Translate this page

Σαν σημερα | 15 Δεκεμβριου


1921: Ο Αμερικανός DJ Alan Freed (Albert James Freed 1921-1965) γεννήθηκε στο Τζονστάουν της Πενσυλβάνια. Ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός και έγινε παγκόσμια γνωστός για την προώθηση αφροαμερικανής μουσικής σε Αμερική και Ευρώπη. Ήταν γνωστός και ως "Moondog" από ένα ραδιοφωνικό σόου που παρουσίαζε στο WJW με την ονομασία "The Moondog House". Μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τις συναυλίες που διοργάνωνε, άπλωσε την φήμη του Rock & Roll. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι ο "νονός" της λέξης "Rock & Roll". Η καριέρα του άρχισε να φθίνει όταν κατηγορήθηκε πως "τα έπαιρνε" από τους καλλιτέχνες και τις δισκογραφικές εταιρείες, για να παίζει τους δίσκους τους στο ραδιόφωνο (payola scandal). Είχε επίσης κατοχυρώσει πολλά τραγούδια στο όνομα του για να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα.

1944: Ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός, ενορχηστρωτής και συνθέτης Glenn Miller (Alton Glenn Miller 1904-1944) σκοτώθηκε σε ηλικία 40 ετών όταν το αεροπλάνο που επέβαινε καταρρίφθηκε πάνω στη Μάγχη κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με την ορχήστρα του είχαν εικοσιτρείς Νο1 επιτυχίες, μεταξύ αυτών τα "In the Mood" (Joe Garland), "Tuxedo Junction" (Joe Garland & Eddie Durham) τα οποία πούλησαν από ένα εκατομμύρια αντίτυπα. Είχε την ικανότητα να "μεταμορφώνει" κλασικές συνθέσεις και να τις κάνει επιτυχίες. Είναι γνωστός και ως "ο Βασιλιάς του Swing".

1946: Ο Αμερικανός ντράμερ Carmine Appice γεννήθηκε στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Ο Appice έχει δουλέψει με τους Vanilla Fudge, Cactus, Beck, Bogert, Jeff Beck και Tim Bogert. Επίσης έχει ηχογραφήσει με τους Stanley Clarke και Pink Floyd.

1949: Ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Don Johnson (Donnie Wayne Johnson) γεννήθηκε στο Φλατ Κρικ του Μιζούρι. Έγινε γνωστός από την συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά των '80ς "Miami Vice".

1955: Ο Βρετανός μουσικός Paul Simonon (Paul Gustave Simonon), μπασίστας των The Clash, γεννήθηκε στο Μπρίξτον του Λονδίνου. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1976 και παρέμεινε ενεργό μέλος τους για μία περίπου δεκαετία. Το 2010 συνεργάστηκε με τον Damon Albarn και τους Gorillaz για το άλμπουμ "Plastic Beach". Επίσης συμμετέχει στο σχήμα στις live εμφανίσεις ως μπασίστας.

1977: Οι Sex Pistols αναγκάζονται να ακυρώσουν κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις και συναυλίες στην Αμερική, λόγω της απροθυμίας των αμερικανικών αρχών να εκδώσουν βίζα σε μέλη της μπάντας με ποινικό μητρώο.

1979: Στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart βρίσκονται οι Pink Floyd με το τραγούδι "Another Brick in the Wall (Part II)". Κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία σαν single στις 30 Νοεμβρίου του 1979 και είναι το δεύτερο από τα τρία τραγούδια με τον ίδιο τίτλο, τα οποία είναι παραλλαγές του ίδιου βασικού θέματος από την rock opera του συγκροτήματος "The Wall". Και τα τρία τραγούδια έχει γράψει εξολοκλήρου ο μπασίστας του γκρουπ, Roger Waters.

1979: Ο Αμερικανός R&B τραγουδιστής και σαξοφωνίστας Jackie Brenston (1930-1979) απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών στο Μέμφις του Τενεσί από καρδιακή προσβολή. Είχε ηχογραφήσει με το συγκρότημα του Ike Turner την πρώτη εκδοχή του "Rocket 88".

2001: Ο Αμερικανός R&B, funk, soul τραγουδιστής και κωμικός Rufus Thomas (Rufus Thomas Jr. 1917-2001) απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών σε νοσοκομείο στο Μέμφις του Τενεσί από καρδιακή ανεπάρκεια. Έγινε δημοφιλής τις δεκαετίες '60 και '70 με τραγούδια όπως τα "Walking the Dog" (1963), "(Do The) Push and Pull" (1970) κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame το 2001.

2003: Ο Σκοτσέζος folk μουσικός Johnny Cunningham (1957-2003) απεβίωσε σε ηλικία 46 ετών στη Νέα Υόρκη από καρδιακή προσβολή. Έπαιζε βιολί, ήταν συνθέτης και παραγωγός πάντα γύρω από τη κέλτικη παραδοσιακή μουσική.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου