Translate this page

Σαν σημερα | 20 Μαρτιου


1948: Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της Ελληνικής μουσικής σκηνής, ο Νίκος Παπάζογλου (1948-2011). Το 1972 μετά από ένα σύντομο ταξίδι στην Δυτική Γερμανία με το συγκρότημά του Ζηλωτής, επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1977 κατεβαίνει στην Αθήνα καλεσμένος του Διονύση Σαββόπουλου για την παράσταση “Αχαρνής“. Το 1978 σε συνεργασία με τους Νίκο Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη, κυκλοφορεί το άλμπουμ “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς” και ανατρέπει την μέχρι τότε μουσική τάξη πραγμάτων. Η επιτυχία του κορυφώνεται τα επόμενα χρόνια με άλμπουμ όπως τα “Δήθεν“, “Μέσω νεφών“, “Σύνεργα” κ.α. Ο Παπάζογλου θεωρείται ο “πατέρας” της Σχολής Θεσσαλονίκης και επηρέασε καλλιτέχνες όπως Ορφέα Περίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Κανά κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Στην ρωγμή του χρόνου“, “Υδροχόος“, “Πότε Βούδας πότε Κούδας“, “Κανείς εδώ δεν τραγουδά“, “Αύγουστος” κ.α.

1960: Ο Elvis Presley ξεκινά τις πρώτες του ηχογραφήσεις από τη στιγμή που απολύθηκε από το στρατό στις 5 Μαρτίου. Παρέα με τον κιθαρίστα Scotty Moore αρχίζουν δουλειά με τα τραγούδια “Stuck on You” και “Fame and Fortune” στο στούντιο της RCA Records στο Νάσβιλ του Τενεσί των ΗΠΑ, γνωστό ως RCA Studio B.

1969: Στην Βρετανική πρεσβεία στο Γιβραλτάρ ο John Lennon παντρεύεται την Yoko Ono. Η τελετή του γάμου διήρκησε δέκα λεπτά. Το τραγούδι των The Beatles, “The Ballad of John and Yoko” είναι μια μικρή ιστορία του γάμου τους.

1976: O Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης Τσέστερ Τσαρλς Μπένινγκτον (Chester Charles Bennington) γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ. Υπήρξε ο κύριος τραγουδιστής του nu metal συγκροτήματος Linkin Park, ενώ είχε συμμετάσχει και στο συγκρότημα Grey Daze, μεταξύ άλλων. Μέχρι το 2008 ο Μπένινγκτον έχει κυκλοφορήσει 3 στούντιο άλμπουμ με τους Linkin Park.
Το 2000, έγινε η πρώτη κυκλοφορία δίσκου του Μπένινγκτον με τους Linkin Park, το Hybrid Theory, η οποία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ως μέλος των Linkin Park, έχει κυκλοφορήσει επίσης τα άλμπουμ Meteora (2003), Minutes to Midnight (2007), A Thousand Suns (2010), Living Things (2012), The Hunting Party (2014) και One More Light (2017).
Είχε συνεργαστεί με τους Jay-Z, Jonathan Davis, Young Buck, Busta Rhymes και Aaron Lewis. Το 2007 ο Μπένινγκτον βρέθηκε στην 46η θέση στον κατάλογο του Hit Parader με τους Κορυφαίους 100 χέβι μέταλ τραγουδιστές όλων των εποχών.

1988: Ο μεγάλος πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής της jazz Gil Evans (Ian Ernest Gilmore Green 1912-1988) απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στην Κουερναβάκα του Μεξικό. Συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς της jazz όπως οι Charlie Parker και Miles Davis, και βοήθησε στην ανάπτυξη της cool jazz, free jazz και fusion jazz. Ήταν μεγάλος θαυμαστής του Jimi Hendrix αλλά ο θάνατος του κιθαρίστα δεν επέτρεψε την συνεργασία τους. Παρόλα αυτά το 1986 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τραγούδια του Hendrix σε δικές του ενορχηστρώσεις. Την ίδια χρονιά το όνομα του γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο Jazz Hall of Fame. Μετά τον θάνατο του, το 1989 κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Jazz Instrumental Performance, Big Band” για το άλμπουμ “Bud and Bird“.

1991: Ο τετράχρονος γιος του Eric Clapton, Conor σκοτώνεται όταν πέφτει από το παράθυρο του 53ου ορόφου του διαμερίσματος τους στη Νέα Υόρκη. Ο Clapton έγραψε αργότερα για τον χαμένο γιο του, το τραγούδι “Tears in Heaven” το οποίο θα του χαρίσει τρία βραβεία Grammy.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου