Translate this page

Σαν σημερα | 9 Μαϊου

1926: Ενας απο τους σημαντικοτερους Αμερικανους σαξοφωνιστες της chicago blues σκηνης, ο A.C. Reed (Aaron Corthen 1926-2004) γεννηθηκε στο Wardell του Μιζουρι των ΗΠΑ. Συνεργαστηκε με καλ-λιτεχνες οπως οι Albert Collins, Buddy Guy, Bonnie Raitt και Stevie Ray Vaughan.

1949: Ο Αμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και πιανιστας Billy Joel (William Martin Joel) γεννηθηκε στο Μπρονξ της Νεας Υορκης. Γνωρισε επιτυχια πρωτη φορα το 1973 με το τραγουδι "Piano Man". Οι πωλησεις του παγκοσμιως ξεπερνουν τα εκατον πενηντα εκαττομυρια αντιτυπα. Εχει κερδισει πεντε βραβεια Grammy και το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1999. Δημοφιλη τραγουδια του: "Tell Her About It", "Uptown Girl"

1962: Οι ιδιες κασετες με τραγουδια των The Beatles που ειχε απορριψει η Decca Records δινονται απο τον Brian Epstein στον παραγωγο της EMI, George Martin. Η εταιρεια συμφωνει να αρχισουν ηχογραφησεις. Οι The Beatles μπηκαν για πρωτη φορα στο στουντιο με την ΕΜΙ στις 4 Ιουνιου του 1962

Ο Βρετανος τραγουδιστης και τραγουδοποιος Dave Gahan (David Gahan) γεννηθηκε στο North Weald της Αγγλιας. Ειναι ιδρυτικο μελος του πρωτοπορου synthpop/alternative-rock συγκρο-τηματος Depeche Mode. Απο την αρχη της δημιουργιας τους οι Depeche Mode δεν σταματησαν ποτε να απασχολουν την μουσικη επικαιροτητα με πετυχημενα αλμπουμ. Οι πωλησεις τους ξεπερνουν τα εκατον δεκα εκαττομυρια αντιτυπα. Εχουν 48 Νο1 τραγουδια και αλμπουμ στα charts Ευρωπης και Αμερικης. Δημοφιλη τραγουδια του συγκροτηματος: "Just Can't Get Enough", "People Are People", "Stripped", "Strangelove", "Never Let Me Down Again", "Enjoy the Silence", "I Feel You", "Walking in My Shoes", "In Your Room", "Freelove", "Suffer Well", "Wrong", Heaven κ.α.

1964: Ο Chuck Berry ξεκιναει τη πρωτη του περιοδεια στη Μεγαλη Βρετανια παρεα με τους Animals, Carl Perkins, The Nasville Teens.

1973: Ο Mick Jagger προσθετει εκατον πενηντα χιλιαδες δολαρια απο τον προσωπικο του λογαριασμο στις τριακοσιες πενηντα χιλιαδες που ειχαν συγκεντρωσει οι The Rolling Stones σε συναυλια για την ενισχυση των πληγεντων απο τον καταστροφικο σεισμο στη Νικαραγουα της Κεντρικης Αμερικης.

1974: Ο Bruce Springsteen ανοιγει συναυλια της Bonnie Raitt στη Βοστονη της Μασαχουσετης. Ενας απο τους ανθρωπους που παρακολουθουν την συναυλια ειναι και ο μελλοντικος του μανατζερ Jon Landau ο οποιος δηλωνει: "Ειδα εναν μεγαλο rock 'n' roll τραγουδιστη και το ονομα του ειναι Bruce Springsteen".

1979: Ο Αμερικανος jazz τραγουδιστης και στιχουργος Eddie Jefferson (Edgar Jefferson 1918-1979 δολοφονειται σε ηλικια 60 ετων, την ωρα που εφευγε απο κεντρικο κλαμπ στο Ντιτροιτ του Μισιγκαν οπου ειχε δωσει νωριτερα παρασταση. Η πιο γνωστη του επιτυχια το τραγουδι "Moody's Mood for Love".

1987: Στην πρωτη θεση του Bilboard 200 βρισκεται το αλμπουμ των U2 με τιτλο "The Joshua Tree". Ειναι το πεμπτο στουντιο αλμπουμ του συγκροτηματος και κυκλοφορησε στις 9 Μαρτιου του 1987. Την παραγωγη ειχαν επιμεληθει οι Daniel Lanois και Brian Eno. Το αλμπουμ αφιερωθηκε στον προσωπικο βοηθο του Bono, Greg Carroll, ο οποιος σκοτωθηκε σε δυστυχημα με την μοτοσικλετα του κατα την διαρκεια των ηχογραφησεων. Το Μαρτιο του 1988, στην 30η τελετη απονομης των βραβειων Grammy Awards, το αλμπουμ απεσπασε δυο βραβεια, τα "Album of the Year" και "Best Rock Performance By a Duo or Group With Vocal". Το αλμπουμ "The Joshua Tree" θεωρειται απο τα σπουδαιοτερα στην ιστορια της rock μουσικης και ειναι ενα απο τα best-selling αλμπουμ παγκοσμιως με πωλησεις που ξεπερνουν τα εικοσι πεντα εκαττομυρια αντιτυπα. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "Where the Streets Have No Name", "With or Without You", "I Still Haven't Found What I'm Looking For" κ.α.

2007: Το αλμπουμ "The Best Damn Thing" της Καναδης τραγουδιστριας Avril Lavigne βρισκεται στην κορυφη του Bilboard 200. Ειναι το τριτο αλμπουμ της και ενα απο τα πρωτα σε πωλησεις της χρονιας. Δημοφιλη τραγουδια: "Girlfriend", "Hot" κ.α.

2020: Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Little Richard,ένας από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, γνωστός για τραγούδια όπως το "Tutti Frutti" και το "Long Tall Sally"και τη σκηνική του παρουσία και για πολλούς ο άνθρωπος που γκρέμισε τα "σύνορα" ανάμεσα στα μουσικά είδη.
Ο Little Richard, ή Richard Wayne Penniman όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, σφράγισε μια εποχή με το "Tutti Frutti" που έκανε τον γύρο το κόσμου. Προερχόμενος από το R&B, συνέβαλε στα χρόνια του 1950, όπως και άλλοι μαύροι καλλιτέχνες όπως ο Chuck Berry ή ο Fats Domino, στην ανάδυση ενός νέου είδους, του ροκ εν ρολ.
Όμως πολύ περισσότερο από τους δύο συγχρονούς του που θεωρούνταν σχετικά "μετρημένοι", ο Little Richard συνέβαλε στο να δοθεί στο ροκ εν ρολ ένας "πικάντικος" αέρας, με τα φανταχτερά πουκάμισα που κανένας άνδρας δεν φορούσε τότε, την κόμμωση μπανάνα με τα 15 εκατοστά ύψος και το λεπτό -σαν μια γραμμή από κραγιόν- μουστάκι του.
Εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986, όπως και στο Hall of Fame των συνθετών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου