Translate this page

Σαν σημερα | 29 Νοεμβριου


1924: Ο μεγάλος κλασικός Ιταλός συνθέτης Giacomo Puccini (Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini 1858-1924) απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών από την ασθένεια του καρκίνου, λίγο πριν ολοκληρώσει την όπερα Turandot. Έγραψε σημαντικές όπερες όπως "La Bohème" (1896), "Tosca" (1900) και "Madama Butterfly" (1904).

1933: Ο Βρετανός πρωτοπόρος μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της blues John Mayall γεννήθηκε στο Macclesfield της Αγγλίας. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του '60 με τους John Mayall & the Bluesbreakers. Υπήρξε επιρροή και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, Mick Taylor κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: "I'm Your Witchdoctor", "Parchman Farm", "Walking on Sunset" κ.α. Το 2005 τιμήθηκε με τον τίτλο Officer of the Order of the British Empire.

1940: Ο Καναδός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Denny Doherty (Dennis Gerrard Stephen Doherty 1940-2007) γεννήθηκε στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας του Καναδά. Είναι δημοφιλής για την ίδρυση του rock συγκροτήματος του '60 The Mamas & the Papas.

1963: Οι The Beatles κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το single με τίτλο "I Want to Hold Your Hand". Οι πωλήσεις του θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε διάστημα τριών ημερών.

1967: Ο Bob Dylan ολοκληρώνει τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ "John Wesley Harding". Είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ του καλλιτέχνη και θα κυκλοφορήσει στις 27 Δεκεμβρίου του 1967. Θα φτάσει μέχρι την δεύτερη θέση του Billboard. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "All Along the Watchtower", "I'll Be Your Baby Tonight" κ.α.

1984: Τέσσερις ημέρες μετά την ηχογράφηση του, κυκλοφορεί το τραγούδι "Do They Know It's Christmas?". Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία. Ήταν μια ιδέα του Bob Geldof, ο οποίος το έγραψε παρέα με τον Midge Ure. Συμμετέχουν οι Adam Clayton (U2), Phil Collins (Genesis), Bono (U2), Paul Weller, George Michael, Paul McCartney, David Bowie, Paul Young κ.α. Οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα.

1986: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Bon Jovi και το τραγούδι "You Give Love a Bad Name''. Είναι μια δημιουργία των Jon Bon Jovi, Desmond Child και Richie Sambora. Είναι το πρώτο Νο1 του συγκροτήματος και μέρος του άλμπουμ "Slippery When Wet" που κυκλοφόρησε στις 18 Απριλίου του 1986.

2001: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, κιθαρίστας των The Beatles, George Harrison (1943-2001) απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών στο σπίτι του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια μετά από χρόνια μάχη με την ασθένεια του καρκίνου. Το παίξιμο του ήταν καθοριστικό για τον ήχο του συγκροτήματος. Αν και δεν είχε μεγάλο ρόλο στην συγγραφή τραγουδιών έγραψε μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια τους, όπως τα "Here Comes the Sun", "Something", "I Me Mine", "Taxman", "Old Brown Shoe", "While My Guitar Gently Weeps" κ.α. Ήταν το πρώτο σκαθάρι που κυκλοφόρησε σόλο άλμπουμ, "All Things Must Pass" (1970). Το 1988 παρέα με τους Roy Orbison, Jeff Lynne, Bob Dylan και Tom Petty δημιούργησε τους Traveling Wilburys. Κέρδισε (The Beatles) το βραβείο Όσκαρ "Best Original Song Score" για το "Let It Be" το 1970. Το όνομα του έχει γραφτεί δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame, το 1988 με τους The Beatles και το 2004 σαν σόλο καλλιτέχνης. Τον Οκτώβριο του 2011 κυκλοφόρησε σε σκηνοθεσία του Martin Scorsese, ντοκιμαντέρ βασισμένο στην ζωή του με τίτλο "George Harrison: Living in the Material World".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου