Translate this page

Σαν σημερα | 17 Σεπτεμβριου


1923: Ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες της country μουσικής, ο Hank Williams (Hiram King Williams 1923-1953) γεννήθηκε στο Μάουντ Όλιβ της Αλαμπάμα. Από το 1948 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50, έντεκα από τα τραγούδια του κατέκτησαν το Νο1, μεταξύ αυτών τα "Your Cheatin' Heart", "Hey Good Lookin'", "I'm So Lonesome I Could Cry" κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Country Music Hall of Fame το 1961 και στο Rock and Roll Hall Fame το 1987. Τραγούδια του διασκευάστηκαν από καλλιτέχνες όπως Bob Dylan, Leonard Cohen, Johnny Cash, Tony Bennett, The Residents, Ray Charles, Louis Armstrong κ.α.

1966: Για δεύτερη εβδομάδα στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Supremes και το τραγούδι "You Can't Hurry Love". Ηχογραφήθηκε στην αίθουσα Α του στούντιο Hitsville U.S.A. στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν στις 11 Ιουνίου του 1966. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame, "The 500 Songs that Shaped Rock and Roll". Δεκαέξι χρόνια περίπου αργότερα, θα ανέβει ακόμη μια φορά στο Νο1 με την φωνή του Phil Collins.

1969: Ο τραγουδιστής του Βρετανικού electronic-rock συγκροτήματος The Prodigy, Keith Flint (Keith Charles Keef Flint) γεννήθηκε στο Ρέντμπριτζ του Λονδίνου. Στα τέλη της δεκαετίας του '80 σε ένα rave κλαμπ του Λονδίνου, ο Keith Flint γνώρισε τον DJ Liam Howlett και του εξέφρασε τον θαυμασμό του για το γούστο του στην μουσική. Λίγο μετά την γνωριμία τους ο Howlett έστειλε στον Flint μια κασέτα με δικιά του μουσική. Ο Flint την άκουσε και ενθουσιάστηκε τόσο που επέμενε να δημιουργήσουν μια μπάντα και να ξεκινήσουν τις ζωντανές εμφανίσεις όπου εκείνος με τον φίλο του Leeroy Thornhill θα αναλάμβαναν το χορευτικό κομμάτι. Για ένα μικρό διάστημα ήταν χορευτής του γκρουπ μέχρι το 1996 που τον γνωρίσαμε σαν τραγουδιστή στο single "Firestarter". Στους The Prodigy μοιράζεται τα φωνητικά με τον Maxim (Keith Andrew Palmer). Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πέντε στούντιο άλμπουμ και οι πωλήσεις τους ξεπερνούν τα εικοσιπέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Δημοφιλή τραγούδια τους: "Breathe", "Smack My Bitch Up", "Firestarter", "Invaders Must Die" κ.α.

1982: Ο Μάνος Λοΐζος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Στην εικοσαετή μουσική του διαδρομή έγραψε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, συνεργαζόμενος με τους στιχουργούς Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ραούλη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1965 και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Τα τραγούδια του, γεμάτα λυρισμό και τρυφερότητα, ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη και πέρασε 10 μέρες στα κρατητήρια στης Ασφάλειας. Μέσα στο ξέφρενο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας. Την τριετία 1974 - 1977 υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού. Το 1978 αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και πρωτοστατεί στη δημιουργία φορέα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων. Τον ίδιο χρόνο παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.

1991: Οι Guns N' Roses κυκλοφορούν τα άλμπουμ "Use Your Illusion I" και "Use Your Illusion II". Τα δυο διπλά άλμπουμ αν και κυκλοφόρησαν χωριστά, συχνά αναφέρονται σαν ένα τετραπλό άλμπουμ. Τα τραγούδια που περιείχαν ηχογραφήθηκαν την περίοδο 1990-1991, σε διάφορα στούντιο A&M Studios, Record Plant Studios, Studio 56, Image Recording, Conway Studios και μιξαρίστηκαν στο Skip Saylor Recording Studio. Το εξώφυλλο είναι μέρος από τον πίνακα του Raphael (Raffaello Sanzio da Urbino) με την ονομασία "The School of Athens" και η επεξεργασία έχει γίνει από τον Εσθονό καλλιτέχνη Kalev Mark Kostabi. Δημοφιλή τραγούδια των άλμπουμ: "Live and Let Die" (Paul and Linda McCartney), "Don't Cry", "November Rain" κ.α.

2003: Ο David Lee Roth, πρώην frontman του συγκροτήματος Van Halen, τραυματίζεται στην σκηνή την ώρα που έκανε μια "γρήγορη και περίπλοκη φιγούρα σαμουράι του 15ου αιώνα" σε συναυλία του στη Φιλαδέλφεια. Ο Roth θα χρειαστεί εικοσιένα ράμματα διότι χτύπησε με το κοντάρι που χρησιμοποιούσε για την φιγούρα στο πρόσωπο. Λίγες μέρες αργότερα θα ανακοινωθεί η ακύρωση των υπόλοιπων συναυλιών της περιοδείας του στην Αμερική.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου