Translate this page

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου


1943: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Janis Joplin (Janis Lyn Joplin 1943- 1970) γεννήθηκε στο Port Arthur του Τέξας. Πήρε την απόφαση να γίνει τραγουδίστρια ακούγοντας blues άλμπουμ των Lead Belly, Bessie Smith, Odetta και Big Mama Thornton. Το 1966 ενσωματώθηκε στην ψυχεδελική ροκ μπάντα Big Brother and the Holding Company. Η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση ήταν στο Avalon Ballroom του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Μετά την αποχώρηση της από το συγκρότημα το 1968 ακολούθησε σόλο καριέρα δημιουργώντας τους Kozmic Blues Band. Το πρώτο της σόλο στούντιο άλμπουμ κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 1969 με τίτλο "I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!". Το 1995 το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2005 της απονεμήθηκε το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement". Στις λίστες του περιοδικού Rolling Stone "The 100 Greatest Artists of All Time" και "The 100 Greatest Singers of All Time" βρίσκεται στις θέσεις 46 και 28 αντίστοιχα. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή της, τα "Piece of My Heart", "Bye, Bye Baby", "Cry Baby" , "Summertime", "Try (Just a Little Bit Harder)", "Me and Bobby McGee" κ.α.

1949: Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Robert Palmer (Robert Allen Palmer 1949-2003) γεννήθηκε στο Batley του Yorkshire της Αγγλίας. Το 1986 κέρδισε βραβείο Grammy και έφτασε μέχρι την πρώτη θέση του Billboard με το δίσκο "Addicted to Love". Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του τα "Some Guys Have All the Luck", "Sweet Lies", "Simply Irresistible", "Early in the Morning" κ.α.

1971: Στην αίθουσα που πραγματοποιείται η δίκη του δολοφόνου Charles Manson ακούγεται το τραγούδι των The Beatles "Helter Skelter".  Ο Manson υποστήριξε στην κατάθεση του πως κρυφά μηνύματα από το τραγούδι τον οδήγησαν στην δολοφονία της ηθοποιού Sharon Tate.

1985: Οι Queen,  AC/DC, Rod Stewart και Yes είναι επικεφαλής του πρώτου φεστιβάλ Rock in Rio που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Βραζιλία. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει δέκα ημέρες και θα παρευρεθούν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

1998: Ο Αμερικανός πρωτοπόρος rockabilly τραγουδιστής Carl Perkins (Carl Lee Perkins 1932-1998), γνωστός και ως "The King of Rockabilly" απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών σε νοσοκομείο του Jackson στο Τενεσί από καρκίνο του φάρυγγα και μετά από πολλά εγκεφαλικά επεισόδια. Γνώρισε επιτυχία όταν την 1η Ιανουαρίου του 1956 κυκλοφόρησε το τραγούδι "Blue Suede Shoes". Το 1987 για την προσφορά του στη μουσική, το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Τραγούδια  του ερμήνευσαν οι Elvis Presley, The Beatles, Johnny Cash, Jimi Hendrix κ.α.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου