Translate this page

Σαν σημερα | 24 Αυγουστου


1905: Ο μεγάλος Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και τραγουδιστής της delta blues σκηνής Arthur Crudup (1905-1974), γνωστός και ως Big Boy, γεννήθηκε στο Φόρεστ του Μισισίπι. Είναι δημοφιλής για τα τραγούδια του "My Baby Left Me" και "That's All Right Mama" το οποίο ξανατραγούδησε ο Elvis Presley για το πρώτο του single. Τραγούδια του επίσης διασκευάστηκαν από τους Eric Clapton, Rod Stewart και Fleetwood Mac.

1945: Ο Βρετανός κιθαρίστας, κιμπορντίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ken Hensley (Kenneth William David Hensley) γεννήθηκε στο Πλάμστεντ του Νότιου Λονδίνου. Υπήρξε μέλος του hard rock συγκροτήματος Uriah Heep και δημιουργός επιτυχιών όπως "Lady in Black", "Easy Livin'", "Free Me" κ.α. Ενσωματώθηκε με τους Uriah Heep σαν κιμπορντίστας τα Χριστούγεννα του 1969, εκείνη την εποχή είχαν την ονομασία Spice. Το 1980 άφησε το συγκρότημα λόγω καλλιτεχνικών διαφορών με τα υπόλοιπα μέλη και λίγο αργότερα έγινε μέλος των Blackfoot.

1948: Ο Γάλλος μουσικός, συνθέτης και παραγωγός – πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής – Jean-Michel Jarre (Jean-Michel Andre Jarre) γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας. Υπήρξε πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική, όπως και στα είδη της Ambient και της New Age μουσικής, και είναι γνωστός ως οργανωτής υπαίθριων θεαμάτων που συνοδεύουν τη μουσική του, με φωτισμούς λέιζερ και πυροτεχνήματα. Γνώρισε για πρώτη φορά επιτυχία το 1976 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Oxygene, το οποίο ηχογράφησε στο σπίτι του, και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 12.000.000 αντίτυπα. Είναι ο πρώτος μουσικός από τη Δύση που πραγματοποίησε συναυλία στην Κίνα. Είναι στο βιβλίο Guinness Book Of Records για τη συναυλία που πραγματοποίησε στη Μόσχα το 1997 και παρακολούθησαν πάνω από τριάμισι εκατομμύρια κόσμος. Οι πωλήσεις των άλμπουμ του παγκοσμίως ξεπερνούν τα 80.000.000 αντίτυπα.

1956: Στα 20th Century Fox Studios στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια, ο Elvis Presley ηχογραφεί τα τραγούδια We’re Gonna Move και Love Me Tender. Θα τα τραγουδήσει για πρώτη φορά δημόσια την Αμερικανική τηλεόραση στο The Ed Sullivan Show στις 9 Σεπτεμβρίου του 1956. Θα κυκλοφορήσουν σε μορφή single ένα μήνα περίπου αργότερα, στις 6 Οκτωβρίου.

1966: Στα Sunset Sound Studios του Χόλιγουντ της Καλιφόρνια οι The Doors ξεκινούν τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους στούντιο άλμπουμ με τίτλο "The Doors". Θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιανουαρίου του 1967 και θα περιέχει επιτυχίες όπως τα "Break on Through (To the Other Side)", "The Crystal Ship", "Alabama Song (Whisky Bar)" (Bertolt Brecht, Kurt Weill), "The End" κ.α.

1985: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Huey Lewis & The News με το τραγούδι Power Of Love. Είναι το πρώτο Νο.1 του συγκροτήματος και μέρος του soundtrack της ταινίας Back To The Future.

1991: Οι Metallica βρίσκονται στην πρώτη θέση των Βρετανικών Albums Chart με το ομώνυμο άλμπουμ τους, γνωστό και ως The Black Album. Θεωρείται το πιο εμπορικό άλμπουμ τους με πωλήσεις που ξεπερνούν τα είκοσι τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Enter Sandman", "The Unforgiven", "Nothing Else Matters", "Wherever I May Roam", "Sad but True" κ.α.

2009: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το τρίτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος Arctic Monkeys με τίτλο "Humbug". Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 19 Αυγούστου. Την παραγωγή έκαναν οι Josh Homme (Queens of The Stone Age) και James Ford (The Last Shadow Puppets). Στις 30 Αυγούστου το άλμπουμ θα βρεθεί στην πρώτη θέση των Βρετανικών Albums Chart και θα παραμείνει στην κορυφή για δύο εβδομάδες. Στην Αμερική θα φτάσει μέχρι την δέκατη πέμπτη θέση του Billboard 200. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "My Propeller", "Crying Lightning", "Cornerstone" κ.α.

2021: Πέθανε ο Τσάρλι Γουότς, ντράμερ των θρυλικών Rolling Stones, σε ηλικία 80 ετών. Ο ντράμερ των Rolling Stones απουσίαζε από τις τελευταίες συναυλίες του συγκροτήματος. Μπορεί να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα ακριβή αίτια του θανάτου του ωστόσο στις αρχές Αυγούστου ο εκπρόσωπός του είχε ανακοινώσει πως δεν θα ακολουθήσει τους Rolling Stones στην επερχόμενη περιοδεία τους στις ΗΠΑ καθώς χρειάζεται ξεκούραση μετά από μία επέμβαση στην καρδιά στην οποία υποβλήθηκε πρόσφατα με επιτυχία. Εν τέλει όμως ο Γουότς δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.
Ο Τσάρλι Γουότς ήταν μέλος του θρυλικού συγκροτήματος από το 1963. Μαζί με τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς συμμετείχε σε όλα τα αλμπουμ του σούπερ γκρουπ.  Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως γραφίστας πριν ξεκινήσει να παίζει ντραμς σε τζαζ κλαμπ του Λονδίνου. Η τζαζ και τα μπλουζ ήταν πάντα η αγαπημένες μουσικές τις οποίες φρόντισε να μην εγκαταλείψει ποτέ ηχογραφώντας κατά καιρούς προσωπικά μουσικά πρότζεκτ. Σε ένα από αυτά τα κλαμπ γνώρισε τον Μικ Τζάγκερ ο οποίος τον μύησε στον μαγικό κόσμο του ροκ εν ρολ ο οποίος του ήταν, μέχρι τότε τουλάχιστον, σχεδόν άγνωστος. Κι όμως σ΄αυτόν τον μουσικό κόσμο έμελλε να μεγαλουργήσει και να καταξιωθεί . Στους κόλπους του συγκροτήματος εισήλθε τον Ιανουάριο του 1963, σχεδιάζοντας παράλληλα τα εξώφυλλα των δίσκων τους και τις αφίσες των συναυλιών τους. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε αρνηθεί την πρότασή τους να γίνει ο βασικός ντράμερ τους καθώς θεωρούσε ότι του πρόσφεραν τη θέση χαριστικά. Πολύ σύντομα όμως ενσωματώθηκε στη θρυλική μουσική παρέα αποτελώντας ένα βασικό και αναντικατάστατο κομμάτι της αλυσίδας της, εκείνο που έφερνε την ισορροπία, καθώς ήταν η ήρεμη δύναμή τους. Όπως ακουγόταν, μάλιστα, ήταν εκείνος που έσωσε το συγκρότημα από την διάλυση, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όταν Τζάγγκερ και Ρίτσαρντς διαφωνούσαν έντονα για την μουσική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου