Translate this page

Σαν σημερα | 1 Απριλιου


1948: Ο Τζαμαϊκανός ska και reggae τραγουδιστής Jimmy Cliff (James Chambers) γεννήθηκε στο Σαίντ Τζέιμς της Τζαμάικα. Δημοφιλή τραγούδια του: “Wonderful World, Beautiful People“, “Vietnam“, “Wild World” (Cat Stevens), “Reggae Nights” κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame στις 15 Μαρτίου του 2010. Είναι ένας από τους καλλιτέχνες που βοήθησαν στην εξάπλωση της reggae μουσικής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

1976: Οι AC/DC πραγματοποιούν την πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση στη Μεγάλη Βρετανία, στο Red Cow στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου.

1983: Ανακοινώνεται πως τη θέση του κιθαρίστα Dave Mustaine στο heavy metal συγκρότημα Metallica, θα πάρει ο Kirk Hammett. Η πρόσληψη του έγινε λίγο πριν αρχίσουν οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ “Kill ‘Em All“. Εκείνη την εποχή, ο Hammett παρακολουθούσε μαθήματα με δάσκαλο τον Joe Satriani.

1984: Μια ημέρα πριν γιορτάσει τα τεσσαρακοστά πέμπτα γενέθλια του, ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της R&B και soul μουσικής Marvin Gaye (Marvin Pentz Gay, Jr. 1939-1984) δολοφονείται από τον πατέρα του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με την κατάθεση του στην αστυνομία, ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι τον πυροβόλησε αφού πρώτα ο σαραντατετράχρονος τραγουδιστής τον είχε δείρει. Ο ισχυρισμός έγινε δεκτός στο δικαστήριο και δεν δικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού. Το ειρωνικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν δώρο του γιου προς τον πατέρα. Ο “πρίγκιπας της soul” από μικρός τραγουδούσε στην χορωδία της εκκλησίας του πατέρα του. Αρχικά έκανε φωνητικά σε καλλιτέχνες όπως οι Chuck Berry και Etta James και έπαιζε τύμπανα σαν επαγγελματίας ντράμερ για τους The Miracles, The Marvelettes κ.α. Το 1961 υπέγραψε με την Motown και άλλαξε το όνομα του από Marvin Gay σε Marvin Gaye. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια όπως τα “I Heard It Through the Grapevine“, “What’s Going On“, “Mercy Mercy Me (The Ecology)” κ.α. Το 1982 κέρδισε βραβείο Grammy για το τραγούδι “Sexual Healing“. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1987.

2003: Οι The White Stripes κυκλοφορούν το άλμπουμ με τίτλο “Elephant“. Είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και ηχογραφήθηκε από το Νοέμβριο του 2001 έως τον Απρίλιο του 2002 στα Toe-Rag Studios και BBC Maida Vale Studio στο Λονδίνο της Αγγλίας. Το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε με περισσότερα από έξι διαφορετικά εξώφυλλα. Το Φεβρουάριο του 2004 στην 46η τελετή απονομής των Grammy Awards το άλμπουμ θα κερδίσει το βραβείο “Best Alternative Music Album” και το τραγούδι “Seven Nation Army” θα χαρίσει στον Jack White ως τραγουδοποιό το βραβείο “Best Rock Song“. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Seven Nation Army“, “There’s No Home for You Here“, “I Just Don’t Know What to Do with Myself” (Dusty Springfield) κ.α.

2020: Ο Ελις Μαρσάλις Τζούνιορ, Αμερικανός πιανίστας τζαζ από τη Νέα Ορλεάνη, πέθανε το βράδυ της Τετάρτης, σε ηλικία 85 ετών, από επιπλοκές του κορωνοϊού, επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο γιος του, Μπράνφορντ. Εκτός από τη δική του εξέχουσα μουσική καριέρα, ο Έλις Μαρσάλις Τζ. βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τέσσερις από τους γιους του, Γουίντον, Μπράνφορντ, Ντελφέγιο και Τζέισον να εισέλθουν στη μουσική βιομηχανία. Ο Γουίντον είναι τρομπετίστας, καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Τζαζ στο Lincoln Center (Κέντρο για τις Παραστατικές Τέχνες). Ο Μπράνφορντ παίζει σαξόφωνο, ο Ντελφέγιο παίζει τρομπόνι και ο Τζέισον τύμπανα. Το 2008 ο Έλις Μαρσάλις έγινε μέλος του Music Hall of Fame της Λουιζιάνα και το Κέντρο Μουσικής της Νέας Ορλεάνης πήρε το όνομά του έναν χρόνο νωρίτερα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου