Translate this page

Σαν σημερα | 9 Μαρτιου


1942: Ο Ουαλός μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής και τραγουδοποιός John Cale (John Davies Cale) γεννήθηκε στο Γκάρναντ της Ουαλίας. Το 1965 μαζί με τον Lou Reed δημιούργησαν το συγκρότημα The Velvet Underground στο οποίο εργάστηκε ως μουσικός (βιολί, μπάσο και πιάνο). Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το 1968, ακολούθησε σόλο καριέρα. Συμμετείχε στην παραγωγή του πρώτου άλμπουμ των The Stooges. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και παραγωγούς όπως Brian Eno και Leonard Cohen.

1972: Ο μάνατζερ του George Harrison, Allen Klein καταθέτει σε λογαριασμό της Unicef ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες δολάρια που κέρδισε από τη συναυλία The Concert For Bangladesh και τις πωλήσεις του άλμπουμ που ηχογραφήθηκε. Το φεστιβάλ είχε πραγματοποιηθεί στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 1971, με βασικούς συντελεστές τους George Harrison, Bob Dylan, Eric Clapton και τον σπουδαίο Ινδό μουσικό Ravi Shankar. Σκοπός της συναυλίας ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πρόσφυγες του Ανατολικού Πακιστάν, γνωστό σήμερα ως Μπανγκλαντές. Πολλά γράφτηκαν εκείνη την εποχή για τον Allen Klein και την “σωστή διαχείριση” των χρημάτων που εισέπραξε…

1987: Κυκλοφορεί το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του Ιρλανδικού συγκροτήματος U2 με τίτλο “The Joshua Tree“. Στην παραγωγή είναι οι Brian Eno και Daniel Lanois. Ηχογραφήθηκε από τον Ιανουάριο του 1986 έως και τις αρχές του 1987, σε διάφορα στούντιο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Μεγάλες επιτυχίες του άλμπουμ τα τραγούδια: “Where the Streets Have No Name“, “With or Without You” και “I Still Haven’t Found What I’m Looking For“. Το Μάρτιο του 1988 στην 30η τελετή απονομής των Grammy Awards το άλμπουμ θα κερδίσει δύο βραβεία, τα “Album of the Year” και “Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal“. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ θα ακολουθήσει μεγάλη παγκόσμια περιοδεία με συνολικά εκατόν έντεκα συναυλίες. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ στην ιστορία της rock μουσικής και είναι από τα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών με πωλήσεις που ξεπερνούν τα εικοσιπέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Το 2007 επανακυκλοφόρησε ψηφιακά επεξεργασμένο για την 20η επέτειο της κυκλοφορίας του.

1997: Το “κακό” παιδί της μουσικής βιομηχανίας, ο Αμερικανός ράπερ Christopher Wallace γνωστός ως The Notorious B.I.G. (Christopher George Latore Wallace 1972-1997) δολοφονήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια με τέσσερις σφαίρες στο στήθος. Μεταφέρθηκε στο Cedars-Sinai Medical Center όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ήταν 24 ετών. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της rap μουσικής και είναι γνωστός και ως “the savior of East Coast hip-hop“. Κέρδισε δύο Billboard Music Awards, ένα MTV Video Music Award και ένα Soul Train Music Award. Δημοφιλή τραγούδια του: “One More Chance“, “Hypnotize“, “Mo Money Mo Problems” κ.α.

2004: Οι Franz Ferdinand κάνουν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο στη Μεγάλη Βρετανία με το άλμπουμ που φέρει το όνομα τους. Κέρδισαν αμέσως την προσοχή των ΜΜΕ σε ολόκληρο τον πλανήτη με τραγούδια επιτυχίες όπως τα “Take Me Out“, “Darts of Pleasure“, “The Dark of the Matinée” και “Michael“. Την ίδια χρονιά το “Franz Ferdinand” τους χάρισε το πρώτο τους Mercury Music Prize.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου