Translate this page

Σαν σημερα | 30 Νοεμβριου


1915: Ο Αμερικανός blues τραγουδιστής και κιθαρίστας Brownie McGhee (Walter Brown McGhee 1915-1996) γεννήθηκε στο Νόξβιλ του Τενεσί. Άρχισε την ενασχόληση του με την μουσική σε πολύ μικρή ηλικία, συμμετέχοντας στο συγκρότημα Golden Voices Gospel Quartet. Στα εικοσιδύο του χρόνια άρχισε να γυρίζει από πόλη σε πόλη συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες όπως ο Blind Boy Fuller. Είναι δημοφιλής για την πολύχρονη συνεργασία του με τον μουσικό της φυσαρμόνικας Sonny Terry. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της folk-blues και country-blues μουσικής.

1945: Ο Ουαλός μπασίστας, τραγουδοποιός και παραγωγός Roger Glover (Roger David Glover) γεννήθηκε στο Μπρέκον της Ουαλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο hard rock συγκρότημα Deep Purple.

1955: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Billy Idol (William Michael Albert Broad) γεννήθηκε στο Στάνμορ της Αγγλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν κιθαρίστας των Siouxsie and the Banshees πριν να αποκτήσουν αυτή την ονομασία και το 1977 μαζί με τον Tony James δημιούργησαν τους Generation X. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος, ο Idol μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ με τίτλο “Billy Idol”. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία σαν σόλο τραγουδιστής. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “Mony Mony” (Tommy James & The Shondells), “Rebel Yell”, “Eyes Without a Face”, “Cradle of Love”, “Sweet Sixteen” κ.α.

1968: Οι Sly & The Family Stone κυκλοφορούν το τραγούδι με τίτλο “Everyday People”. Είναι το πρώτο single του συγκροτήματος που θα ανέβει στο Νο.1 του Billboard. Θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της δεκαετίας του ’60.

1979: Κυκλοφορεί το έβδομο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος Pink Floyd με τίτλο “The Wall”. Στην ουσία είναι δημιούργημα ενός και μόνο ανθρώπου και μέσα από αυτό προσπάθησε να ξορκίσει πληγές των παιδικών του χρόνων, το θάνατο του πατέρα του, μια υπέρ-προστατευτική μητέρα και δασκάλους “τύραννους” οι οποίοι τον γελοιοποιούσαν στην τάξη όταν εκείνος, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, έγραφε ποιήματα. Φυσικά μιλάμε για τον Roger Waters. Η πρώτη παράσταση της “ροκ όπερας” The Wall παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 7 Φεβρουαρίου του 1980 στο Sports Arena του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το φιλμ “Pink Floyd – The Wall” έκανε πρεμιέρα στις 6 Αυγούστου του 1982 στη Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία του Βρετανού Alan Parker, βασισμένο σε σενάριο που είχε γράψει ο Waters. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Hey You”, “Comfortably Numb”, “Goodbye Blue Sky” κ.α.

1982: Κυκλοφορεί το έκτο στούντιο άλμπουμ του Michael Jackson με τίτλο “Thriller”. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε από τον Απρίλιο έως τις αρχές Νοεμβρίου του 1982 στα Westlake Recording Studios του Λος Άντζελες με παραγωγό τον Quincy Jones. Θα γνωρίσει τεράστια εμπορική επιτυχία και θα ανεβει στη Νο.1 θέση του Billboard 200 όπου και θα παραμείνει συνολικά για 37 εβδομάδες. Το Φεβρουάριο του 1984 στην 26η τελετή απονομής των Grammy Awards για το άμπουμ “Thriller”, o Jackson θα κερδίσει έξι βραβεία, καθώς και το βραβείο «Producer of the Year” μαζί με τον Quincy Jones. Μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Thriller”, “Beat It”, “Billie Jean” κ.α.

2022: Η τραγουδίστρια και στιχουργός Κριστίν Μακβί, μέλος του βρετανο-αμερικανικού συγκροτήματος Fleetwood Mac, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της μέσω Facebook. Το συγκρότημα Fleetwood Mac — η ονομασία του οποίου προέρχεται από τα επώνυμα των ιδρυτών, του μπασίστα Τζον Μακβί και του ντράμερ Μικ Φλίτγουντ — δημιουργήθηκε το 1967, αλλά με την πάροδο των ετών έγιναν προσθαφαιρέσεις μελών.
Η Κριστίν Πέρφεκτ γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1943 στη νοτιοδυτική Αγγλία. Εντάχθηκε στους Fleetwood Mac το 1970, δύο χρόνια μετά τον γάμο της με τον Τζον Μακβί (σ.σ. επέλεξε να κρατήσει το επώνυμό του). Το ζευγάρι χώρισε το 1976, αφού η Κριστίν ερωτεύτηκε έναν τεχνικό φωτισμού, αλλά διατήρησε επαγγελματική σχέση.
Το άλμπουμ «Rumours» (κυκλοφόρησε το 1977), το οποίο πούλησε περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στα χρονικά, ηχογραφήθηκε την περίοδο του χωρισμού του ζευγαριού.
Η Κριστίν Μακβί κυκλοφόρησε φέτος ένα σόλο άλμπουμ με τον τίτλο «Songbird».
Στην ανακοίνωση της οικογένειας αναφέρεται ότι η Κριστίν Μακβί άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο, ύστερα από σύντομη ασθένεια. «Θα θέλαμε όλοι να κρατήσουν την Κριστίν στις καρδιές τους και να θυμούνται τη ζωή ενός απίστευτου ανθρώπου και μιας αξιοσέβαστης μουσικού που αγαπήθηκε σε όλον τον κόσμο», υπογραμμίζεται.
Το άλμπουμ «Rumours» περιελάμβανε τις επιτυχίες «Don’t Stop (Thinking About Tomorrow)», «Go Your Own Way», «The Chain», «You Make Loving Fun» και «Gold Dust Woman». Διατήρησε μια θέση στο αμερικανικό μουσικό τσαρτ «Billboard 200» για συνολικά 134 εβδομάδες και επί 31 εβδομάδες ήταν στην κορυφή.
Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό των Fleetwood Mac στο Twitter, αναφέρεται ότι η Κριστίν Μακβί ήταν «πραγματικά μοναδική στο είδος της, ξεχωριστή και ταλαντούχα πέρα από κάθε μέτρο». «Ήταν η καλύτερη μουσικός που θα μπορούσε να έχει κάποιος στο συγκρότημα και η καλύτερη φίλη που θα μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε στη ζωή του. Θα λείψει πολύ», καταλήγει η ανακοίνωση.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου