Translate this page

Σαν σημερα | 21 Ιουνιου


1932: Ο Αργεντίνος Jazz συνθέτης και ενορχηστρωτής Lalo Schifrin γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την σύνθεση του μουσικού θέματος της τηλεοπτικής σειράς "Mission: Impossible". Κέρδισε τα τέσσερα από τα είκοσι ένα βραβεία Grammy για τα οποία είχε προταθεί και είναι κάτοχος έξι βραβείων Όσκαρ. Έχει γράψει μουσική για πάνω από εβδομήντα ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ αυτών: "Che!", "Dirty Harry", "The Four Musketeers", "The Concorde... Airport '79", "The Sting II", "Planet of the Apes", "Starsky and Hutch" κ.α.

1940: Ο Βρετανός rock τραγουδιστής Ray Davies γεννήθηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα The Kinks, με τους οποίους γνώρισε επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του '60 με τραγούδια όπως τα "You Really Got Me" και "All Day and All of the Night". Το 1990 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, μαζί με των υπόλοιπων μελών του συγκροτήματος.

1966: Στα Abbey Road Studios του Λονδίνου οι The Beatles ηχογραφούν το "She Said She Said". Λέγεται πως το τραγούδι είναι βασισμένο σε μια συζήτηση που είχε ο John Lennon με τον ηθοποιό Peter Fonda το 1965, κατά την διάρκεια χρήσης LSD. Με το τραγούδι αυτό ολοκληρώνουν τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ τους "Revolver" οι οποίες ξεκίνησαν στις 6 Απριλίου. Αρχικά είχε επιλεχτεί σαν τίτλος του άλμπουμ το "Abracadabra" αλλά σύντομα ανακάλυψαν πως είχε χρησιμοποιηθεί από άλλο συγκρότημα. Ακολούθησαν οι σκέψεις για τίτλους όπως "Magical Circles", "Beatles on Safari", "Pendulum" κ.α. ώσπου κατέληξαν στο "Revolver". Το έβδομο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος θεωρείται ένα από τα πρώτα ψυχεδελικά άλμπουμ και ένα από τα σημαντικότερα τους. Θα κυκλοφορήσει στις 5 Αυγούστου, πριν την τελευταία τους περιοδεία. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτή δεν θα συμπεριλάβουν κανένα από τα τραγούδια του άλμπουμ λόγω της δυσκολίας που είχαν να παιχτούν με φυσικά όργανα. Χρησιμοποίησαν προηγμένες για την εποχή τεχνικές ηχογράφησης, τις οποίες δεν είχαν την δυνατότητα να εφαρμόσουν στην σκηνή. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Taxman", "Eleanor Rigby", "Yellow Submarine", "She Said She Said", "Good Day Sunshine", "Tomorrow Never Knows" κ.α.

1975: Ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore ανακοινώνει την προθεσή του να αποχωρήσει από τους Deep Purple. Αργότερα με τον Ronnie James Dio θα δημιουργήσει τους Rainbow. Τη θέση του στο συγκρότημα θα πάρει ο κιθαρίστας Tommy Bolin.

1987: Στην πρώτη θέση του Billboard 200 βρίσκεται το άλμπουμ των U2 με τίτλο "The Joshua Tree". Είναι το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου. Την παραγωγή είχαν επιμεληθεί οι Daniel Lanois και Brian Eno. Το άλμπουμ αφιερώθηκε στον προσωπικό βοηθό του Bono, Greg Carroll, ο οποίος σκοτώθηκε σε δυστύχημα με την μοτοσικλέτα του κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων. Το Μάρτιο του 1988, στην 30η τελετή απονομής των Grammy Awards, το άλμπουμ απέσπασε δύο βραβεία τα "Album of the Year" και "Best Rock Performance By a Duo or Group With Vocal". Το άλμπουμ "The Joshua Tree" θεωρείται από τα σπουδαιότερα στην ιστορία της rock μουσικής και είναι ένα από τα best-selling άλμπουμ παγκοσμίως με πωλήσεις που ξεπερνούν τα είκοσι πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Where the Streets Have No Name", "With or Without You", "I Still Haven't Found What I'm Looking For" κ.α.

2001: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας John Lee Hooker (1917-2001) απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στο Λος Άλτος της Καλιφόρνια από φυσικά αίτια. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες blues προσωπικότητες. Ήταν αυτός που ανέπτυξε την Talking Blues σχολή. Το 1980 το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame και το 1991 στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Δύο από τα τραγούδια του, τα "Boogie Chillen" και "Boom Boom", συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame με τα πεντακόσια τραγούδια που διαμόρφωσαν τη rock 'n' roll μουσική. Δημοφιλή τραγούδια του: "I'm In the Mood", "Dimples" κ.α. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες όπως AC/DC, ZZ Top, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Eric Clapton κ.α.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου