Translate this page

Σαν σημερα | 6 Απριλιου


1927: Ισως ο σημαντικοτερος βαρυτονος σαξοφωνιστας στην ιστορια της jazz μουσικης, ο Αμερικανος Gerry Mulligan (Gerald Joseph Mulligan 1927-1996) γεννηθηκε στο Κουινς της Νεας Υορκης. Το σχημα που ειχε δημιουργησει την δεκαετια του '50 με τον τρομπετιστα Chet Baker, θεωρειται ενα απο τα πιο σπουδαια της cool jazz. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Claude Thornhill, Miles Davis κ.α.

1965: Στα Western Studios οι The Beach Boys αρχιζουν τις ηχογραφησεις του τραγουδιου "California Girls". Θα κυκλοφορησει στις 12 Ιουλιου και θα φτασει μεχρι τη τριτη θεση του Bilboard. Συμπεριλαμβανεται στη λιστα του Rock 'n' Roll Hall of Fame με τα 500 τραγουδια που διαμορφωσαν την Rock 'n' Roll μουσικη.

1966: Στα Abbey road Studios του Λονδινου, οι The Beatles ξεκινουν τις ηχογραφησεις για το αλμπουμ "Revolver". Αρχικα ειχε επιλεχθει σαν τιτλος του αλμπουμ το "Abracadabra" αλλα συντομα ανακαλυψαν οτι ειχε χρησιμοποιηθει απο αλλο συγκροτημα. Ακολούθησαν οι σκέψεις για τίτλους όπως “Magical Circles“, “Beatles on Safari“, “Pendulum” κ.α. ώσπου κατέληξαν στο “Revolver“. Το έβδομο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος θεωρείται ένα από τα πρώτα ψυχεδελικά άλμπουμ και ένα από τα σημαντικότερα τους. Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου και θα κυκλοφορήσει στις 5 Αυγούστου, πριν την τελευταία τους περιοδεία. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτής δεν θα συμπεριλάβουν κανένα από τα τραγούδια του άλμπουμ λόγω της δυσκολίας που είχαν να παιχτούν με φυσικά όργανα. Χρησιμοποίησαν προηγμένες για την εποχή τεχνικές ηχογράφησης, τις οποίες δεν είχαν την δυνατότητα να εφαρμόσουν στην σκηνή. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Taxman“, “Eleanor Rigby“, “Yellow Submarine“, “She Said She Said“, “Good Day Sunshine“, “Tomorrow Never Knows” κ.α.

1968: Οι Simon & Garfunkel βρισκονται στ5η πρωτη θεση του Bilboard 200 με το soun dtrack της ταινιας "The Graduate". Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "The Sounds of Silence", "Mrs Robinson" κ.α.

1968: Οι Pink Floyd ανακοινωνουν πως το ιδρυτικο μελος και κιθαριστας Syd Barrett αποχωρει απο το συγκροτημα. Η επισημη δικαιολογια ειναι πως λογω των ψυχικων διαταραχων που υπεφερε ο Barrett, απο χρονια χρηση ναρκωτικων ουσιων, δεν μπορουσε να ανταπεξελθει στις αναγκες του γκρουπ. τα τραγουδια "Shine On You Crazy Diamond" και "Wish You Were Here", τα οποια το συγκροτημα εγραψε τα επομενα χρονια, εχουν σαν εμπνευση τον Syd Barrett. Αντικατασταθηκε απο τον David Gilmour.

1971: Ο κλασικος συνθετης, πιανιστας και μαεστρος Igor Fyodorovich Stravinsky 1882-1971 απεβιωσε σε ηλικια 88 ετων στο σπιτι του στη Νεα Υορκη. Θεωρειται ενας απο τους σημαντικοτερους καλσικους συνθετες του 20ου αιωνα. Αποκτησε ιδιαιτερα μεγαλη φημη για την μουσικη που εγραψε κατα παραγγελια για τρια μπαλετα: "The Firebird" (1910), "Petrushka" (1911) και "The Rite of Spring" (1913). To 1946 εγινε Αμερικανος πολιτης. Εχει κερδισει πεντε βραβεια Grammy και το 1987 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy "Lifetime Avhievement" για τη συνολικη του προσφορα στη μουσικη.

2003 Οι The White Stripes κατακτούν την πρώτη θέση των Βρετανικών Albums Chart με το άλμπουμ “Elephant“. Είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου του 2003. Το Φεβρουάριο του 2004 στην 46η τελετή απονομής των Grammy Awards το άλμπουμ θα κερδίσει το βραβείο “Best Alternative Music Album” και το τραγούδι “Seven Nation Army” θα χαρίσει στον Jack White ως τραγουδοποιό το βραβείο “Best Rock Song“. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Seven Nation Army“, “There’s No Home for You Here“, “I Just Don’t Know What to Do with Myself” (Dusty Springfield) κ.α.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου