Translate this page

Σαν σημερα | 29 Ιανουαριου


1947: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός David Byron (David Garrick 1947-1985) γεννήθηκε στο Επινγκ του Έσσεξ της Αγγλίας. Υπήρξε τραγουδιστής και μέλος της δημιουργικής ομάδας του Βρετανικού συγκροτήματος Uriah Heep από το 1969 έως το 1976. Ο Byron αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ, γεγονός που ανάγκασε τον Ken Hensley, πιανίστα και τραγουδοποιό του γκρουπ, να ζητήσει την απομάκρυνσή του. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “Gypsy“, “Lady in Black“, “July Morning“, “Easy Livin’” κ.α.

1952: Ο Αμερικανός μουσικός και τραγουδοποιός, ντράμερ των Ramones, Tommy Ramone (Thomas Erdelyi – Tamás Erdélyi) γεννήθηκε στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Όταν ενσωματώθηκε στο συγκρότημα αρχικά προορίζονταν για την θέση του μάνατζερ. Στη συνέχεια όταν ο Joey Ramone έγινε ο τραγουδιστής του γκρουπ, ο Tommy κάθισε στα τύμπανα. “Δεν ήθελε κανείς άλλος να παίξει τύμπανα, έτσι ανέλαβε ο Tommy…” είχε πει ο Dee Dee Ramone μετά από χρόνια.

1992: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός της blues Willie Dixon (William James Dixon 1915-1992) απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών στο Μπούρμπανκ της Καλιφόρνια από καρδιακή ανεπάρκεια. Θεωρείται ένας από τους μουσικούς που καθιέρωσαν τον ήχο της chicago blues. Έχει γράψει μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της blues, όπως τα “Little Red Rooster“, “Hoochie Coochie Man“, “Evil“, “Back Door Man“, “I Just Want to Make Love to You“, “I Ain’t Superstitious“, “My Babe“, “Bring It On Home” κ.α. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Muddy Waters, Howlin’ Wolf και Little Walter. Το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame το 1980 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. Το 1989 κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Traditional Blues Recording” για το άλμπουμ του “Hidden Charms“. Τραγούδια του έχουν διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως Bob Dylan, Cream, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Yardbirds, The Rolling Stones, Queen, The Doors κ.α.

1979: Η Brenda Spencer σκοτώνει δύο άτομα και τραυματίζει άλλους εννέα όταν πυροβολεί από το σπίτι της απέναντι στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Grover Cleveland στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Όταν ερωτήθηκε γιατί το έκανε απάντησε: “I don’t like Mondays, this livens up the day“. Η απάντηση της ήταν η έμπνευση για τον Bob Geldof, τότε τραγουδιστή των The Boomtown Rats, ο οποίος βρισκόταν σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ατλάντα για να δώσει συνέντευξη και καθώς κάθονταν δίπλα σε ένα μηχάνημα telex, διάβασε την είδηση την στιγμή που τυπώνονταν. Έγραψε τους στίχους του τραγουδιού με τίτλο “I Don’t Like Mondays” καθώς επέστρεφε στο ξενοδοχείο. Παρότι το τραγούδι γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία και έφτασε στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart, στην Αμερική έφτασε μόνο μέχρι την 73η θέση του Billboard Hot 100. Κέρδισε δύο βραβεία Ivor Novello Awards, τα “Best Pop Song” και “Outstanding British Lyric“.

2005: Στην πρώτη θέση του Billboard 200 βρίσκονται και πάλι οι Green Day και το άλμπουμ “American Idiot“. Είναι το έβδομο στούντιο άλμπουμ του Αμερικανικού punk/rock συγκροτήματος και κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2004. Οι πωλήσεις του μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα και το 2005  τιμήθηκε  με το βραβείο Grammy “Best Rock Album“. Το τραγούδι “Boulevard of Broken Dreams” κέρδισε το βραβείο Grammy “Record of the Year“. Άλλα δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “American Idiot“, “Jesus of Suburbia“, “Wake Me Up When September Ends” κ.α.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου