Translate this page

Σαν σημερα | 10 Ιανουαριου


1927: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας Johnnie Ray (John Alvin Ray 1927-1990) γεννήθηκε στο Χοπγουελ του Όρεγκον. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της R&B και jazz μουσικής. Γνώρισε επιτυχία κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε στην ηλικία των δεκατριών ετών, έχασε την ακοή στο αριστερό αυτί. Ένα από τα τραγούδια που τον έκαναν δημοφιλή ήταν το “Cry” (1951), το οποίο πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και τον καθιέρωσε ως teen idol της εποχής. Το 1982 οι Βρετανοί Dexys Midnight Runners μίλησαν για τον Ray στο τραγούδι τους “Come On Eileen” και δανείστηκαν για το βίντεο του τραγουδιού εικόνες από το 1954.

1939: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Scott McKenzie (Philip Blondheim) γεννήθηκε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι “San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)” που κυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου του 1967 και είναι μια δημιουργία του John Phillips των The Mamas & the Papas. Ήταν ένας από τους δημιουργούς της Νο1 επιτυχίας των Beach Boys, “Kokomo” (1988).

1945: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Rod Stewart (Roderick David Stewart) γεννήθηκε στο Χάιγκεϊτ του Βόρειου Λονδίνου. Από το 1966 έως το 1975 υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων The Jeff Beck Group και Faces. Το 1975 μετά την αποχώρηση του Ronnie Wood για τους Rolling Stones, ο Stewart διαλύει τους Faces και ακολουθεί σόλο καριέρα. Έχει στο βιογραφικό του δώδεκα Νο1 άλμπουμ και έντεκα Νο1 τραγούδια σε Ευρώπη και Αμερική. Το 1994 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2005 κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Traditional Pop Vocal Album” για το άλμπουμ “Stardust: The Great American Songbook, Volume III” καθώς και ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Το 2006 το όνομα του γράφτηκε στο UK Music Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια του τα “Maggie May“, “Tonight’s the Night (Gonna Be Alright)”, “Baby Jane“, “All for Love” (μαζί με τους Bryan Adams και Sting) κ.α.

1946: Ο Βρετανός ντράμερ Aynsley Dunbar (Aynsley Thomas Dunbar) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες όπως οι John Mayall, Frank Zappa, Ian Hunter, Lou Reed, Jefferson Starship, Jeff Beck, David Bowie, Whitesnake, Sammy Hagar, UFO και Journey. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ντράμερ όλων των εποχών.

1948: Ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Donald Fagen (Donald Jay Fagen) γεννήθηκε στο Passaic του Νιου Τζέρσι. Είναι δημοφιλής ως ιδρυτικό μέλος και βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Steely Dan. Το άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο “Aja” έφτασε στην τρίτη θέση του Billboard Pop Chart.

1948: Ο Αμερικανός κρουστός και τραγουδιστής Cyril Neville γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Υπήρξε μέλος της μπάντας του αδερφού του Art Neville, The Meters και μετά την διάλυση του γκρουπ ακολούθησε τον αδερφό του στους Neville Brothers. Συνεργάστηκε επίσης μεταξύ άλλων με τους Bob Dylan, Robbie Robertson, Edie Brickell, Willie Nelson, Dr. John και The New Orleans Social Club.

1953: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, βραβευμένη με τέσσερα Grammy, Pat Benatar (Pat Andrzejewski) γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Τα έξι πρώτα της άλμπουμ έγιναν πλατινένια, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Γνωστές της επιτυχίες τα τραγούδια: “Love Is a Battlefield“, “Hit Me with Your Best Shot“, “We Belong” και “Heartbreaker“.

1976: Ο θρυλικός Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας της blues Howlin’ Wolf (Chester Arthur Burnett 1910-1976) απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών στο Hines του Ιλινόις των ΗΠΑ. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της blues μουσικής σκηνής του Σικάγο. Το 1980 το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame, το 1991 στο Rock and Roll Hall of Fame και το 1999 το τραγούδι του “Smokestack Lightning” κέρδισε το ειδικό βραβείο Grammy Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια του τα “Spoonful“, “Little Red Rooster“, “Back Door Man“, “I Ain’t Superstitious” κ.α.

1984: Ο Βιεννέζος συνθέτης της μουσικής του πολυβραβευμένου φιλμ “The Third Man“, Anton Karas (1906-1985) απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών στην Βιέννη της Αυστρίας.

2001: Ο Αμερικανός rock μουσικός και κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος του punk-rock συγκροτήματος The Cramps, Bryan Gregory (Gregory Beckerleg 1951-2001) απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών σε νοσοκομείο του Αναχέιμ της Καλιφόρνια μετά από καρδιακό επεισόδιο που είχε λίγες ημέρες νωρίτερα και τελικά δεν κατάφερε να ανακάμψει.

2016: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός David Bowie (David Robert Jones) πέθανε από καρκίνο στο Λονδίνο.
Ήταν ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης και μία θρυλική προσωπικότητα της Ροκ. Έγραψε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια του είδους και συνεργάστηκε με τους καλύτερους. Ήταν ένας χαμαιλέων και δίδαξε σε γενιές μουσικών την δύναμη της θεατρικής παρουσίας επί σκηνής. Από τον Ziggy Stardust στο “Space Oddity” toy 1969, μέχρι το συγκλονιστικό “Lazarus” από το τελευταίο του άλμπουμ “Blackstar”, o Μπόουϊ, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι New York Times,  τραγουδούσε πάντα από την θέση του outsider: ο εξωγήϊνος, ο ανδρόγυνος, ο αντικοινωνικός, ο αστροναύτης από μακριά.
Ο Μπόουϊ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947, στο Νότιο Λονδίνο, ως Ντέιβιντ Τζόουνς. Στις 8 Ιανουαρίου του 2016, την ημέρα που συμπλήρωνε τα 69 χρόνια του, κυκλοφόρησε επίσημα το "Blackstar" - το 29ο και τελευταίο άλμπουμ της καριέρας του.
Ήταν παντρεμένος με το μοντέλο Ιμάν και είχαν μία κόρη, την Αλεξάντρια Τζόουνς.
Τιμήθηκε από την Βασιλική οικογένεια της Αγγλίας το 2000 με τον τίτλο Commander of the British Empire και το 2003 με τον τίτλο του Ιππότη. Δημοφιλή του τραγούδια: "Space Oddity", "The Man Who Sold the World", "Ziggy Stardust", "Heroes", "Let's Dance" κ.α.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου