Translate this page

Σαν σημερα | 16 Αυγουστου


1958: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός Madonna (Madonna Louise Veronica Ciccone) γεννήθηκε στο Μπέι Σίτι του Μίσιγκαν. Ξεκίνησε την καριέρα της σαν μέλος των συγκροτημάτων Breakfast Club και Emmy. Άρχισε την σόλο καριέρα της το 1983 με την κυκλοφορία του πρώτου της στούντιο άλμπουμ με τίτλο "Madonna". Θεωρείται μία από τις πιο εμπορικές γυναίκες τραγουδίστριες με πωλήσεις που ξεπερνούν τα τριακόσια εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2008. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή της: "Like a Virgin", "Papa Don't Preach", "Like a Prayer", "Vogue", "Frozen", "Music", "Hung Up" κ.α.

1962: Ο Brian Epstein, μάνατζερ των The Beatles, ανακοινώνει στον ντράμερ του συγκροτήματος Pete Best την απόλυση του από το συγκρότημα με την αιτιολογία ότι δεν τον ήθελαν τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ.

1975: Ο Peter Gabriel ανακοινώνει την απόφαση του να φύγει από τους Genesis για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Υπήρξε μέλος τους από το 1967 και κυκλοφόρησε μαζί τους έξι στούντιο άλμπουμ.

1977: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Elvis Presley (Elvis Aaron Presley 1935-1977) βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 42 ετών στο πάτωμα του μπάνιου του στην έπαυλη Graceland στο Μέμφις του Τενεσί από την φιλενάδα του Ginger Alden. Η επίσημη αιτία θανάτου είναι η καρδιακή προσβολή. Την ώρα του θανάτου του διάβαζε το βιβλίο "The Scientific Search for the Face of Jesus". Είναι γνωστός και ως "ο Βασιλιάς της rock 'n' roll". Σε ηλικία δέκα ετών απέκτησε την πρώτη του κιθάρα και το 1953 πλήρωσε και ηχογράφησε τα πρώτα του τραγούδια στα Sun Studios. Ένα χρόνο αργότερα ο Sam Phillips, ιδιοκτήτης των Sun Studios, έψαχνε έναν λευκό τραγουδιστή με την ερμηνεία και το συναίσθημα ενός έγχρωμου... Ο Presley βρέθηκε μπροστά του την κατάλληλη στιγμή. Άρχισαν ηχογραφήσεις και σιγά-σιγά ακούστηκε σε όλη τη χώρα. Το 1955 η RCA αγόρασε το συμβόλαιο του από την Sun Studios και ξεκίνησε την πορεία του προς την κορυφή. Από το 1956 έως και το 1969 πρωταγωνίστησε σε τριάντα μία ταινίες. Συνολικά ηχογράφησε εβδομήντα τέσσερα άλμπουμ των οποίων οι πωλήσεις ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα. Σε ηλικία 36 ετών κέρδισε το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την προσφορά του στη μουσική.

2018: Η Αρίθα Φράνκλιν άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.
Η "βασίλισσα της σόουλ μουσικής" όπως δικαίως την αποκαλούσαν, πέθανε στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ, έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της και οικείους της, όπως ανακοίνωσε η μάνατζέρ της.
Η Αρίθα Φράνκλιν, η οποία διεγνώσθη με καρκίνο το 2010, τραγούδησε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS.
Μεταξύ των πολύ γνωστών της επιτυχιών ήταν τα: "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", "Day Dreaming", "Jump to It", "Freeway of Love" και το "A Rose Is Still A Rose".
Το 2005 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους της απένειμε το μετάλλιο της Ελευθερίας, την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για έναν πολίτη στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 2009 είχε τραγουδήσει για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στη μακροχρόνια πορεία της είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Στην καριέρα της, έφτασε επίσης είκοσι φορές στο νούμερο 1 του Billboard R&B Singles Chart.
Η ερμηνεία της στο Respect του Ότις Ρέντινγκ έγινε ένας φεμινιστικός ύμνος και ένα τραγούδι που ταυτίστηκε με τα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Είχε τέσσερις γιους ενώ σε ηλικία 14 και 16 ετών είχε δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Από νεαρότερη ηλικία είχε χαρακτηριστεί άλλωστε ως "παιδί-θαύμα" τραγουδώντας γκόσπελ, μιας και ήταν κόρη του Βαπτιστή ιερέα C. L. Franklin.
Ισχυρότερες επιρροές της, όπως η ίδια είχε δηλώσει, ήταν οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου