Translate this page

Σαν σημερα | 7 Νοεμβριου


1938: Ο Αφροαμερικανός R&B τραγουδιστής Dee Clark (Delectus Clark 1938-1990) γεννήθηκε στο Blytheville του Αρκάνσας. Το 1941 μετακόμισε στο Σικάγο και άρχισε την ενασχόληση του με την gospel μουσική. Το 1952 σαν μέλος των Hambone Kids πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση, το τραγούδι "Hambone". Αφού πρώτα άλλαξε αρκετά συγκροτήματα, ξεκίνησε σόλο καριέρα το 1957 και γνώρισε επιτυχία με τραγούδια όπως τα "Just Keep It Up", "Hey Little Girl", "Don't Walk Away From Me" και "Raindrops".

1943: Η Καναδή μουσικός, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Joni Mitchell (Roberta Joan Anderson) γεννήθηκε στο Φορτ Μακλίοντ της Αλμπέρτα του Καναδά. Το 1969 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Song to a Seagull". Έγινε δημοφιλής με τραγούδια όπως τα "Chelsea Morning", "Both Sides, Now", "Woodstock", "Big Yellow Taxi", "Free Man in Paris" και "Help Me". Το περιοδικό Rolling Stone είχε αναφερθεί σε αυτήν ως μια από τις σημαντικότερες τραγουδοποιούς που έχουν γεννηθεί ποτέ. Το 1995 της απονεμήθηκε το βραβείο Billboard Century Award, το 1996 το Polar Music Prize ενώ ένα χρόνο αργότερα το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Έχει κερδίσει συνολικά επτά βραβεία Grammy και το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την προσφορά της στην μουσική.

1968: Σε συναυλία των The Doors στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ο Jim Morrison ζητάει από τους δέκα χιλιάδες παρευρισκόμενους να σηκωθούν από τις καρέκλες τους. Μια ομάδα πεντακοσίων νεαρών ανεβαίνει στη σκηνή και αρχίζει πόλεμο με τους άντρες της ασφάλειας. Την επομένη της συναυλίας οι τοπικές αρχές ανακοινώνουν πως το συγκρότημα δεν είναι επιθυμητό στην πόλη για άλλη συναυλία.

1981: Κυκλοφορεί το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του Ozzy Osbourne με τίτλο "Diary of a Madman". Το άλμπουμ θα επανακυκλοφορήσει το 2002 με τα αρχικά παιξίματα των Bob Daisley (μπάσο) και Lee Kerslake (τύμπανα) να έχουν αντικατασταθεί με νέα από τους Robert Trujillo και Mike Bordin. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Over the Mountain", "Flying High Again", "S.A.T.O." και "Diary of a Madman".

1985: Κυκλοφορεί η συλλογή τραγουδιών του Bob Dylan με τίτλο "Biograph". Περιέχει πενήντα τρία τραγούδια του καλλιτέχνη από το πρώτο του άλμπουμ "Bob Dylan" το 1962 μέχρι και το "Shot of Love" του 1981. Από τα πενήντα τρία τραγούδια, τα είκοσι δύο κυκλοφορούσαν για πρώτη φορά, μεταξύ αυτών και το "Lay Down Your Weary Tune" που ακούγεται στο τέλος της ταινίας του Martin Scorsese, "No Direction Home".

2016: Ο Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός ποιητής και συγγραφέας Leonard Cohen (Leonard Norman Cohen) πέθανε στο Los Angeles, ένα μόλις μήνα μετά τη κυκλοφορία του 13ου στούντιο άλμπουμ μου με τίτλο "You Want It Darker". Ο Κοέν γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά. Σε ηλικία έξι ετών έχασε τον πατέρα του και αυτό τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Έφηβος, έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ «Buckskin Boys», το οποίο έπαιζε μουσική κάντρι. Ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα. Οι συγκρίσεις με τον Μπομπ Ντίλαν δεν άργησαν να έρθουν, για τη λυρική δύναμη των στίχων των τραγουδιών του.
Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και το Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κοέν με την folk-rock μουσική του και τα σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν σπάνια στα charts. Στο «Hallelujah» ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ και παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση. Έχει δε εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες.
Τη δεκαετία του 1960 έζησε στην Ύδρα με την Νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ίλεν. Η ίδια πέθανε τον Ιούλιο του 2016 στα 81 της. Για εκείνη έγραψε ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια, το «So long, Marianne».
Aπέκτησε δύο παιδιά, τον Άνταμ (1972) επίσης μουσικό και την Λόρκα (1974), η οποία σκηνοθέτησε πολλά από τα βίντεο κλιπ του πατέρα της.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου