Translate this page

Σαν σημερα | 28 Ιανουαριου


1943: Ο Βρετανός μουσικός Dick Taylor (Richard Clifford Taylor) γεννήθηκε στην πόλη Dartford της κομητείας Κεντ της Αγγλίας. Υπήρξε μπασίστας των The Rolling Stones στα πρώτα τους βήματα το 1962. Άφησε το συγκρότημα για να τελειώσει τις σπουδές του στο Art College. Στα τέλη του 1963 σχημάτισε τους The Pretty Things.

1968: Ο Αμερικανός DJ και παραγωγός των Cypress Hill, Lawrence Muggerud γνωστός ως DJ Muggs γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ηχογράφησε μαζί τους επτά άλμπουμ, από τα οποία τα τέσσερα έγιναν πλατινένια και τα τρία χρυσά. Συνεργάστηκε με πολλούς ράπερ όπως Dr. Dre, B-Real, Mobb Deep, RZA κ.α.

1983: Ο Βρετανός Rock & Roll τραγουδιστής Billy Fury (Ronald Wycherley 1940-1983) απεβίωσε σε ηλικία 42 ετών σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του. Ήταν δημοφιλής τις δεκαετίες ’50 και ’60 και συχνά τον αποκαλούσαν ο “Βρετανός Elvis”. Τραγούδια του που έγιναν επιτυχίες τα “Halfway to Paradise”, “Jealousy”, “It’s Only Make Believe” κ.α. Υπήρξε επιρροή για Βρετανικά συγκροτήματα όπως οι The Beatles και The Rolling Stones.

1985: Στα στούντιο της A&M Recording Studios στο Χόλιγουντ του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, πραγματοποιείται η τελευταία ηχογράφηση για το τραγούδι “We Are The World”. Ερμηνευτές του τραγουδιού, το supergroup με την ονομασία USA for Africa (United Support of Artists for Africa). Τα μέλη του γκρουπ ήταν πάνω από 40 καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την Αφρική. Δημιουργοί του τραγουδιού είναι οι Michael Jackson και Lionel Richie. Την παραγωγή υπογράφουν ο μεγάλος Quincy Jones παρέα με τον Michael Omartian. Το single θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαρτίου του 1985 και θα γίνει το fastest-selling Αμερικάνικο pop τραγούδι στην ιστορία της μουσικής καθώς και το πρώτο single το οποίο έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο. Θα κερδίσει τρία Grammy Awards, ένα American Music Award και ένα People’s Choice Award.

1988: Στα One on One Studios του Λος Άντζελες οι Metallica ξεκινούν τις ηχογραφήσεις για το τέταρτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο “And Justice For All”, και πρώτο μετά τον χαμό του Cliff Burton.. Οι ηχογραφήσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Μαΐου και το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 6 Σεπτεμβρίου. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος με μπασίστα τον Jason Newsted. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “One”, “Harvester of Sorrow”, “Eye of the Beholder” κ.α. Το τραγούδι “One” αποτέλεσε και το πρώτο video clip της μπάντας καθώς μέχρι τότε ήταν κάθετα αντίθετη σε τέτοιου είδους κινήσεις.

2005: Ο Βρετανός ντράμερ και τραγουδοποιός Jim Capaldi (Nicolas James Vapaldi 1944-2005) απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών στο Λονδίνο από καρκίνο του στομάχου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος Traffic αλλά συνεργάστηκε και με πολούς καλλιτέχνες όπως οι Jimi Hendrix, Eric Clapton, George Harrison, Alvin Lee κ.α.

2016: Ο Paul Kantner, συνιδρυτής και κιθαρίστας του ιστορικού συγκροτήματος του ψυχεδελικού ροκ της δεκαετίας του '60 Jefferson Airplane, πέθανε σε ηλικία 74 ετών, από τις συνέπειες καρδιακής κρίσης. Με κομμάτια όπως το "Somebody to Love", "White Rabbit" και άλλους ύμνους του κινήματος hippie, το συγκρότημα υπήρξε ένα από τα σύμβολα της αντικουλτούρας του Σαν Φρανσίσκο.

2023: Ο Tom Verlaine, frontman, τραγουδοποιός και θρυλικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Television της Νέας Υόρκης, πέθανε σε ηλικία 73 ετών μετά από «σύντομη ασθένεια», όπως έκανε γνωστό η Jesse Paris Smith, κόρη της Patti Smith. Ο Tom Verlaine γεννήθηκε ως Thomas Miller στο Ντένβιλ του Νιου Τζέρσεϊ. Αρχισε να σπουδάζει πιάνο σε νεαρή ηλικία, αλλά μεταπήδησε στο σαξόφωνο αφού άκουσε έναν δίσκο του Stan Getz. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του εμπνεύστηκε να ασχοληθεί με την κιθάρα αφού άκουσε το 1966 επιτυχία των Rolling Stones, το 19ο Nervous Breakdown. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο αποτελεί αναφορά στον Γάλλο ποιητή, Paul Verlaine. Ο Tom Verlaine και ο παιδικός του φίλος, Richard Hell, που μοιραζόταν το ίδιο πάθος για τη μουσική και την ποίηση, μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη χωριστά και το 1972 σχημάτισαν το συγκρότημα Neon Boys, το οποίο αποτελείτο από τον Verlaine στην κιθάρα και τα φωνητικά, τον Hell στο μπάσο και τα φωνητικά και τον Billy Ficca στα ντραμς. Μετά από περίπου έναν χρόνο, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Television, ενώ στη μουσική τους παρέα εντάχθηκε και ο κιθαρίστας Richard Lloyd.Η πρώτη τους συναυλία ήταν τον Μάρτιο του 1974. Το 1975, ο Hell αποχώρησε από το συγκρότημα και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τον Fred Smith, ο οποίος πήρε τη θέση του κιθαρίστα που απομακρύνθηκε. Ο Tom Verlaine φέρεται να είχε σχέση με την ποιήτρια και μουσικό Patti Smith, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που συνεργάστηκαν. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, το Marquee Moon και το Adventure, τα οποία κέρδισαν θετικά σχόλια από τους κριτικούς, αλλά μέτριες πωλήσεις. Το συγκρότημα διαλύθηκε τον Ιούλιο του 1978 και ο Tom Verlaine ξεκίνησε μια σόλο καριέρα τη δεκαετία του 1980. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου