Translate this page

Σαν σημερα | 3 Οκτωβριου


1938: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Eddie Cohran (Edward Raymond Cohrane 1938-1960) γεννήθηκε στο Άλμπερτ Λι της Μινεσότα. Ξεκίνησε την καριέρα του πρωταγωνιστώντας το 1965 στη ταινία-μιούζικαλ "The Girl Can't Help It" όπου και τραγούδησε το "Twenty Flight Rock". Ένα χρόνο περίπου αργότερα σημείωσε την μεγαλύτερή του του επιτυχία με το "Summertime Blues" και ακολούθησαν και 'άλλες όπως "C'mon Everybody", "Somethin' Else" κ.α. Το 1987 το όνομά του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Αρκετά από τα τραγούδια του ξανατραγουδήθηκαν από τους Jimmy Hendrix, The Clash, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, The Beatles, The Beach Boys, The Who, Led Zeppelin, The White Stripes κ.α. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της rock 'n' roll μουσικής.

1954: Ο Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδιστής Stevie ray Vaughan (Stephen Ray Vaughan 1954-1990) γεννήθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Το 14989 κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy "Best Contemporary Blues Album" για το τέταρτο άλμπουμ του με τίτλο "In Step". Τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο για τα άλμπουμ "Family Style{ (1990) και "The Sky Is Crying" (1992), ενώ του απονεμήθηκε το βραβείο Grammy "Best Rock instrumental Performance"για την διασκευή στο τραγούδι του Jimmy Hendrix "Little Wing". Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερουςblues/rock κιθαρίστες και επιρροή για πολλούς μουσικούς όπως Joe Bonamassa, John Mayer, Robert Randolph, Kenny Wayne Shepherd, Colin James, Eric Johnson, Orianthi, John Petrucci κ.α.

1967: Ο Αμερικανός Folk τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας Woody Guthrie (Woodrow Wilson Guthrie 1912-1967) απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών στο Creedmoor Psychiatric Center της Νέας Υόρκης, μετά από πολύχρονη μάχη με την ασθένεια Huntington. Έγραψε εκατοντάδες τραγούδια πολιτικού και κοινωνικού ύφους. Στην κιθάρα του υπήρχε γραμμένο το μήνυμα “This Machine Kills Fascists”. Υπήρξε μεγάλη επιρροή για καλλιτέχνες όπως οι Bob Dylan, Phil Ochs και Tom Paxton. Το 1997 το όνομα του γράφτηκε στο Oklahoma Music Hall of Fame. Ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του είναι το “This Land Is Your Land”.

1970: Μία ημέρα πριν τον θάνατο της, η Janis Joplin ακούει τη μουσική του “Buried Alive in the Blues” το οποίο σκοπεύει να προσθέσει φωνητικά για το τέταρτο και τελευταίο σόλο άλμπουμ της με τον τίτλο “Pearl”. Είχε μόλις τελειώσει την ηχογράφηση του τραγουδιού “Mercedes Benz”…

1993: Έφυγε από την ζωή η ποιήτρια Κατερίνα Γώγου. Στο τέλος της δεκαετίας του 70 υπήρξε ένα σύμβολο για τη νεολαία του αντιεξουσιαστικού χώρου, που ήταν οργισμένη για την επίσημη αριστερά. Η Γώγου πολεμούσε για τις ιδέες της,όχι μόνο με την ποίηση της, αλλά και με τον τρόπο ζωής της. Στις 18-3-1991, έγραψε ένα γράμμα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία,με τον τίτλο, Ξεχάσατε τον Πετρόπουλο, στο οποίο εξέφραζε την αλληλεγγύη της προς τον αναρχικό Κυριάκο Μαζοκόπο και τον ποιητή Γιάννη Πετρόπουλο που βρίσκονταν στη φυλακή.

2000: Οι Green Day κυκλοφορούν το έκτο τους στούντιο άλμπουμ με τίτλο “Warning”. Ηχογραφήθηκε τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο στο Studio 880 της Oakland της California. Θα επανακυκλοφορήσει σε βινύλιο στις 14 Ιουλίου του 2009. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Minority”, “Warning” κ.α.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου