Translate this page

Σαν σημερα | 15 Μαρτιου


1943: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός Sly Stone (Sylvester Stewart) γεννήθηκε στο Ντέντον του Τέξας. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 γνώρισε επιτυχία με το συγκρότημα Sly & the Family Stone, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της soul και funk μουσικής. Μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους το τραγούδι “Everyday People” το οποίο πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έμεινε στο Billboard για τέσσερις εβδομάδες.

1947: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός Ry Cooder (Ryland Peter Cooder) γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ’60 σαν μέλος του συγκροτήματος Captain Beefheart. Στα τέλη της δεκαετίας συνεργάστηκε με τους Rolling Stones ηχογραφώντας μαζί τους για τα άλμπουμ “Let It Bleed” και “Sticky Fingers“. Από το 1988 μέχρι το 2003 κέρδισε έξι βραβεία Grammy. Ένα από αυτά για το άλμπουμ “Buena Vista Social Club” (1997). Σε αυτό το άλμπουμ συνεργάστηκε με τον μεγάλο Κουβανό μουσικό Juan de Marcos González και με παραδοσιακούς μουσικούς και τραγουδιστές της Κούβας. Οι Κουβανοί αυτοί καλλιτέχνες, οι περισσότεροι άγνωστοι εκτός Κούβας, είχαν γνωρίσει επιτυχία στην χώρα τους τις δεκαετίες του ’40 και ’50. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών. Έχει πειραματιστεί με διάφορα είδη μουσικής όπως folk blues, soul, gospel, rock και world music. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως The Rolling Stones, Van Morrison, John Lee Hooker, Flaco Jiménez, Ali Farka Toure κ.α. Έγραψε μουσική για ταινίες όπως “The Long Riders” (1980), “Southern Comfort” (1981), “Paris, Texas” (1984), “Last Man Standing” (1996) κ.α.

1956: Ο Colonel Tom Parker αναλαμβάνει τη θέση του μάνατζερ του Elvis Presley. Ο τραγουδιστής είχε δηλώσει κάποια στιγμή αργότερα: “Δεν νομίζω πως θα γινόμουν τόσο διάσημος με άλλον μάνατζερ, είναι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχω γνωρίσει“.

1976: Κυκλοφορεί το πέμπτο στούντιο άλμπουμ των Kiss με τίτλο “Destroyer“. Θα γίνει το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που θα χαρακτηριστεί πλατινένιο. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Shout It Out Loud“, “Flaming Youth“, “Detroit Rock City” κ.α.

2004: Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το αίτημα του Axl Rose που ήθελε να αποτρέψει την κυκλοφορία ενός άλμπουμ των Guns N’ Roses με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος. Ο Rose είχε καταθέσει μήνυση κατά της δισκογραφικής εταιρείας διότι δεν είχε εγκρίνει την κυκλοφορία. Η Universal Music Group απάντησε με δήλωση πως είχαν το δικαίωμα να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ εφόσον ο Rose απέτυχε να παραδώσει το άλμπουμ “Chinese Democracy” στην ώρα του, σύμφωνα με το συμβόλαιο. Το συγκεκριμένο άλμπουμ δουλευόταν για περισσότερο από επτά χρόνια.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου