Translate this page

Σαν σημερα | 30 Ιουλιου


1936: Ο Αμερικανός blues κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Buddy Guy (George Guy) γεννήθηκε στο Λέτσγουορθ της Λουϊζιάνα. Είναι από τους πρωτοπόρους της blues σκηνής του Σικάγο και επηρέασε πολλούς μουσικούς όπως Eric Clapton, Jeff Beck, Jimi Hendrix, Jimmy Page και Stevie Ray Vaughan. Είναι κάτοχος έξι βραβείων Grammy και το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2005.

1941: O Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός Paul Anka (Paul Albert Anka) γεννήθηκε στην Οττάβα του Οντάριο του Καναδά. Έγινε δημοφιλής τις δεκαετίες του ’50 και ’60 τραγουδώντας επιτυχίες όπως τα Diana, Lonely Boy, Put Your Head On My Shoulder. Έγραψε τη μεγάλη επιτυχία του Tom Jones με τίτλο “She’s A Lady” και τους αγγλικούς στίχους της μεγάλης επιτυχίας του Frank Sinatra “My Way”.

1958: Η Βρετανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός Kate Bush (Catherine Bush) γεννήθηκε στο Μπέξλεϊ Χιθ της Αγγλίας. Υπέγραψε το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο σε ηλικία δεκαέξι ετών μετά από πρόταση του David Gilmour των Pink Floyd. Το 1978 ανέβηκε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart με το τραγούδι "Wuthering Heights" και το 1980 κατέκτησε και τα Βρετανικά Albums Chart με το άλμπουμ της "Never for Ever". Δημοφιλή τραγούδια της: "Running Up That Hill", "King of the Mountain", "The Man with the Child in His Eyes" και "Don't Give Up". Με την χαρακτηριστική ερμηνεία της και το μουσικό της στυλ, επηρέασε καλλιτέχνες όπως Tori Amos, Björk, Alison Goldfrapp, PJ Harvey κ.α.

1966: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Troggs με το τραγούδι "Wild Thing". Η Βρετανική rock μπάντα είχε κυκλοφορεί το single τον Απρίλιο. Το τραγούδι έγραψε ο Chip Taylor και το είχαν ηχογραφήσει ένα χρόνο νωρίτερα οι The Wild Ones. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα rock 'n' roll τραγούδια στην ιστορία της μουσικής.

1970: Οι The Rolling Stones ανακοινώνουν επίσημα την απόλυση του μάνατζερ τους Allen Klein. Θα ακολουθήσουν δύο χρόνια δικαστικών αγώνων για τα δικαιώματα με τον Klein να διεκδικεί τριάντα εκατομμύρια δολάρια. Στις 9 Μαΐου του 1972, μετά από τριάντα έξι ώρες παρουσία δικηγόρων, οι δύο πλευρές θα έρθουν σε συμβιβασμό. Ο Mick Jagger θα δηλώσει στον Τύπο: "Ο Allen Klein δεν έχει πια καμία σχέση με το συγκρότημα..."

2003: Ο Αμερικανός παραγωγός και ιδρυτής της θρυλικής δισκογραφικής εταιρείας Sun Records, Sam Phillips (Samuel Cornelius Phillips 1923-2003) απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών στο νοσοκομείο St. Francis στο Μέμφις του Τενεσί από αναπνευστική ανεπάρκεια. Ήταν από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη της rock 'n' roll μουσικής με μεγαλύτερα του επιτεύγματα την ανακάλυψη των Elvis Presley και Johnny Cash. Αρκετοί ήταν οι καλλιτέχνες που ηχογράφησαν στα στούντιο της Sun Records όπως Charlie Rich, Junior Parker, Billy Lee, Riley, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, B.B. King, Johnny Cash, Roy Orbison κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου