Translate this page

Σαν σημερα | 9 Δεκεμβριου


1934: Ο Αμερικανός θρυλικός blues τραγουδιστής και μουσικός Junior Wells (Amos Wells Blakemore Jr. 1934-1998) γεννήθηκε στο Μέμφις του Τενεσί. Με έδρα το Σικάγο του Ιλινόις, συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι Muddy Waters, Buddy Guy, Bonnie Raitt, The Rolling Stones και Van Morrison. Το 1998 είχε ρόλο στην ταινία "Blues Brothers 2000" η οποία κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά τον θάνατο του. Δημοφιλή τραγούδια του: "Messin' with the Kid", "Come on in This House", "It Hurts Me Too" κ.α.

1958: Ο Αυστραλός μουσικός, ζωγράφος και παραγωγός Nick Seymour (Nicholas More Seymour) γεννήθηκε στην μικρή πόλης Μπεναλα της Βικτώριας της Αυστραλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Crowded House. Μαζί τους γνώρισε επιτυχία το 1987 με το τραγούδι "Don't Dream It's Over" που έφτασε μέχρι την δεύτερη θέση του Billboard.

1964: Στο Van Gelder Studio του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, οι The John Coltrane Quartet ηχογραφούν το κλασικό πλέον jazz άλμπουμ "Love Supreme". Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία της jazz.

1972: Ο Αμερικανός ντράμερ Tré Cool (Frank Edwin Wright III) γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο punk-rock συγκρότημα Green Day, από το 1990 που αντικατέστησε τον John Kiffmeyer. Ο Tré Cool έχει ερμηνεύσει τα τραγούδια των Green Day "Dominated Love Slave" και "All by Myself" από τα άλμπουμ του συγκροτήματος "Kerplunk" και "Dookie" αντίστοιχα, παίζοντας σε αυτά και κιθάρα, και τα δύο τραγούδια έγραψε και συνέθεσε ο ίδιος.

1967: Το άλμπουμ "Their Satanic Majesties Request" των The Rolling Stones κυκλοφορεί στην Αμερική, μια ημέρα μετά την κυκλοφορία του στην Μεγάλη Βρετανία. Ηχογραφήθηκε από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 23 Οκτωβρίου του 1967 στα Olympic Studios του Λονδίνου. Θα φτάσει μέχρι την δεύτερη θέση των Βρετανικών charts αλλά και του Billboard. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ γράφτηκαν από τους Mick Jagger και Keith Richards. Από το άλμπουμ κυκλοφόρησαν δύο single, τα "In Another Land" και "She's a Rainbow" το οποίο έφτασε μέχρι την 25η θέση του Billboard.

1991: Οι Guns N' Roses δίνουν την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες τους στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Οι παραστάσεις είναι μέρος της περιοδείας τους Use Your Illusion.

2016: Στην κορυφή του καταλόγου των πωλήσεων άλμπουμ στη Βρετανία μετά από 22 χρόνια, σκαρφάλωσε το θρυλικό συγκρότημα Rolling Stones. Το «Blues & Lonesome», ο πρώτος δίσκος που ηχογράφησαν σε στούντιο από το 2005, πούλησε μέσα σε μια εβδομάδα 106.000 αντίτυπα στη Βρετανία μετά την κυκλοφορία του την 2α Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το επίσημη αρχή καταμέτρησης των πωλήσεων, Official Charts Company. Ο δίσκος έχει καταγράψει τη δεύτερη καλύτερη πορεία σε διάστημα μίας εβδομάδας το έτος 2016 στη Βρετανία, πίσω από το άλμπουμ «Blackstar» του Ντέιβιντ Μπάουι.

2021: Ο Στιβ Μπρόνσκι, συνιδρυτής και κιμπορντίστας του βρετανικού πρωτοποριακού synth-pop συγκροτήματος Bronski Beat, πέθανε σε ηλικία 61 ετών. Η αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστή. Ο Στιβ Μπρόνσκι γεννήθηκε στη Σκωτία, ως Στιβ Φόρεστ ίδρυσε το συγκρότημα το 1983 μαζί με τον Τζίμι Σόμερβιλ και τον συνάδελφό του μουσικό, Λάρι Στάινμπατσεκ  ο οποίος πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο το 2017. Τα δύο πρώτα σινγκλ του γκρουπ εκτοξεύτηκαν στο Top Ten, βοηθώντας να έλθουν τα θέματα της LGBT κοινότητας στο προσκήνιο. Το «Smalltown Boy» αφηγήθηκε την ιστορία ενός νεαρού ομοφυλόφιλου άνδρα που αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του λόγω της σεξουαλικότητάς του, ενώ το «Why» είχε ως θέμα την προκατάληψη κατά των γκέι. Οι Bronski Beat έκαναν άλλες δύο επιτυχίες που έφθασαν στο Top Ten τη συνεργασία με το Μαρκ Άλμοντ «I Feel Love (Medley)» και το «Hit That Perfect Beat» που ηχογραφήθηκε με τον νέο τραγουδιστή Τζον Φόστερ, όταν ο Τζίμι Σόμερβιλ έφυγε από το συγκρότημα  για να ενταχθεί στους The Communards. Ο Φόστερ έφυγε το 1987 από τους Bronski Beat και ο Τζόναθαν Χέλιερ έγινε ο τραγουδιστής του γκρουπ. Διαλύθηκαν το 1995 μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεση, αλλά ο Μπρόνσκι αναβίωσε το γκρουπ το 2016. Τα χρόνια που μεσολάβησαν ο Στιβ Μπρόνσκι εργάστηκε ως παραγωγός διάφορων καλλιτεχνών. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ: το 1984 το «The Age Of Consent» το 1986 το «Truthdare Doubledare» και το 1995 το «Rainbow Nation».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου