Translate this page

Σαν σημερα | 10 Μαϊου


1905: Ο μεγαλος Ελληνας συνθετης του ρεμπετικου και λαικου τραγουδιου Μαρκος Βαμβακαρης (1905-1972) γεννηθηκε στη Συρο. Μαζι με τους Γιωργο Μπατη, Στρατο Παγιουμτζη και Ανεστη Δελια δημιουργησε το συγκροτημα "Η Τετρας η Ξακουστη του Πειραιως". Το 1933 αρχισε να ηχογραφει τις συνθεσεις του, οπως το "Να 'ρχοσουνα ρε μαγκα μου" και δυο χρονια αργοτερα τη "Φραγκο-συριανη" που εκανε μεγαλη επιτυχια ο Γρηγορης Μπιθικωτσης πολλα χρονια αργοτερα. Δημοφιλη τραγουδια του: "Φραγκοσυριανη", "Μαυρα ματια, μαυρα φρυδια", "Καραβοτσακισματα", "Ολοι οι ρεμπετες του ντουνια", "Μικρος αρραβωνιαστηκα", "Τα δυο σου χερια πηρανε" κ.α.

1946: Ο Βρετανος τραγουδιστης και τραγουδοποιος του συγκρο-τηματος 10cc, Graham Gouldman γεννηθηκε στο Μπρουγκτον της Αγγλιας. Υπηρξε επισης μελος των The Mindenders και Wax. Το 1972 φημιουργησε τους 10cc, με τους οποιους γνωρισε επιτυχια με τραγουδια οπως τα "I'm Not in Love" (1975) και "Dreadlock Holiday" (1978). Εγραψε τραγουδια και για αλλους καλλιτεχνες, μεταξυ αυτων και το "For Your Love" για τους The Yardbirds.

Γεννηθηκε στην Γλασκωβη της Σκωτιας, ο τραγουδιστης και τραγουδοποιος Donovan (Donovan Philips Leitch). Τα ΜΜΕ της εποχης τον αποκαλουσαν "κλωνο του Dylan". Εγινε δημοφιλης στη Μεγαλη Βρετανια στα μεσα της δεκαετιας του '60 τραγουδωντας στην τηλεοπτικη σειρα "Ready Steady Go!". Η συνεργασια του με τον παραγωγο Mickie Most του εφερε πολλα Νο1 τραγουδια σε Αμερικη και Βρετανια, πουλωντας εκατομμυρια αλμπουμ. Θεωρειται ενας απο τους πιο πετυχημενους τραγουδοποιους της γενιας του. Δημοφιλη τραγουδια του: "Sunshine Superman", "Colors", "Catch The Wild" κ.α.

1957: Ο μπασιστας του punk συγκροτηματος Sex Pistols, Sid Vicious (John Simon Ritchie 1957-1979) γεννηθηκε στο Λονδινο της Αγγλιας. Ξεκινησε την καριερα του σαν μελος των The Flowers of Romance και τον Απριλιο του 1977 εμφανιστηκε για πρωτη φορα στην σκηνη με τους Sex Pistols. Θεωρειται punk ειδωλο, οχι τοσο για τις μουσικες του ικανοτητες, αλλα οπως ειχε πει και ο μανατζερ του συγκροτηματος Malcolm McLaren: "if Johnny Rotten is the voice of punk, then Vicious is the attitude".

1960: Ο Ιρλανδος τραγουδιστης και ιδρυτικο μελος του rock U2, Bono (Paul David Hewson) γεννηθηκε στο Glasnevin, λιγο εξω απο το Δουβλινο της Ιρλανδιας. Εχει προταθει τρεις φορες για το Nobel Peace Prize (2003/'04/'05) και το 2007 τιμηθηκε απο την Βασιλισσα της Αγγλιας Elizabeth II, με τον τιμητικο τιτλο Knight Commander of the Order of the British Empire. Μαζι με το συγκροτημα εχει κερδισει 22 Grammy Awards και εχει πουλησει πανω απο εκατον πενηντα εκατομμυρια αλμπουμ. Το 2005 το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1969: Οι Led Zeppelin κανουν για πρωτη φορα την εμφανιση τους στα Βρετανικα Albums Chart οταν το πρωτο τους ομωνυμο αλμπουμ, "Led Zeppelin" κατακτα την εκτη θεση. Ηχογραφηθηκε τον Οκτωβριο του 1968 στα Olympic Studios του Λονδινου μεσα σε τριαντα εξι ωρες και περιεχει επιτυχιες οπως τα "Good Times Bad Times", "babe I'm Gonna Leave You" κ.α. Παραγωγοε του αλμπουμ, ο κιθαριστας του συγκροτηματος Jimmy Page.

1974: Στα Criteria Recording Studios του Μαιαμι της Φλοριντα, ο Eric Clapton ηχογραφει το τραγουδι "I Shot the Sheriff". Το τραγου-δι ειναι μια δημιουργια του Bob Marley και μερος του αλμπουμ των The Wailers με τιτλο "Burnin'" (1973). Ο Clapton θα το κανει μεγαλη επιτυχια, το τραγουδι θα φτασει μεχρι την πρωτη θεση του Bilboard και ουσιαστηκα θα ανοιξει τον δρομο στον Marley σε μεγαλα ακροατηρια...

1975: Στα πλαισια της "Human Kindness Day", ο Stevie Wonder δινει μια εκτος προγραμματος συναυλια μπροστα απο το μνημειο της Ουασινγκτον. Την παρασταση παρακολουθησαν πανω απο εκατον τριαντα χιλιαδες κοσμος.

1983: Στα America Studios της Νεας Υορκης οι Metallica ξεκινουν τις ηχογραφησεις του αλμπουμ "Kim Em All" με παραγωγους τους Paul Curcio και Johny Zazula. Ειναι το πρωτο στουντιο αλμπουμ του συγκροτηματος και θα κυκλοφορησει τον Ιουλιο του 1983. Μονο στις ΗΠΑ θα πουλησει πανω απο τρια εκαττομυρια αντιτυπα. Δημο-φιλη τραγουδια του αλμπουμ: "The Four Horsemen", "Whiplash", "Seek & Destroy" κ.α.

2000: Ο file-sharing ιστοτοπος Napster απαγορευει σε 317.377 χρηστες να κατεβαζουν τραγουδια. Τη λιστα με τους χρηστες ειχε προμηθευσει η νομικη ομαδα του συγκροτηματος Metallica με την αιτιολογια οτι ανταλλασσονται παρανομα ηχογραφησεις του συγκροτηματος.

2003: Το Berklee College of Music απονεμει στον τραγουδιστη των Aerosmith, Steven Tyler τον τιμητικο τιτλο του "Δοκτωρ" για την προσφορα του στη μουσικη...




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου