Translate this page

Σαν σημερα | 27 Φεβρουαριου


1954: Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός Neal Schon (Neal Joseph Schon) γεννήθηκε στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια. Είναι ιδρυτής του rock συγκροτήματος Journey και υπήρξε κιθαρίστας των Santana από το 1969 έως το 1972. Κάποια στιγμή τον διεκδικούσαν οι Eric Clapton για τους Derek and the Dominos και Carlos Santana για το γκρουπ του, Santana. Μιας και ο Carlos Santana τον είχε ζητήσει πρώτος, ενσωματώθηκε στην μπάντα και συμμετείχε στα άλμπουμ “Santana III” και “Azteca“. Αμέσως μετά δημιούργησε τους Journey.

1967: Οι Pink Floyd ηχογραφούν το πρώτο τους single με τίτλο “Arnold Layne“. Οι ηχογραφήσεις του τραγουδιού έγιναν στα Sound Techniques Studios (29/01) και Abbey Road Studios (27/02) του Λονδίνου. Το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί μονοφωνικά και ποτέ δεν έγινε στέρεο μίξη, αν και οι ταινίες υπάρχουν ακόμη στο αρχείο της EMI. Το τραγούδι είναι μια δημιουργία του Syd Barrett. Δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος “The Piper at the Gates of Dawn” αλλά ήταν από τα αγαπημένα τραγούδια των σκληροπυρηνικών φίλων του συγκροτήματος. Στις συναυλίες τους είχε τελείως διαφορετική εκτέλεση από εκείνη του άλμπουμ και συνήθως διάρκεια που έφτανε τα δεκαπέντε λεπτά. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου τους με την EMI, ο παραγωγός τους Norman Smith ήθελε να το ξαναηχογραφήσουν αλλά ο Barrett διαφώνησε. Σύμφωνα με μαρτυρία των Roger Waters και Syd Barrett, ο ήρωας του τραγουδιού ο Arnold Layne ήταν υπαρκτό πρόσωπο… μια τραβεστί η οποία έκλεβε εσώρουχα από τις μπουγάδες των μανάδων τους…

1984: Οι Queen κυκλοφορούν το άλμπουμ με τίτλο “The Works“. Είναι το ενδέκατο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος και ηχογραφήθηκε στα Record Plant Studios και Musicland Studios από τον Αύγουστο του 1983 έως τον Ιανουάριο του 1984. Σε αυτό το άλμπουμ το ηλεκτρονικό στοιχείο είναι περισσότερο εμφανές από όλα τα προηγούμενα. Ένα από τα τραγούδια που γνώρισαν ραδιοφωνική επιτυχία ήταν και το “Radio Ga Ga“, το οποίο έγραψε και συνέθεσε ο ντράμερ του συγκροτήματος Roger Taylor στα πλήκτρα, ακούγοντας τον τρίχρονο γιο του να λέει “radio ca ca“. Το τραγούδι “I Want to Break Free” ήταν μία ακόμη επιτυχία από το άλμπουμ, στο βίντεο του οποίου όλα τα μέλη των Queen είναι ντυμένοι γυναίκες. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε σε CD.

2003: Ένας από τους τελευταίους μουσικούς του fife, ο Αμερικανός μουσικός Othar Turner (1907-2003) απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στο Γκράβελ Σπρινγκς του Μισισίπι. Το μουσικό όργανο fife μοιάζει με το φλάουτο αλλά έχει πιο δυνατό και διαπεραστικό ήχο. Το συναντάμε συνήθως σε στρατιωτικά εμβατήρια και στρατιωτικές μπάντες. Ο Turner συνήθιζε να παίζει fife σε blues τραγούδια τη δεκαετία του ’20. Αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μαζί με τη μπάντα του Rising Star Fife and Drum κυκλοφόρησαν το 1998 το άλμπουμ “Everybody Hollerin’ Goat“, από το οποίο το τραγούδι “Shimmy She Wobble” συμπεριλαμβάνονταν στο soundtrack της ταινίας του Martin Scorsese “Gangs of New York“.

2009: Οι U2 κυκλοφορούν το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο “No Line on the Horizon“. Στην παραγωγή του άλμπουμ συμμετέχουν οι Brian Eno, Daniel Lanois και Steve Lillywhite. Αν και πριν την κυκλοφορία του, το συγκρότημα και οι συμμετέχοντες προέβλεπαν τεράστια επιτυχία, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Κάτι που παραδέχτηκαν οι Bono και The Edge με δηλώσεις τους μήνες αργότερα. Με σκοπό να στηρίξουν το άλμπουμ το συγκρότημα ξεκίνησε παγκόσμια περιοδεία με την ονομασία U2 360° Tour με πρώτο σταθμό την Βαρκελώνη στα τέλη Ιουνίου του 2009. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Magnificent“, “I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight“, “Get on Your Boots” κ.α.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου