Translate this page

Σαν σημερα | 23 Απριλιου


1936: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Roy Orbison (Roy Kelton Orbison 1936-1988) γεννήθηκε στο Βερνόν του Τέξας. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να γράφει τραγούδια και την δεκαετία του ’60, εικοσιδύο από αυτά ανέβηκαν στο top 40 του Billboard. Το 1988 μαζί με τους George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty και Jeff Lynne δημιούργησαν το supergroup The Traveling Wilburys. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε και το τελευταίο σόλο άλμπουμ του με τίτλο “Mystery Girl” λίγο πριν το θάνατό του το Δεκέμβριο. Μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ το τραγούδι “You Got It” το οποίο έγραψε μαζί με τους Tom Petty και Jeff Lynne. Δημοφιλή τραγούδια του: “Only the Lonely“, “Crying“, “In Dreams“, “Oh, Pretty Woman“, “You Got It” κ.α. Το 1987 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1975: Ο Ουαλός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μέλος του rock συγκροτήματος Badfinger, Pete Ham (Peter William Ham 1947-1975) βρέθηκε κρεμασμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στο Λονδίνο σε ηλικία 27 ετών. Στην αυτοκτονία τον οδήγησε η απογοήτευση που πήρε από την πορεία της καριέρας του. Μεγάλη του επιτυχία, το τραγούδι-μπαλάντα “Without You” που έγραψε με τον μπασίστα Tom Evans. Ο Paul McCartney, αναφερόμενος στο τραγούδι, το είχε χαρακτηρίσει: “…the killer song of all time”.  Έχει τραγουδηθεί από καλλιτέχνες όπως Harry Nilsson, Mariah Carey κ.α.

1971: Κυκλοφορεί στην Αγγλία το ένατο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος The Rolling Stones, με τίτλο “Sticky Fingers“. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος σε δική τους δισκογραφική εταιρεία, Rolling Stones Records. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Brown Sugar“, “Wild Horses” κ.α. Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον Andy Warhol με αμοιβή δεκαπέντε χιλιάδες λίρες.

1979: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Blondie με το τραγούδι “Heart of Glass“. Για να γιορτάσουν το γεγονός, ο Andy Warhol κάνει πάρτι στο κλαμπ Studio 54 της Νέας Υόρκης. Το τραγούδι είναι μέρος του τρίτου στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο “Parallel Lines“.

1994: Στην κορυφή του Billboard 200 βρίσκονται οι Pink Floyd με το άλμπουμ τους “The Division Bell“. Είναι το δωδέκατο και τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος και κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου του 1994. Το άλμπουμ γράφτηκε κυρίως από τον κιθαρίστα David Gilmour και τον πιανίστα Richard Wright. Μπορεί να έφτασε στο Νο1 των charts σε Αμερική και Βρετανία, όμως απέσπασε μέτριες κριτικές. Είναι το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος χωρίς τον μπασίστα Roger Waters. Το τραγούδι “Marooned” κέρδισε το μοναδικό βραβείο Grammy στην ιστορία του συγκροτήματος, το “Best Rock Instrumental Performance“.

2021: Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι, γνωστή στο κοινό ως Μίλβα. Είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές επιτυχίες των δεκαετιών του '60 και του '70, ενώ τα εντυπωσιακά, κόκκινα μαλλιά της ήταν αναγνωρίσιμα πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας της. Στην Ελλάδα είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα και μέσα από τη συνεργασία της με τον αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο.
Γεννημένη στις 17 Ιουλίου 1939 στο χωριό Γκόρο της επαρχία Εμίλια – Ρομάνια στη βόρεια Ιταλία, η Μίλβα έκανε την εμφάνισή της στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ιταλίας στο φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο το 1961.
Ηχογράφησε 173 δίσκους σε διάφορες γλώσσες και έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες της γης.  Το 2010 είχε γράψει: «Μετά από πενήντα χρόνια αδιάκοπης δραστηριότητας, χιλιάδες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις τουλάχιστον στο μισό πλανήτη, εκατό δίσκους σε επτά διαφορετικές γλώσσες, αποφάσισα να βάλω μια τελεία στην καριέρα μου». Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ιταλικής μουσικής, μαζί με την Μίνα και την Ορνέλα Βανόνι.
Στις πέντε δεκαετίες της καριέρας της η Μίλβα αξιώθηκε να τραγουδήσει ένα ρεπερτόριο που λίγες θα μπορούσαν, και δεν είναι μόνο το ρεπερτόριο. Είναι οι προσωπικότητες που το περιβάλλουν. Μπορεί όπως έλεγε να δούλευε πάντα υπό πίεση αλλά ήταν μοιραίο αφού ήταν περιζήτητη σε κάθε άκρη της γης.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου