Translate this page

Σαν σημερα | 26 Δεκεμβριου


1939: Ο Αμερικανός τραγουδοποιός και παραγωγός Phil Spector (Harvey Philip Spector) γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Την δεκαετία του ’60 ασχολήθηκε κυρίως με “κοριτσίστικα συγκροτήματα” όπως The Ronettes, The Crystals κ.α. και είχε πάνω από σαράντα μεγάλες επιτυχίες στα charts. Το τραγούδι “You’ve Lost That Lovin’ Feelin” που είχε συνθέσει παρέα με τους The Righteous Brothers το 1965, θεωρείται το πιο ραδιοφωνικό τραγούδι (ΗΠΑ) του 20ου αιώνα. Αργότερα συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Ike and Tina Turner, The Beatles (“Let It Be“), John Lennon (“Imagine“), George Harrison κ.α. Το περιοδικό Rolling Stone τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα “The 100 Greatest Artists of All Time“. Το 1989 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2003 πυροβολεί και σκοτώνει την ηθοποιό Lana Clarkson στην βίλα του στη Καλιφόρνια. Κατηγορείται για φόνο δευτέρου βαθμού. Στην πρώτη δίκη το 2007 αθωώνεται και το 2009 σε επανάληψη της δίκης, καταδικάζεται σε φυλάκιση δεκαεννέα χρόνων…

1963: Ο Δανός ντράμερ και ιδρυτικό μέλος του heavy metal συγκροτήματος Metallica, Lars Ulrich γεννήθηκε στο Gentofte της Δανίας. Από το 1981 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει μαζί τους εννέα στούντιο άλμπουμ, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα εξήντα δύο εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν κερδίσει μεταξύ άλλων οκτώ βραβεία Grammy και δύο American Music Awards. Δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος: “One“, “The Unforgiven“, “Nothing Else Matters“, “Enter Sandman” κ.α.

1963: Κυκλοφορεί στην Αμερική από την Capitol Records, το single των The Beatles με τίτλο “I Want to Hold Your Hand” και στη πίσω πλευρά (b-side) το “I Saw Her Standing There“. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα “The Rock and Roll Hall of Fame’s 500 Songs that Shaped Rock and Roll“.

1981 Το άλμπουμ των AC/DC με τίτλο “For Those About To Rock We Salute You” βρίσκεται στην κορυφή του Billboard 200. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “For Those About to Rock (We Salute You)“, “Let’s Get It Up” κ.α.

1999: Ο Αμερικανικός πρωτοπόρος της soul μουσικής, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Curtis Mayfield (Curtis Lee Mayfield 1942-1999) απεβίωσε σε ηλικία 57 ετών σε νοσοκομείο του Roswell της Τζόρτζια. Έγραψε κάποια από τα πιο κλασικά τραγούδια της δεκαετίας του ’60 και ’70 όπως τα “He Will Break Your Heart“, “Gypsy Woman“, “Let’s Do It Again” και “He Don’t Love You (Like I Love You)”. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος The Impressions με τους οποίους γνώρισε επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με τραγούδια όπως τα “Keep On Pushing“, “People Get Ready“, “It’s All Right” κ.α. Αρκετά από τα τραγούδια του έγιναν σημαία του πολιτικού κινήματος των έγχρωμων στην Αμερική, γνωστό σαν Civil Rights Movement την δεκαετία του ’60. Συγκεκριμένα το “Keep on Pushing” είναι ένα από τα τραγούδια που ήταν ταυτισμένο με τον Martin Luther King, Jr. Την δεκαετία του ’70 ακολούθησε σόλο καριέρα. Το 1972 κυκλοφόρησε ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της μαύρης μουσικής, το “Super Fly“, soundtrack της ομότιτλης ταινίας. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Gladys Knight & the Pips, Aretha Franklin κ.α. Το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy Legend Award και το 1995 με το Grammy “Lifetime Achievement“.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου