Translate this page

Σαν σημερα | 28 Οκτωβριου


1936: Ο Αμερικανός country τραγουδιστής Charlie Daniels (Charles Edward Daniels) γεννήθηκε στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας. Εργάστηκε για χρόνια σαν μουσικός, μεταξύ άλλων σε άλμπουμ των Bob Dylan και Leonard Cohen. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι “The Devil Went Down to Georgia” το 1979.

1956: Για ενδέκατη και τελευταία εβδομάδα στο No 1 του Billboard βρίσκεται ο Elvis Presley με το single που περιέχει τα τραγούδια “Hound Dog” (Big Mama Thornton 1952) και “Don’t Be Cruel“.

1958: Ο Σκοτσέζος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης William Reid (William Adam Reid) γεννήθηκε στην Γλασκώβη. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο alternative rock συγκρότημα The Jesus and Mary Chain. Δημοφιλή τραγούδια τους: “April Skies“, “Darklands“, “Reverence” κ.α.

1963: Ο Ιταλός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Eros Ramazzotti (Eros Luciano Walter Ramazzotti) γεννήθηκε στη Ρώμη. Είναι δημοφιλής όχι μόνο στην χώρα του αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη με τα περισσότερα άλμπουμ του κυκλοφορούν σε δύο γλώσσες, τα Ιταλικά και Ισπανικά. Από το 1984 έχει κυκλοφορήσει έντεκα στούντιο άλμπουμ και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Cher, Tina Turner, Andrea Bocelli, Anastacia, Joe Cocker, Luciano Pavarotti, Ricky Martin κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Una storia importante“, “Adesso tu“, “Cose della vita“, “Cose della vita – Can’t Stop Thinking Of You” (με την Tina Turner), “Più che puoi” (με τη Cher), “I Belong to You (Il Ritmo della Passione)” (με την Anastacia), “Parla con me” κ.α.

1991: Ο Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής της jump blues Billy Wright (1932-1991), γνωστός και ως “The Prince of the Blues” απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών στην Ατλάντα της Τζόρτζια μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Δημοφιλή τραγούδια του: “Blues For My Baby“, “After Dark Blues“, “Hey Little Girl“, “Man’s Brand Boogie” κ.α.

1997: Ο ντράμερ των R.E.M., Bill Berry ανακοινώνει στον Τύπο πως εγκαταλείπει το συγκρότημα. Υπήρξε μέλος τους για δεκαεπτά χρόνια. Θα αγοράσει μια φάρμα κοντά στο Watkinsville της Τζόρτζια και θα γίνει αγρότης.

2022: Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε ο θρυλικός Jerry Lee Lewis, ένας καλλιτέχνης σύμβολο, που άλλαξε την πορεία του rock ‘n’ roll και επηρέασε όσο λίγοι την μουσική με διαχρονικές επιτυχίες τεραστίων διαστάσεων. Τελευταίος επιζών μιας χρυσής γενιάς πρωτοπόρων καλλιτεχνών, όπως οι Elvis Presley, Chuck Berry και Little Richard, αλλά και με ταραχώδη και προκλητική προσωπική ζωή, ο Jerry Lee Lewis πέθανε στο σπίτι του στο Μέμφις του Τενεσί.
Ο γεννημένος στη Λουιζιάνα, τραγουδιστής, πιανίστας και συνθέτης, υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς και συνάμα αμφιλεγόμενους «rock επαναστάτες» που εισέβαλαν στην αμερικανική μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1950. Ξεσήκωνε πραγματικά τα πλήθη με τα εκρηκτικά του τραγούδια και τις ανεπανάληπτες ζωντανές του εμφανίσεις, βγάζοντας επί σκηνής μία ενέργεια που δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν εκείνη την εποχή. Αναμφίβολα ο Jerry Lee Lewis στα μέσα της δεκαετίας του 1950 είχε θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για να… αντικαταστήσει τον Elvis ως ο πιο επιτυχημένος και αγαπημένος μουσικός της νέας γενιάς, όταν ο «βασιλιάς» πήγε στον στρατό.
Το 1957, όμως, τα πάντα άλλαξαν, όταν διέρρευσαν στον Τύπο τρεις συγκεκριμένες ειδήσεις για την προσωπική του ζωή που τον καταβαράθρωσαν και σχεδόν διέλυσαν την καριέρα του. Ο Jerry Lee Lewis αποδείχθηκε ότι ήταν παντρεμένος με μια κοπέλα 13 ετών, την Myra Gale Brown, αυτή ήταν ξαδέρφη του και ο ίδιος ήταν ακόμη παντρεμένος με την προηγούμενη σύζυγό του.
«Μάλλον θα έπρεπε να έχω κανονίσει τη ζωή μου λίγο καλύτερα, αλλά ποτέ δεν έκρυψα τίποτα από τον κόσμο. Απλά συνέχισα τη ζωή μου κανονικά» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal το 2014. Η αρρωστημένη, αυτή, κατάσταση, πάντως, τον έβαλε στη μαύρη λίστα των αμερικανικών media και σχεδόν του κόστισε την καριέρα του, ενώ ο ίδιος πάλεψε για αρκετές δεκαετίες με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και αρκετά προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα. Σταδιακά πέρασε από το rock ‘n’ roll στην country και η μουσική βιομηχανία σιγά σιγά τον συγχώρεσε.
Δημιουργός πολλών μεγάλων επιτυχιών, με τρία βραβεία Grammy και συνεργασίες με καλλιτέχνες ογκόλιθους όπως οι Mick Jagger, Bruce Springsteen, B.B. King, ο  Jerry Lee Lewis αναγνωρίστηκε ως ένας πραγματικός θρύλος και ένας από τους μουσικούς που καθόρισαν το rock ‘n’ roll.
«Υπήρχε το rockabilly. Υπήρχε ο Elvis. Όμως δεν υπήρχε καθαρό rock ’n ’roll πριν από τον Jerry Lee Lewis» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πολλοί από τους θαυμαστές του.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου