Translate this page

Σαν σημερα | 3 Απριλιου


1922: Η Αμερικανιδα ηθοποιος και τραγουδιστρια Doris day (Doris Mary Ann Kappelhoff) γεννηθηκε στο Σινσινατι του Οχαιο. Στην μακροχρονη καριερα της, πρωταγωνιστησε σε σαραντα περιπου ταινιες και ερμηνευσε πανω απο πεντακοσια πενηντα τραγουδια. Το 1956 πρωταγωνιστησε στην ταινια του Alfred Hitchcock, "The Man Knew Too Much" και τραγουδησε το "Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be" για το οποιο κερδισε το βραβειο Οσκαρ "Best Original Song". Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την προσφορά της στην μουσική. Δημοφιλή ταινίες της: “Calamity Jane“, “The Tunnel of Love“, “Pillow Talk“, “Billy Rose’s Jumbo” κ.α.

1950: Ενας απο τους σημαντικοτερους συνθετες του 20ου αιωνα, ο Kurt Weill (Kurt Julian Weill 1900-1950) απεβιωσε σε ηλικια 50 ετων στην Νεα Υορκη μετα απο καρδιακη προσβολη που υπεστη. Εγραψε εργα για το θεατρο, οπερες και συνθεσεις για τραγουδια. Συνεργαστηκε με τον ποιητη Bertolt Brecht, μαζι εγραψαν μια απο τις διασημοτερες κωμωδιες "Η οπερα της πενταρας". Τραγουδια του ερμηνευσαν οι Louis Armstrong ("Mack the Knife"), The Doors ("Alabama Song (Whisky Bar)"), Lou Reed και Maranne Faithfull. Διπλα του σπουδασε ο μεγαλος Ελληνας κλασικος συνθετης Νικος Σκαλκωτας.

1969: Το FBI συλλαμβανει τον τραγουδιστη των Doors, Jim Morrison, με την κατηγορια της "προστυχης δημοσιας συμπεριφορας" στην συναυλια που ειχε δωσει στο Μαιαμι της Φλοριντα ενα μηνα περιπου νωριτερα. Λιγο αργοτερα αφεθηκε ελευθερος με εγγυηση δυο χιλιαδων δολαριων.

1984: Δικαστηριο δικαιωνει τον παραγωγο Jack Douglas και υποχρεωνει την Yoko Ono να του καταβαλει το ποσο των τριων εκατομμυριων δολαριων για τις υπηρεσιες του στο αλμπουμ που ειχε ηχογραφησει με τον John Lennon με τιτλο "Double Fantasy" το οποιο κυκλοφορησε λιγο μετα το θανατο του Lennon το 1980.

1989: Η Pepsi ακυρωνει την συμφωνια που ειχε υπογραψει με την Madonna υστερα απο θυελλα αντιδρασεων που προκαλεσε το βιντεο του τραγουδιου "Like a Prayer". Παρολα αυτα η Αμερικανιδα τραγουδιστρια θα κρατησει τα πεντε εκατομμυρια της συμφωνιας... για ενδεχομενη μελλοντικη συνεργασια. Το τραγουδι ειχε χαρακτηριστει βλασφημο απο το Βατικανο. Οπως και να εχει, εφτασε στην κορυφη του Bilboard και εγινε πλατινενιο σε δυση και ανατολη.

1990: Η Αμερικανιδα Jazz τραγουδιστρια Sarah Vaughan (Sarah Lois Vaughan 1924-1990) απεβιωσε σε ηλικια 66 ετων στο σπιτι της στην Καλιφορνια απο καρκινο των πνευμονων. Για το αλμπουμ της "Sarah Vaughan with Clifford Brown" (1955) και το τραγουδι "If You Could See Me Now" (1946) τιμηθηκε με το βραβειο Grammy Hall of Fame, το οποιο δινεται σε ηχογραφηματα ανω των 25 χρονων τα οποια εχουν ιστορικη σημασια και σπουδαιοτητα. Δημοφιλή τραγούδια της: “Whatever Lola Wants“, “Loverman” κ.α. Μαζί με τις Billie Holiday και Ella Fitzgerald θεωρούνται οι μεγάλες κυρίες της jazz.

1993: Οι Depeche Mode και το άλμπουμ τους “Songs Of Faith And Devotion” βρίσκονται στην κορυφή των Βρετανικών Albums Chart. Είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος και κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου του 1993. Ηχογραφήθηκε από το Φεβρουάριο του 1992 έως τον Ιανουάριο του 1993 σε Μαδρίτη, Αμβούργο και Λονδίνο. Είναι το τελευταίο άλμπουμ στο οποίο συμμετείχε ο Alan Wilder. Λίγο μετά την κυκλοφορία του ακολούθησε μεγάλη περιοδεία η οποία διήρκησε δεκατέσσερις μήνες. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ είναι σε μουσική και στίχους του Martin L. Gore. Το artwork του άλμπουμ είναι μια δημιουργία του Anton Corbijn, ο οποίος είχε συνεργαστεί με το γκρουπ για τα βίντεο των τραγουδιών του “Violator” το 1990. Είναι το μοναδικό άλμπουμ του συγκροτήματος που τα μέλη του εμφανίζονται στο εξώφυλλο. Δημοφιλή τραγούδια: “I Feel You“, “Walking in My Shoes“, “In Your Room“, “Condemnation“, “One Caress” κ.α. Το Δεκέμβριο του 1993 κυκλοφόρησε η live έκδοση του άλμπουμ και μετά την περιοδεία τους, σε σκηνοθεσία επίσης του Corbijn, το DVD “Devotional” στο οποίο υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές από τις συναυλίες τους.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου