Translate this page

Σαν σημερα | 10 Μαρτιου


1963: Ο Αμερικανός μουσικός, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του Αμερικανικού grunge/rock συγκροτήματος Pearl Jam, Jeff Ament (Jeffrey Allen Ament) γεννήθηκε στην πόλη Χαβρ της Μοντάνα. Τη δεκαετία του ’80 υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων Green River και Mother Love Bone. Μαζί με τους Pearl Jam έχει κερδίσει ένα Grammy Award, πέντε American Music Awards και τέσσερα MTV Video Music Awards. Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ με τίτλο “Tone“.

1964: Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Neneh Cherry (Neneh Mariann Karlsson) γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής το 1988 με την κυκλοφορία του τραγουδιού “Buffalo Stance“. Αναμίχτηκε ενεργά στην μουσική σκηνή του Μπρίστολ και συνεργάστηκε με συγκροτήματα όπως οι Massive Attack. Το 1994 συνεργάστηκε με τον Youssou N’Dour για την δημιουργία και ερμηνεία της μεγάλης επιτυχίας “7 Seconds“.

1973: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκεται η Roberta Flack και το τραγούδι “Killing Me Softly (With His Song)“.  Είναι μια δημιουργία των Charles Fox και Norman Gimbel. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου του 1973.

1984: Ο Ian Gillan εγκαταλείπει τους Black Sabbath. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1983 αντικαθιστώντας τον τραγουδιστή Ronnie James Dio. Υπήρχαν σκέψεις από το συγκρότημα το άλμπουμ που θα ακολουθούσε την άφιξη του Gillan, “Born Again” να μην κυκλοφορήσει κάτω από το όνομα των Black Sabbath… αλλά τελικά υπέκυψαν στις πιέσεις της εταιρείας τους. Με την αποχώρηση του ένα χρόνο περίπου μετά, είχε δηλώσει: “I was the worst singer Black Sabbath ever had…“

1992: Ο μεγάλος Έλληνας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας (1925-1992) απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών στην Αθήνα. Στην μακρόχρονη καριέρα του έγραψε μουσική σε πάνω από εκατό ταινίες και συνεργάστηκε με μεγάλους ερμηνευτές όπως Στέλιος Καζαντζίδης, Πόλυ Πάνου, Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Σταμάτης Κόκοτας, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Αγωνία“, “Θεσσαλονίκη“, “Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου“, “Ο πιο καλός ο μαθητής“, “Σταλιά-σταλιά“, “Τα δειλινά“, “Δημήτρη μου, Δημήτρη μου“, “Στο λευκό τον Πύργο” κ.α.

2012: Απεβίωσε η Δόμνα Σαμίου (γεν. 12 Οκτωβρίου 1928), Ελληνίδα τραγουδίστρια που συνετέλεσε όσο κανείς άλλος στη διάδοση του παραδοσιακού τραγουδιού. Αντιστρατευόμενη την εμπορική εκμετάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης, αρχίζει να παρουσιάζει επί σειρά ετών την όσο πιο αυθεντική εκτέλεσή της.  Έτσι κάνει αμέτρητες συναυλίες στις οποίες τραγουδά η ίδια, αλλά και παρουσιάζει αυθεντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς του δημοτικού τραγουδιού. Το έργο της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα. Παρουσιαζόταν σε πολλές  χώρες της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου και σε πόλεις της Αυστραλίας, όπου και έδινε συναυλίες.

2016: Πέθανε το ιδρυτικό μέλος και κιμπορντίστας του βρετανικού progressive ροκ συγκροτήματος Emerson Lake & Palmer, Κιθ Εμερσον. Την ανακοίνωση έκανε ο συνεργάτης του Καρλ Παλμερ λέγοντας πως εφυγε στα 71 χρόνια του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια χωρίς να κάνει γνωστούς τους λόγους του θανάτου του. Οι Emerson Lake & Palmer έκαναν τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του '70 με άλμπουμ όπως Τarkus (1971), Pictures at an Exhibition (1971), Trilogy (1972), και Brain Salad Surgery (1973) καθώς επίσης και τα Works Volume 1 (1977) and Works Volume 2 (1977). Ο συμφωνικός τους ήχος και η τελειομανία αποτέλεσαν κόκκινο πανί και το αντίπαλον δέος στον πανκ και σημαντικό λόγο στη δημιουργία του.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου