Translate this page

Σαν σημερα | 23 Σεπτεμβριου



1926: Ο Αμερικανός jazz σαξοφωνίστας και συνθέτης, ο γκουρού της jazz John Coltrane (John William Coltrane 1926-1967) γεννήθηκε στο Χάμλετ της Βόρειας Καρολίνας. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τενόρους σαξοφωνίστας στην ιστορία της jazz. Το 1965 το όνομα του γράφτηκε στο Jazz Hall of Fame και το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Miles Davis, Thelonious Monk, Duke Ellington κ.α. Μεγαλύτερη του αναγνώριση, το ειδικό βραβείο Pulitzer "Special Citation" το 2007.

1930: Μια από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του αιώνα, ο Ray Charles (Ray Charles Robinson 1930-2004) γεννήθηκε στο Άλμπανι της Τζόρτζια. Είναι γνωστός και ως "the Genius of Soul". Στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone "The 100 Greatest Artists of All Time" βρίσκεται στην δέκατη θέση ενώ στην λίστα "The 100 Greatest Singers of All Time" βρίσκεται στην δεύτερη θέση με πρώτη την Aretha Franklin και τρίτο τον Elvis Presley. Το 1981 κέρδισε το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame και το 1986 το όνομα του γράφτηκε στο Rock & Roll Hall of Fame. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική και το 1998 του απονεμήθηκε το Polar Music Prize. Δημοφιλή τραγούδια του: "Georgia On My Mind", "Hit the Road Jack", "Unchain My Heart", "Busted", "Shake a Tail Feather" κ.α.

1938: ο Αμερικανός soul τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ben E. King (Benjamin Earl Nelson) γεννήθηκε στο Χέντερσον της Βόρειας Καρολίνας. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος The Drifters αλλά γνώρισε μεγάλη επιτυχία σαν σόλο τραγουδιστής, με τραγούδια όπως "Stand by Me", "There Goes My Baby", και "Spanish Harlem". Και τα τρία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame, "The 500 Songsthat Shaped Rock and Roll". Ένα άλλο δημοφιλές τραγούδι του, είναι το "I (Who Have Nothing)" το οποίο έχει διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Martha Wash, John Lennon, Shirley Bassey, Tom Jones,Sylvester James, U2, Bruce Springsteen κ.α.

1949: Ο Αμερικάνος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Bruce Springsteen (Bruce Frederick Joseph Springsteen), γνωστός και ως "the Boss", γεννήθηκε στο Λονγκ Μπραντς του Νιου Τζέρσεϊ. Από το 1972 μέχρι και σήμερα έχει κερδίσει είκοσι βραβεία Grammy, δύο Golden Globes και ένα βραβείο Όσκαρ. Πρωτογνώρισε επιτυχία τον Αύγουστο του 1975 με την κυκλοφορία του άλμπουμ "Born to Run". Από τότε έχει κυκλοφορήσει δεκαεπτά στούντιο άλμπουμ και έχει σημειώσει επιτυχίες με τραγούδια όπως τα "Hungry Heart", "Dancing in the Dark", "Born in the U.S.A.", "Glory Days", "Streets of Philadelphia", "Working on a Dream" κ.α. Το 1997 τιμήθηκε με το Polar Music Prize και το 1999 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1967: Οι The Doors κυκλοφορούν το single "People Are Strange". Το τραγούδι κυκλοφορεί δύο μόλις ημέρες πριν την κυκλοφορία του δεύτερου στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο "Strange Days". Το τραγούδι γράφτηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Robby Krieger και τον τραγουδιστή Jim Morrison. Το single "People Are Strange" θα φτάσει μέχρι την δωδέκατη θέση του Billboard.

1977: Οι The Rolling Stones κυκλοφορούν το διπλό live άλμπουμ τους "Love You Live". Ηχογραφήθηκε κατά την διάρκεια συναυλιών του συγκροτήματος στην Αμερική το καλοκαίρι του 1975, στην Ευρώπη το 1976 και από μια συναυλία στο Τορόντο του Καναδά. Το άλμπουμ αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μηχανικού ήχου Keith Harwood, ο οποίος απεβίωσε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο πριν την κυκλοφορία του. Περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις των τραγουδιών "Hot Stuff", "You Can't Always Get What You Want", "Brown Sugar", "Sympathy for the Devil" κ.α.

1995:Ο Αμερικανός blues πιανίστας Booker T. Laury (Lawrence Laury 1914-1995) απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στο Μέμφις του Τενεσί από την ασθένεια του καρκίνου. Ξεκίνησε να ασχολείται με το πιάνο από την ηλικία των έξι ετών δίπλα στην μητέρα του και είχε ενεργή συμμετοχή στα μουσικά δρώμενα μέχρι και το θάνατο του.. Ο Laury δεν είχε ηχογραφήσει ποτέ δικό του υλικό μέχρι την ηλικία των ογδόντα ετών. Παρόλο που συμμετείχε σε διάφορες συλλογές blues καλλιτεχνών, το "Nothin' But The Blues" που κυκλοφόρησε το 1993 ήταν το πρώτο και μοναδικό του άλμπουμ.




Σχόλια

  1. Το πρώτο μέρος του Love You Live των Stones ηχογραφήθηκε στο Παρίσι το '76, με το "If You Can't Rock Me" / "Get Off of My Cloud" από συναυλία στο Λονδίνο το '76, και το "Fingerprint File" από το Τορόντο το '75.
    Τα κομμάτια στο δεύτερο μέρος ηχογραφήθηκαν στο "El Mocambo Tavern", Τορόντο, τον Μάρτιο του 1977, το "Les Abattoirs" Παρίσι, το 1976, στο "Inglewood Forum", Λος Άντζελες το 1975 και στο "Maple Leaf Gardens", Τορόντο, την ίδια χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου