Translate this page

Σαν Σημερα | 26 Ιουλιου



1943: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και παραγωγός Mick Jagger (Michael Philip Jagger) γεννήθηκε στο Ντάρτφορντ του Κεντ της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα The Rolling Stones, από την ίδρυση τους στις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι και σήμερα. Οι πωλήσεις των άλμπουμ τους μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τα διακόσια εκατομμύρια αντίτυπα. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1989. Το 2003 τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη, από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Charles Philip. Παράλληλα με τους Rolling Stones, ακολούθησε και σόλο καριέρα κυκλοφορώντας από το 1985 μέχρι σήμερα πέντε άλμπουμ με τραγούδια-επιτυχίες όπως τα "Just Another Night", "Dancing in the Street" (μαζί με τον David Bowie) κ.α. Στις 20 Μαΐου του 2011 μαζί με τους Dave Stewart, Joss Stone, Damian Marley και A. R. Rahman δημιούργησε το supergroup SuperHeavy και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ομότιτλο στούντιο άλμπουμ.

1949: Ο Βρετανός ντράμερ Roger Taylor (Roger Meddows Taylor) γεννήθηκε στο στο Κίνγκς Λιν της Αγγλίας. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Queen από το 1969. Έγραψε επίσης μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος όπως τα "Radio Ga Ga", "A Kind of Magic", "The Invisible Man" και "These Are the Days of Our Lives". Θεωρείται ένας από σημαντικότερους ντράμερ της rock και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Eric Clapton, Roger Waters, Robert Plant, Phil Collins, Foo Fighters, Steve Vai κ.α. Το 2001 το όνομα του μαζί με των υπόλοιπων μελών του συγκροτήματος Queen γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1968: Οι Paul McCartney και John Lennon τελειώνουν την δημιουργία του τραγουδιού των The Beatles με τίτλο "Hey Jude". Τρεις ημέρες αργότερα θα ξεκινήσουν την ηχογράφηση του τραγουδιού στα Abbey Road Studios στο Λονδίνο. Θα κυκλοφορήσει στις 26 Αυγούστου του 1968 στις ΗΠΑ και στις 30 στη Μεγάλη Βρετανία. Θα σκαρφαλώσει στο No 1 των Βρετανικών Singles Chart και Billboard.

1979: Μια κάπως διαφορετική έκδοση του πρώτου και ομώνυμου άλμπουμ του Βρετανικού punk-rock συγκροτήματος The Clash κυκλοφορεί στην Αμερική. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία στις 8 Απριλίου του 1977. Στην νέα έκδοση δεν συμπεριλαμβάνονται τα τραγούδια "Deny", "Cheat", "Protex Blue", "48 Hours" και η πρωτότυπη ηχογράφηση του "White Riot" προστέθηκαν όμως αρκετά τραγούδια που κυκλοφόρησαν μετά το '77. Θα φτάσει μέχρι την 126η θέση του Billboard. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε τρία Σαββατοκύριακα το Φεβρουάριο του '77 σε στούντιο της CBS Records στο Λονδίνο. Το άλμπουμ "The Clash" θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα punk-rock άλμπουμ όλων των εποχών. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Janie Jones", "Remote Control", "White Riot" κ.α.

1990: Ο κιμπορντίστας του συγκροτήματος Grateful Dead, Brent Mydland (1952-1990) απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών στο σπίτι του στο Λαφαγιέτ της Καλιφόρνια από υπερβολική δόση ηρωίνης. Η θέση του κιμπορντίστα στο συγκεκριμένο συγκρότημα θεωρείται "καταραμένη". Το 1979 είχε αντικαταστήσει τον Keith Godchaux, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με την μηχανή του. Αφού το 1973 ο Godchaux είχε αντικαταστήσει τον Pigpen McKiernan ο οποίος είχε πεθάνει από αιμορραγία στο στομάχι.

2013: Ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής JJ Cale πέθανε σε ηλικία 74 ετών από καρδιακό επεισόδιο στην Καλιφόρνια. Ο JJ Cale, οι μουσικές δημιουργίες του οποίου έγιναν τεράστιες επιτυχίες για πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Έρικ Κλάπτον, οι Lynyrd Skynyrd κ.α., έγινε γνωστός για τον ιδιαίτερο χαλαρό blues ήχο με folk και jazz στοιχεία. Mια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν το “After Midnight”, που τραγουδήθηκε από τον Eric Clapton, όπως επίσης και το “Cocaine”. Οι Lynyrd Skynyrd έκαναν επίσης μεγάλη επιτυχία με το “Call Me the Breeze”. Παρά το χαμηλό προφίλ ο JJ Cale συνέχιζε να ασκεί επιρροή στις νεότερες γενιές μουσικών. Συνολικά από το 1972  κυκλοφόρησε 14 άλμπουμ, ενώ είχε κερδίσει Γκράμι το 2008 για το άλμπουμ Cocaine που κυκλοφόρησε μαζί με τον Έρικ Κλάπτον.

2023: Πέθανε σε ηλικία 56 ετών η Σινέντ Ο’ Κόνορ (Sinead O'Connor), η γνωστή τραγουδίστρια με επιτυχίες όπως το «Nothing Compares 2U». Ο θάνατός της έρχεται ένα χρόνο αφότου ο 17χρονος γιος της Σέιν αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 2022, αφού διέφυγε από το νοσοκομείο ενώ βρισκόταν σε επιτήρηση.
Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια από το Δουβλίνο κυκλοφόρησε 10 άλμπουμ, ενώ το τραγούδι της «Nothing Compares 2 U» ανακηρύχθηκε το 1990 το νούμερο ένα παγκόσμιο single από τα Billboard Music Awards.
Η Ο’Κόνορ γεννήθηκε το 1966 στην Ιρλανδία και έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1980 με το άλμπουμ της «The Lion and the Cobra». Διακρίθηκε με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της το 1990 με τίτλο «I Do Not Want What I Haven’ t Got», το οποίο βαθμολογήθηκε ως το δεύτερο καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς από το ΝΜΕ.
Το 1992, συνέβαλε φωνητικά στο «Come talk to me» και το 1993 συμμετείχε στο σάουντρακ για την ταινία «In the Name of the Father» με το τραγούδι «You Made Me the Thief of Your Heart» μαζί με τον Βοno. Το 1997 έπαιξε στην ταινία του Νιλ Τζόρνταν «The Butcher Boy».
Το 2000 κυκλοφόρησε το «Faith and Courage» στο συμπεριλαμβάνεται του single «No woman no Man». Το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της «She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty» και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον μουσικό χώρο.
Στις 3 Οκτωβρίου του 1992, η Ο’ Κόνορ ήταν καλεσμένη της εκπομπής «Saturday Night Live» για να ερμηνεύσει τραγούδι του Bob Marley «War». Στο τέλος του τραγουδιού, παραλλάσσει τους στίχους και εξαπολύει μια επίθεση εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, σκίζοντας τη φωτογραφία του. Η ίδια θέλησε με αυτόν τον τρόπο να να διαμαρτυρηθεί για τις κακοποιήσεις παιδιών από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Η μουσικός, άλλαξε το όνομά της σε Shuhada' Sadaqat το 2018 όταν ασπάστηκε το Ισλάμ. Είχε ισχυριστεί δημοσίως ότι άρχισε να έχει ψυχολογικά προβλήματα επειδή η μητέρα της την κακοποίησε σωματικά και σεξουαλικά ως παιδί.
Το 2007 η τραγουδίστρια είχε μιλήσει στην εκπομπή της Oprah και αποκάλυπτε πως είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ξανά σε ηλικία 33 ετών. Όπως ανέφερε τότε, έπασχε από διπολική διαταραχή. Το 2012 η τραγουδίστρια είχε απευθύνει έκκληση στους θαυμαστές της στο διαδίκτυο ζητώντας βοήθεια ψυχιάτρου. «Δεν είμαι καλά – κινδυνεύω», σημείωνε τότε.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου