Translate this page

Σαν σημερα | 22 Μαρτιου


1943: Ο Αμερικανός jazz κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός George Benson γεννήθηκε στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια. Το 1968 συνεργάστηκε με τον Miles Davis για το άλμπουμ “Miles in the Sky“. Μεγάλη του επιτυχία το άλμπουμ “Breezin’” το 1976, με το οποίο έφτασε στην κορυφή του Billboard και έγινε τρεις φορές πλατινένιο. Κέρδισε το βραβείο Grammy “Record of the Year” το 1976 για το άλμπουμ “This Masquerade“.

1948: Ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς συνθέτες, ο Andrew Lloyd Webber γεννήθηκε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Ξεκίνησε να συνθέτει στην ηλικία των έξι ετών και κυκλοφόρησε το πρώτο του μουσικό κομμάτι στην ηλικία των εννέα. Έγινε γνωστός κυρίως για τις συνθέσεις μουσικής για το θέατρο. Σημαντικότερα έργα του τα “The Phantom of the Opera“, “Jesus Christ Superstar“, “Evita“, “Cats” κ.α. Από τα οποία ξεχώρισαν τα τραγούδια: “The Music of the Night“, “I Don’t Know How to Love Him“, “Don’t Cry for Me, Argentina“, “Any Dream Will Do“, “Memory” κ.α. Έχει κερδίσει έξι Tony Awards, τρία βραβεία Grammy, ένα βραβείο Όσκαρ και μία Χρυσή Σφαίρα. Το 1992 χρίστηκε Ιππότης από την Βασίλισσα της Αγγλίας και το 1997 τιμήθηκε με τον τίτλο του ευγενή, Baron Lloyd Webber.

1993: Οι Depeche Mode κυκλοφορούν το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο “Songs Of Faith And Devotion“. Ηχογραφήθηκε από το Φεβρουάριο του 1992 έως τον Ιανουάριο του 1993 σε Μαδρίτη, Αμβούργο και Λονδίνο. Είναι το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο συμμετείχε ο Alan Wilder. Λίγο μετά την κυκλοφορία του ανέβηκε στην πρώτη θέση του Billboard και των Βρετανικών Albums Chart και ακολούθησε μεγάλη περιοδεία η οποία διήρκησε δεκατέσσερις μήνες. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ είναι σε μουσική και στίχους του Martin L. Gore. Το artwork του άλμπουμ είναι μια δημιουργία του Anton Corbijn, ο οποίος είχε συνεργαστεί με το γκρουπ για τα βίντεο των τραγουδιών του “Violator” το 1990. Είναι το μοναδικό άλμπουμ του συγκροτήματος που τα μέλη του εμφανίζονται στο εξώφυλλο. Δημοφιλή τραγούδια: “I Feel You“, “Walking in My Shoes“, “In Your Room“, “Condemnation“, “One Caress” κ.α. Το Δεκέμβριο του 1993 κυκλοφόρησε η live έκδοση του άλμπουμ και μετά την περιοδεία τους, σε σκηνοθεσία επίσης του Corbijn, το DVD “Devotional” στο οποίο υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές από τις συναυλίες τους.

2003: Μετά την ανακοίνωση του Dexter Holland των Offspring πως ο τίτλος του επερχόμενου άλμπουμ του συγκροτήματος θα είναι “Chinese Democrazy (You Snooze You Lose)“, ο τραγουδιστής των Guns N’ Roses, Axl Rose στέλνει ένα γράμμα στο γκρουπ μέσω του δικηγόρου του για να προειδοποιήσει το συγκρότημα να “συμμορφωθεί” αλλιώς θα προβεί σε νομικές διαδικασίες. “Chinese Democracy” θα ήταν ο τίτλος του πολυαναμενόμενου νέου άλμπουμ των Guns N’ Roses. Το συγκρότημα είχε ξεκινήσει την δημιουργία του το 1995. Τελικά το άλμπουμ των Offspring ονομάστηκε “Splinter” και το “Chinese Democracy” των Guns N’ Roses κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2008…

2005: Ο Βρετανός κιθαρίστας, μέλος του rock συγκροτήματος Foghat, Rod Price (Roderick Michael Price 1947-2005) απεβίωσε σε ηλικία 57 ετών όταν έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού του στο Γουίλτον του Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ μετά από καρδιακό επεισόδιο. Ήταν γνωστός ως “The Magician of Slide” και “Slide King of Rock And Roll” λόγω της ιδιαίτερης ικανότητας του στην τεχνική slide στην κιθάρα.

2019: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Scott Walker, ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς μουσικούς του 20ου αιώνα.Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η δισκογραφική του εταιρεία 4AD. Πρόκειται για έναν θρύλο της ποπ και της πειραματικής μουσική, που καθόρισε τη δεκαετία του ’60. «Για μισό αιώνα, η ιδιοφυΐα του ατόμου που γεννήθηκε με το όνομα Noel Scott Engel είχε εμπλουτίσει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων» γράφει η εταιρεία σε ανάρτηση της, ενώ η αιτία θανάτου του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Το BBC τον χαρακτηρίζει «ροκ αίνιγμα» ενώ ο Guardian κάνει λόγο για «ποπ ήρωα της πειραματικής σκηνής». Τελευταία του δουλειά ήταν το σάουντρακ της ταινίας «Vox Lux» του Μπρέιντι Κόρμπεν, με πρωταγωνίστρια τη Νάταλι Πόρτμαν
Ο Walker, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Noah Scott Engel, γεννήθηκε στο Χάμιλτον του Οχάιο το 1943μ μεγάλωσε στην Καλιφόρνια ενώ έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία και έγινε Βρετανός πολίτης.
Το 1964, συνεργάστηκε με τον John Maus δημιουργώντας το δίδυμο των Walker Brothers.
Το 1964 δημιούργησε τους Walker Brothers, ενώ όταν αποχώρησε από το σχήμα κυκλοφόρησε μια σειρά από σόλο άλμπουμ, που πολλοί τα θεωρούν ως πιο ριζοσπαστικά ποπ άλμπουμ της εποχής.
Ανάμεσα στα κορυφαία άλμπουμ της καριέρας του θεωρούνται τα «Tilt» (1996) και «Drift» (2006).




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου