Translate this page

Σαν σημερα | 25 Νοεμβριου


1941: Ο Αμερικανός R&B τραγουδιστής Percy Sledge γεννήθηκε στο Leighton της Αλαμπάμα. Γνώρισε επιτυχία το 1966 με το τραγούδι “When a Man Loves a Woman”. Έφτασε μέχρι το Νο1 στις ΗΠΑ και έγινε παγκόσμια επιτυχία. Τη δεκαετία του ’80 έφτασε μέχρι την κορυφή των Βρετανικών charts, όταν η εταιρεία Levi’s χρησιμοποίησε το τραγούδι σαν μουσική επένδυση της τότε διαφημιστικής της καμπάνιας. Το 1989 τιμήθηκε από το ίδρυμα Rhythm and Blues Foundation με το βραβείο Pioneer. Το 1996 κέρδισε το βραβείο “Best Soul/Blues Album” για το “Blue Night” και το 2005 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1969: Ο John Lennon επιστέφει το μετάλλιο του Member of the Order of the British Empire στην Βασίλισσα της Αγγλίας, διαμαρτυρόμενος για την συμμετοχή της χώρας του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τα τέσσερα “σκαθάρια” είχαν τιμηθεί με το μετάλλιο το 1965.

1974: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Nick Drake (Nicholas Rodney Drake 1948-1974) απεβίωσε σε ηλικία 26 ετών στο σπίτι του στο Τανγουορθ-ιν-Αρντεν της Αγγλίας από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών χαπιών. Αν και κανένα από τα άλμπουμ του δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς τραγουδοποιούς των τελευταίων πενήντα χρόνων. Ο Drake υπέφερε από κατάθλιψη και αϋπνίες και αυτό ήταν διακριτό στην μουσική και τους στίχους του. Υπήρξε επιρροή για πολλούς καλλιτέχνες όπως τον Peter Buck των R.E.M. και τον Robert Smith των The Cure. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το άλμπουμ του “Bryter Layter” είναι ένα από τα εκατό καλύτερα alternative άλμπουμ που γράφτηκαν ποτέ.

1978: Οι The Clash και το άλμπουμ τους “Give ‘Em Enough Rope” βρίσκονται στην δεύτερη θέση των Βρετανικών Albums Chart, πίσω ακριβώς από το soundtrack της ταινίας “Grease” που είχε ανέβει στο Νο1 στις 7 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στην κορυφή για δεκατρείς εβδομάδες. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ των The Clash κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου του 1978. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Safe European Home”, “English Civil War”, “Tommy Gun” κ.α.

1984: Ηχογραφείται στο Λονδίνο το “Do They Know It’s Christmas?“, ένα τραγούδι που τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία. Ήταν μια ιδέα του Bob Geldof, ο οποίος έγραψε το τραγούδι παρέα με τον Midge Ure. Συμμετέχουν οι Adam Clayton (U2), Phil Collins (Genesis), Bono (U2), Paul Weller, George Michael, Paul McCartney, David Bowie, Paul Young κ.α. Οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα, γεγονός που το κατέταξε στην πρώτη θέση των πιο εμπορικών single στην ιστορία της Βρετανική μουσικής. Το 1997 έχασε την πρώτη θέση από το “Candle in the Wind 1997″ του Elton John.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου