Translate this page

Σαν σημερα | 17 Απριλιου


1948: Ο συνθετης και πιανιστας Jan Hammer γεννηθηκε στη Πραγα της Τσεχιας. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως Santana, Al DI Meola, Mick Jagger και Jeff beck. Εγινε ιδιαιτερα δημοφιλης την δεκαετια του '80 με την συνθεση του θεματος για την τηλεοπτικη σειρα "Miami Vice".

1960: Ο Αμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και μουσικος Eddie Cochran (Edward Raymond Cachrane 1938-1960) απεβιωσε σε ηλικια 21 ετων σε νοσοκομειο στην Αγγλια μετα απο αυτοκινητιστικο δυστυχημα. Ο τραγουδιστης κατευθυνονταν στο Λονδινο με σκοπο να αναχωρησει για το Λος Αντζελες υστερα απο μια πετυχημενη περιοδεια στη Μεγαλη Βρεατανια. Ξεκινησε τη καριερα του πρωταγωνιστωντας το 1956 στη ταινια-μιουζικαλ "The Girl Can't Help It" οπου και τραγουδουσε το "Twenty Flight Rock". Ενα χρονο περιπου αργοτερα σημειωσε τη μεγαλυτερη του επιτυχια με το "Summertime Blues" και ακολουθησαν και αλλες οπως "C'mon Everybody", "Somethin' Else" κ.α. Το 1987 το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Αρκετα απο τα τραγουδια του ξανατραγουδηθηκαν απο τους Jimi Hendrix, The Clash, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, The Beatles, The Beach Boys, The Who, Led Zappalin, The White Stripes κ.α. Θεωρειται ενας απο τους πρωτοπορους της Rock 'n' Roll μουσικης.

1961: Στη τελετη απονομης των βραβειων Οσκαρ που πραγματοποιειται στο Santa Monica Civic Auditorium της Καλιφορνια, ο Μανος Χατζιδακης κερδιζει το βραβειο "Best Song" για το τραγουδι "Never On Sunday" της ομωνυμης ταινιας του Jyles Dassin με ερμηνευτρια την Μελινα Μερκουρη.

1964: Το Ιρλανδικο συγκροτημα Them, με τραγουδιστη τον δεκαοχταχρονο Van Morrison, δινει την πρωτη του παρασταση στο ξενοδοχειο Maritime στο Μπελφαστ της Βορειας Ιρλανδιας.

1967: Οι Rolling Stones πραγματοποιουν την τελευταια συναυλια της πανευρωπαικης τους περιοδειαςστο σταδιο της Λεωφορου Αλεξανδρας στην Αθηνα. Η συναυλια διεκοπη μετα το τεταρτο τραγουδι, απο τις τοτε αστυνομικες αρχες της Χουντας, με αφορμη τα κοκκινα γαρυφαλλα που αρχισαν να μοιραζουν συνεργατες του συγκροτηματος στο κοινο...

1982: Ο Βαγγελης Παπαθανασιου, γνωστος παγκοσμιως ως Vangelis, και το αλμπουμ "Chariots of Fire" βρισκονται στη κορυφη του Billboard 200. Μερος του αλμπουμ χρησιμοποιηθηκε ως μουσικη επενδυση της ομωνυμης βραβευμενης με Οσκαρ ταινιας και κυκλοφορησε τον Απριλιο του 1981.

1998: Η Αμερικανιδα φωτογραφος, πρωην μελος του συγκροτηματος Wings και συζυγος του Paul McCartney, Linda McCartney (Linda Louise Eastman 1941-1998) απεβιωσε σε ηλικια 56 ετων στο Τουσον της Αριζονα απο καρκινο του μαστου.

2011: Ενας απο τους σημαντικοτερους τραγουδιστες και τραγουδοποιους της Ελληνικης μουσικης σκηνης, ο Νικος Παπαζογλου (1948-2011) απεβιωσε σε ηλικια 63 ετων στην Θεσσαλονικη επειτα απο μακροχρονη μαχη με τον καρκινο. Το 1972 μετα απο ενα συντομο ταξιδι στην Δυτικη Γερμανια με το συγκροτημα του Ζηλωτης, επιστρεφει στην Ελλαδα και το 1977 κατεβαινει στην Αθηνα καλεσμενος του Διονυση Σαββοουλου για την παρασταση "Αχαρνης". Το 1978 σε συνεργασια με τους Νικο Ξυδακη και Μανωλη Ρασουλη, κυκλοφορει το αλμπουμ "Η Εκδικηση της Γυφτιας" και ανατρεπει την -μεχρι τοτε- μουσικη ταξη πραγματων. Η επιτυχια του κορυφωνεται τα επομενα χρονια με αλμπουμ οπως τα "Δηθεν", "Μεσω Νεφων", "Συνεργα" κ.α. Ο Παπαζογλου θεωρειται ο "πατερας" της σχολης Θεσσαλονικης και επηρεασε καλλιτεχνες οπως Ορφεα Περιδη, Σωκρατη Μαλαμα, Θαναση Παπακωνσταντινου, Μελινα Κανα κ.α. Δημοφιλη τραγουδια του¨"Στη Ρωγμη Του Χρονου", "Υδροχοος", "Ποτε Βουδας, Ποτε Κουδας", "Κανεις Εδω Δεν Τραγουδα", "Αυγουστος" κ.α.

2012: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών, ο σπουδαίος ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος.Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης (Εμείς οι δυο κ.ά.), Χρήστος Νικολόπουλος (Πάρε Αποφάσεις σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός (Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό) ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.


Σχόλια

  1. στις 17 Απριλίου του 2011 πέθανε και ο Δημήτρης Μητροπάνος...δεν υπάρχει αναφορά και για εκείνοβν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιες αρχές της χούντας; 17 Απριλίου δεν ήταν ακόμα χούντα. Στις 21 έγινε το πραξικόπημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.gazzetta.gr/plus/stories/article/1584276/i-epeisodiaki-synaylia-ton-rolling-stones-sti-leoforo-poy-xekinise-alla-den-teleiose-pote-vids

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου