Translate this page

Σαν σημερα | 2 Σεπτεμβριου


1943: Η Αμερικανίδα R&B/soul τραγουδίστρια Rosalyn Ashford (Rosalind Ashford) γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή της στο θρυλικό συγκρότημα της Motown, Martha and the Vandellas. Δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος: "Dancing in the Street", "Nowhere to Run", "I'm Ready for Love" και "Jimmy Mack".

1946: Ο Αμερικανός πιανίστας Billy Preston (William Everett Preston 1946-2006) γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας. Στην μακρόχρονη καριέρα του συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι The Rolling Stones, The Band, Nat King Cole, Little Richard, Eric Burdon, Ray Charles, George Harrison, Elton John, Eric Clapton, Bob Dylan, Sam Cooke, Aretha Franklin, The Jackson 5, Quincy Jones, Richie Sambora, Red Hot Chili Peppers κ.α. Το 1969 συνεργάστηκε με τους The Beatles για τα λεγόμενα "Get Back sessions" και το άλμπουμ "Abbey Road". Ο John Lennon είχε προτείνει μάλιστα την ιδέα, ο Preston να ενσωματωθεί στο συγκρότημα σαν το "Fifth Beatle". Το 1972 γνώρισε επιτυχία με το ορχηστικό θέμα "Outa-Space", το οποίο ανέβηκε μέχρι την δεύτερη θέση του Billboard και του χάρισε το βραβείο Grammy "Best Pop Instrumental Performance". Το 1978 εμφανίστηκε στο φιλμ "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" του σκηνοθέτη Robert Stigwood. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

1978: Ο George Harrison παντρεύεται την Olivia Trinidad Arias. Θα αποκτήσουν μαζί ένα γιο, τον Dhani Harrison. Γνωρίστηκαν την εποχή που εκείνη εργάζονταν σαν γραμματέας στην A&M Records.

1989: Ο Ozzy Osbourne συλλαμβάνεται με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας κατά της συζύγου του, Sharon. Εκείνη την εποχή ο Ozzy αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω της εξάρτησης του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η υπόθεση θα απορριφθεί από το δικαστήριο λόγω της άρνησης της Sharon να καταθέσει κατά του άντρα της. Το συμβάν θα σοκάρει τόσο πολύ τον Ozzy που θα αποφασίσει να εισέλθει αμέσως σε κλινική αποτοξίνωσης.

1995: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκεται ο Michael Jackson με το τραγούδι "You Are Not Alone". Είναι το δεύτερο single από το ένατο στούντιο άλμπουμ του τραγουδιστή με τίτλο "HIStory: Past, Present and Future: Book I", το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1995. Σαν single το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Αύγουστο. Το "You Are Not Alone" είχε τεράστια εμπορική επιτυχία, μπαίνοντας στο βιβλίο Guinness ως το πρώτο τραγούδι στην τριανταεπτάχρονη ιστορία του Billboard που έκανε την είσοδο του κατευθείαν στην πρώτη θέση.

2021: Σε ηλικία 96 ετών απεβίωσε ο σπουδαιότερος Έλληνας συνθέτης. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλα τα είδη μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα. Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.
Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του», όπως έχει πει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου. Εκεί οι ποιητές παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ. Οι στίχοι τους γίνονται έτσι προσιτοί στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας λαϊκά τραγούδια που θέτουν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Ο ίδιος εξάλλου, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού, έγραφε: «Εν αρχή ήν ο λόγος....η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω πιστά τη νεοελληνική κυρίως ποίηση. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μη μπορείς να φανταστείς τη μουσική σε άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική». Ο Μίκης Θεοδωράκης ουσιαστικά δημιούργησε το κίνημα της Μελοποιημένης Ποίησης, συμβάλλοντας στην ανάδυση μιας πλειάδας ποιητών και στην αναβάθμιση του τραγουδιού. Συγχρόνως, βοήθησε μια ολόκληρη γενιά να αποκτήσει τον δικό της λόγο.
Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966).
Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου