Translate this page

Σαν σημερα |13 Μαρτιου


1933: Ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Αμερικανούς τραγουδοποιούς, ο Mike Stoller γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε συγγραφική ομάδα με τον Jerry Leiber (1933-2011) και συνεργάστηκαν με καλλιτέχνες όπως οι The Coasters, The Drifters, Ben E. King, Elvis Presley κ.α. Έγραψαν τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως τα “Hound Dog“, “There Goes My Baby“, “Jailhouse Rock“, “Stand By Me” (μαζί με τον Ben E. King) κ.α. Τα ονόματα τους γράφτηκαν στο Songwriters Hall of Fame το 1985 και Rock and Roll Hall of Fame το 1987.

1960: Ο μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του Ιρλανδικού συγκροτήματος U2, Adam Clayton γεννήθηκε στο Chinnor του Οξφορντσάιρ της Αγγλίας. Το 1976 παρέα με τους Bono, The Edge και Larry Mullen δημιούργησαν τους U2 και από τότε παραμένει σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας τους. Μαζί με το συγκρότημα έχει κερδίσει εικοσιδύο βραβεία Grammy.

1966: Οι Pink Floyd εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο The Marquee Club στην οδό Wardour, στο Λονδίνο της Αγγλίας. Το Marquee έγινε ο σημαντικότερος χώρος για την αναδυόμενη βρετανική σκηνή και είδε την άνοδο κάποιων από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στη δεκαετία του '60 και του '70, όπως οι Jimi Hendrix, Cream, Manfred Mann, The Who, Yes, Led Zeppelin, Jethro Tull, King Crimson και Genesis.

1976: Οι The Jackson 5 φεύγουν από την Motown για ένα νέο συμβόλαιο με την Epic Records. Συγχρόνως αλλάζουν τα όνομα τους σε The Jacksons. Οι The Jackson 5 ήταν ένα οικογενειακό R&B, soul συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1964 από τα αδέρφια Jackson: Jackie, Tito, Jermaine, Marlon και Michael. Κατά την εξάχρονη παραμονή τους στην δισκογραφική εταιρεία Motown, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ηχογραφώντας εννέα άλμπουμ. Τραγούδια όπως τα “I Want You Back“, “ABC“, “The Love You Save” και “I’ll Be There” σκαρφάλωσαν στο Νο1 του Billboard. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η λεγόμενη “Jacksonmania” είχε επεκταθεί σε ολόκληρη στην Αμερική… Το 1975 διαπραγματεύτηκαν συμβόλαιο με την CBS Records, όπου το ποσοστό τους από το 2,8% που ήταν με την Motown θα άλλαζε σε 20%. Όμως τότε δε μπόρεσαν να λύσουν το συμβόλαιο τους με την Motown.

1983: Στην κορυφή των Βρετανικών Albums Chart βρίσκεται το άλμπουμ των U2 με τίτλο “War“. Είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ του Ιρλανδικού rock συγκροτήματος και κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1983. Θεωρείται το πρώτο πολιτικοποιημένο άλμπουμ του συγκροτήματος, κυρίως για τα τραγούδια “Sunday Bloody Sunday” και “New Year’s Day“. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στα Windmill Lane Studios στο Δουβλίνο από το Μάιο έως και τον Αύγουστο του 1982, με παραγωγό τον Steve Lillywhite. Έγινε δύο φορές πλατινένιο στη Μεγάλη Βρετανία και τέσσερις φορές στις ΗΠΑ.

2005: Η Αφροαμερικανή soul τραγουδίστρια Lyn Collins (Gloria Lavern Collins 1948-2005) απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών στην πόλη Πασαντένα του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από καρδιακή αρρυθμία. Έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του ’70 από την συνεργασία της με τον James Brown. Μεγάλη επιτυχία της, το τραγούδι “Think (About It)” το 1972.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου