «Such a Shame» το 1984, πριν εξερευνήσουν περισσότερο πειραματικούς ήχους μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το επιδραστικό μουσικό σχήμα θεωρείται πως γεφύρωσε το κενό ανάμεσα στον νέο ρομαντισμό και το post rock και αναδιαμόρφωσε το μουσικό σκηνικό με μια σειρά από πολύ αξιόλογες κυκλοφορίες.  Ο Χόλις υπήρξε ο βασικός τραγουδιστής του σχήματος και ο μουσικός που υπέγραψε την πλειονότητα των συνθέσεών του.  
Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 4 Ιανουαρίου 1955. Σπούδασε ψυχολογία πριν τα παρατήσει για να αφοσιωθεί στην μουσική. Έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα το 1977.  Σχημάτισε τους Talk Talk το 1981 μαζί με τους Πολ Γουέμπ, Λι Χάρις και Σάιμον Μπρένερ που γνώρισε μέσω του αδερφού του. Οι Talk Talk έγιναν γνωστοί την δεκαετία του '80 με μια σειρά από σημαντικά για την εποχή τους άλμπουμ που ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη παραγωγή τους όπως τα «It's My Life», «The Colour of Spring», «Spirit of Eden», «Laughing Stock» αν και ποτέ δεν γνώρισαν την επιτυχία στα chart όπως τους αναλογούσε. Ο Χόλις έγινε ακόμη πιο γνωστός σε ένα νεότερο κοινό με την διασκευή του «It's my Life» από τους No Doubt το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία το 2003.  Το σχήμα διαλύθηκε το 1992 επειδή ο Χολις ήθελε να αφοσιωθεί στην οικογένεια του. Κυκλοφόρησε μια σόλο δουλειά με τίτλο το όνομα του το 1998 πριν αποσυρθεί εντελώς από την μουσική.

2020: O David Roback, που μαζί με την Hope Sandoval δημιούργησε τους Mazzy Star, πέθανε σε ηλικία 61 ετών. Yπήρξε μία από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της νεοψυχεδελικής σκηνής του Λος Άντζελες στα μέσα της δεκαετίας του '80. Μετά τη σύσταση των Rain Parade και την κυκλοφορία ενός δίσκου ο Roback έφυγε από τη μπάντα και αφού έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στο Μπέρκλεϋ και στη Νέα Υόρκη δημιούργησε τους Opal μαζί με την Kendra Smith, μπασίστα των Dream Syndicate. Η Smith άφησε το σχήμα κατά τη διάρκεια περιοδείας όπου οι Opal «άνοιγαν» τους The Jesus & Mary Chain. Η Hope Sandoval την αντικατέστησε και πλέον η εποχή των Mazzy Star ξεκινούσε.
Ο πρώτος δίσκος των Mazzy Star, "She Hangs Brightly" κυκλοφόρησε το 1990. Ο επόμενος, "So Tonight That I Might See" το 1993 περιείχε και το Fade Into You, το κομμάτι που τους σύστησε το σχήμα σε παγκόσμια ακροατήρια. Ο τρίτος δίσκος "Among My Swan" κυκλοφόρησε το 1996. Στον ήχο τους, πάντρευαν την ονειρική ποπ με την ψυχεδέλεια, την φολκ και το εναλλακτικό ροκ της δεκαετίας του 1990. Οι δουλείες τους συγκαταλέγονται για πολλούς ανάμεσα στις πλέον κομβικές της εποχής. Το συγκρότημα φαίνεται να βάζει μία παύση στη δράση του το 1997 αλλά το 2011 επέστρεψε με ένα νέο σινγκλ πριν κυκλοφορήσει τον τέταρτό του δίσκο "Seasons of Your Day" το 2013. Σε συνέντευξή τους στο Rolling Stone τότε οι Sandoval και Roback είχαν υποστηρίξει πως οι Mazzy Star δεν διαλύθηκαν ποτέ απλά όλο αυτό το διάστημα έγραφαν και ηχογραφούσαν χωρίς να κάνουν συναυλίες και να κυκλοφορούν το υλικό που παρήγαγαν. Ο Roback είχε πει πως «απλά έγραφαν μουσική για τους εαυτούς τους». Ο David Roback ήταν ο παραγωγός των δίσκων του συγκροτήματος και μαζί με τη Sandoval υπέγραφε τις συνθέσεις των κομματιών. Το "Still", το τελευταίο ep των Mazzy Star κυκλοφόρησε το 2018, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Keith Mitchell, ντράμερ του σχήματος.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου