Translate this page

Σαν σημερα | 8 Αυγουστου


1961: Ο κιθαρίστας και τραγουδοποιός The Edge (David Howell Evans) γεννήθηκε στο Barking του Έσσεξ της Αγγλίας. Όταν ήταν ενός έτους οι γονείς του μετακόμισαν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Από πολύ μικρός μελέτησε πιάνο και κιθάρα. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα U2. Είναι μέλος του γκρουπ από την ίδρυση του, έχει ηχογραφήσει μαζί τους δώδεκα στούντιο άλμπουμ και έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωση του ήχου τους. Έχει συνεργαστεί επίσης με καλλιτέχνες όπως οι Johnny Cash, B. B. King, Tina Turner, Ronnie Wood, Jay-Z, Rihanna κ.α.

1963: Οι The Searchers βρίσκονται στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart με το “Sweets For My Sweet”. Το τραγούδι είναι μια δημιουργία των Doc Pomus και Mort Shuman και αρχικά είχε ηχογραφηθεί από τους The Drifters το 1961.

1969: Στη διάβαση πεζών στην οδό St. John’s Wood του Λονδίνου οι The Beatles πραγματοποιούν την φωτογράφηση για το εξώφυλλο του άλμπουμ τους “Abbey Road”. Αρχικά υπήρξε η σκέψη το άλμπουμ να έχει την ονομασία “Everest” από τα τσιγάρα που κάπνιζε ο μηχανικός ήχου του γκρουπ Geoff Emerick και η φωτογράφηση θα γίνονταν στους πρόποδες του Έβερεστ. Η ιδέα αυτή δεν ευδοκίμησε. Μία ημέρα, κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων κάποιος πέταξε την ιδέα -μάλλον ο Paul McCartney- η φωτογράφηση να γίνει στην διάβαση έξω από το στούντιο και το άλμπουμ να ονομαστεί “Abbey Road”. Την φωτογραφία τράβηξε ο Iain MacMillan στις 11:35 το πρωί. Από τις πέντε λήψεις που έγιναν, διαλέχτηκε η πέμπτη. Ο McCartney εμφανίζεται να περπατά ξυπόλυτος, κάτι που είχε πυροδοτήσει φήμες ότι είχε πεθάνει..

1970: Η Janis Joplin αγοράζει μια ταφόπλακα για τον τάφο της γυναίκας που επηρέασε την μουσική της όσο κανείς άλλος, την Αμερικανίδα blues τραγουδίστρια Bessie Smith. Η Smith απεβίωσε το 1937 όταν το νοσοκομείο που βρίσκονταν κοντά στο σημείο που είχε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αρνήθηκε να την δεχτεί επειδή ήταν μαύρη..

1973: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός Scott Stapp (Anthony Scott Flippen) γεννήθηκε στο Goldsboro της Βόρειας Καρολίνα. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο Αμερικανικό συγκρότημα Creed. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο “The Great Divide”. Δημοφιλές τραγούδι με την φωνή του το “With Arms Wide Open” το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Best Rock Song” το 2001. Είχε επίσης προταθεί για το βραβείο Grammy “Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group” αλλά έχασε από το “Beautiful Day” των U2.

1981: Το μουσικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV μεταδίδει την πρώτη του συναυλία με ήχο stereo. Συμμετέχουν οι REO Speedwagon που έχουν μόλις κυκλοφορήσει το άλμπουμ τους "Hi Infidelity" με τραγούδια επιτυχίες όπως τα "Keep On Loving You", "Take It On the Run" κ.α.

2022: Πέθανε σε ηλικία 73 ετών η διάσημη ηθοποιός και μουσικός, Ολίβια Νιούτον Τζον, γνωστή από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο μιούζικαλ «Grease», όπου έπαιξε στο πλάι του Τζον Τραβόλτα.
Η Ολίβια Νιούτον-Τζον αποτέλεσε «σύμβολο θριάμβων και ελπίδας για περισσότερα από 30 χρόνια», καθώς μοιράστηκε τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού. Αντί στεφάνων και λουλουδιών, η οικογένεια ζήτησε να γίνουν δωρεές στη μνήμη της στο Ίδρυμα που φέρει το όνομά της (Olivia Newton-John) για την έρευνα κατά του καρκίνου.
Η Ολίβια Νιούτον Τζον γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1948, στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας, από γονείς με αγγλο-αυστραλιανή καταγωγή.
Έλαβε τέσσερις φορές βραβείο Grammy και έχει μπει πέντε φορές στο number-one και δέκα φορές στο top-ten του Billboard Hot 100 ενώ δυο δίσκοι της έχουν καταλάβει την πρώτη θέση στο Billboard 200.
Έντεκα από τα singles της (συμπεριλαμβανομένων δυο πλατινένιων δίσκων) και 14 δίσκοι της (συμπεριλαμβανομένων δυο πλατινένιων και τεσσάρων διπλά πλατινένιων) έχουν γίνει χρυσοί. Έχει πουλήσει σχεδόν 100 εκατ. δίσκους παγκοσμίως και θεωρείται μια από τους καλλιτέχνες με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως.
Πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ Grease (1978) και το ομώνυμο τραγούδι είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία της μουσικής ενώ το single «You're the One That I Want», με τον συμπρωταγωνιστή της Τζον Τραβόλτα, είναι ένα από τα singles με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου