Translate this page

Σαν σημερα | 19 Σεπτεμβριου



1934: O μάνατζερ των The Beatles, Brian Epstein (Brian Samuel Epstein) 1934-1967) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επανάσταση της popo μουσικής. Είχε πληρώσει ο ίδιος το ντέμο με το οποίο τα σκαθάρια ξεκίνησαν την καριέρα τους και χωρίς την δική του βοήθεια ίσως να μην είχαν την ίδια εξέλιξη. Ο Paul McCartney είχε κάποτε δηλώσει πως αν κάποιος αξίζει να αποκαλείται το "πέμπτο σκαθάρι", αυτός είναι ο Epstein. Υπήρξε μάνατζερ και άλλων καλλιτεχνών όπως Gerry & The Pacemakers, Billy J. Kramer and the Dakotas, Cilla Black κ.α.

1941: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Cass Elliot (Ellen Naomi Cohen 1941-1974), γνωστή ως Mama Cass, γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Ήταν δημοφιλής για την συμμετοχή της στο συγκρότημα The Mamas And The Papas. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1963 με τους Tim Rose και James Hendricks, σχηματίζοντας το γκρουπ The Big Three. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησαν την πρώτη τους ηχογράφηση, το τραγούδι "Winkin', Blinkin' and Nod". Το 1965 σχηματίστηκαν οι The Mamas And The Papas. Η φωνή της ακούγεται σε μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως "California Dreamin'" και "Monday Monday". Μετά την διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε πετυχημένη σόλο καριέρα. Μεγάλη της επιτυχία, η επανεκτέλεση του δημοφιλούς τραγουδιού "Dream a Little Dream", στο ομότιτλο άλμπουμ της του 1968. Το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1998.

1949: Ο μεγάλος Έλληνας κλασικός συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949) απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών στην Αθήνα από μιά κήλη που είχε παραμελήσει. Μετά την αποφοίτηση του από το Ωδείο Αθηνών έφυγε για σπουδές στο Βερολίνο. Άρχισε να μελετάει βιολί με τον Willi Hess αλλά το 1923 κάνει στροφή προς τη σύνθεση. Υπήρξε μαθητής σπουδαίων δασκάλων όπως Paul Juon, Kurt Weill, Philipp Jarnach και Arnold Schoenberg. Τα περισσότερα έργα του πρωτοπαρουσιάστηκαν μετά το θάνατό του.

1951: Ο Καναδός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Daniel Lanois γεννήθηκε στο Hull του Κεμπέκ του Καναδά. Έχει συνεργαστεί σαν παραγωγός με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής  σκηνής όπως Bob Dylan, Neil Young, Peter Gabriel, Emmylou Harris, Willie Nelson, U2 κ.α. Έχει κυκλοφορήσει έξι σόλο άλμπουμ και το 2009 μαζί με τους Brian Blade, Daryl Johnson και Trixie Whitley δημιούργησαν  το συγκρότημα Black Dub Collevtive.

1960: Στην πρώτη θέση του Billboard βρίσκεται το τραγούδι "The Twist" με την φωνή του Chubby Checker. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1959 από τους Hank Ballard and the Midnighters. Το τραγούδι ήρθε ακόμη μία φορά στην επικαιρότητα το 1988, όταν το ξανά ηχογράφησαν οι The Fat Boys.

1970: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκεται η Diana Ross με το τραγούδι "Ain't No Mountain High Enough". Είναι το πρώτο τραγούδι της που βρίσκεται στο Νο1 και για το οποίο προτάθηκε για βραβείο Grammy. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Nickolas Ashford και Valerie Simpson το 1966 και πρωτογνώρισε επιτυχία με την φωνές των Marvin Gaye και Tammi Terrell το 1967.

1973: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Gram Parsons (Ingram Cecil Connor III 1946-1973) βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 26 ετών σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Τζόσουα Τρι της Καλιφόρνια. Η αυτοψία έδειξε πως πέθανε από ανακοπή καρδιάς που προκλήθηκε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως International Submarine Band, The Byrds, The Flying Burrito Brothers και Emmylou Harris. Θεωρείται ένας από τους πρώτους μουσικούς που "έμπλεξαν" με μεγάλη επιτυχία την country και τη rock μουσική.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου