Translate this page

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου


1920: Ο Αμερικανός jazz πιανίστας Dave Brubeck (David Warren Brubeck) γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Καλιφόρνια. Είναι δημοφιλής για τα κλασικά jazz κομμάτια που ηχογράφησε με την ορχήστρα του, The Dave Brubeck Quartet, μεταξύ αυτών το "The Duke" του Paul Desmond με τον οποίο είχαν πολύχρονη φιλία και συνεργασία. Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" και το 2007 με το βραβείο "Jazz Lifetime Achievement" από το Βρετανικό δίκτυο BBC.

1970: Το μουσικό ντοκιμαντέρ των The Rolling Stones με τίτλο "Gimme Shelter" κάνει πρεμιέρα στην Μεγάλη Βρετανία. Το φιλμ είναι σκηνοθεσία των Albert και David Maysles και Charlotte Zwerin και περιέχει πλάνα από την τελευταία εβδομάδα της περιοδείας του συγκροτήματος στην Αμερική. Περιέχει τραγούδια όπως τα "Jumpin' Jack Flash", "(I Can't Get No) Satisfaction", "Brown Sugar", "Sympathy for the Devil", "Gimme Shelter" κ.α.

1988: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Roy Orbison (Roy Kelton Orbison 1936-1988) απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών στο Μάντισον του Τενεσί από καρδιακή προσβολή. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να γράφει τραγούδια και την δεκαετία του '60, εικοσιδύο από αυτά ανέβηκαν στο top 40 του Billboard. Το 1988 μαζί με τους George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty και Jeff Lynne δημιούργησαν το supergroup The Traveling Wilburys. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε και το τελευταίο σόλο άλμπουμ του με τίτλο "Mystery Girl" λίγο πριν το θάνατο του το Δεκέμβριο. Μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ το τραγούδι "You Got It" το οποίο έγραψε μαζί με τους Tom Petty και Jeff Lynne. Δημοφιλή τραγούδια του: "Only the Lonely", "Crying", "In Dreams", "Oh, Pretty Woman", "You Got It" κ.α. Το 1987 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

1990: Ο Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός Παύλος Σιδηρόπουλος (1948-1990) απεβίωσε σε ηλικία 42 ετών στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης. Το 1970 την εποχή που σπούδαζε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Παντελή Δεληγιαννίδη δημιουργούν το σχήμα Δάμων και Φιντίας. Λίγο αργότερα το ντουέτο ενσωματώνεται στο συγκρότημα Μπουρμπούλια. Μετά την διάλυση τους συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο μέχρι το 1976 που μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο δημιουργούν το γκρουπ Σπυριδούλα που μοναδικός καρπός της συνεργασίας τους είναι ένα από τα πιο σημαντικά Ελληνικά rock άλμπουμ, το "Φλου". Το 1979 πρωταγωνιστεί στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου με τίτλο "Ο Ασυμβίβαστος" στην οποία ερμηνεύει και ένα από τα πιο δημοφιλή του τραγούδια, το "Να μ' αγαπάς". Το 1980 δημιουργεί τους Απροσάρμοστους με τους οποίους θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "Απογοήτευση", "Εν κατακλείδι", "Η ώρα του Stuff", "Κάποτε θα 'ρθουν", "Μου 'πες θα φύγω", "Ο Μπάμπης ο φλου", "Στην Κ.", "Το '69 με κάποιο φίλο" κ.α. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ελληνικής ροκ μουσικής.

1994: Οι Pearl Jam κυκλοφορούν το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Vitalogy". Μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 800 χιλιάδες αντίτυπα. Μέχρι σήμερα οι συνολικές πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Not for You", "Tremor Christ" κ.α.

2017: Ο Τζόνι Χαλιντέι, για πολλούς το πιο λαμπερό αστέρι της γαλλικής ροκ, απεβίωσε στα 74 του χρόνια, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου στον πνεύμονα από τον οποίο έπασχε.
Ο Τζόνι Χαλιντέι—ή Ζαν-Φιλίπ Σμετ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή—έζησε μια πολυτάραχη ζωή. Γεννημένος την 15η Ιουνίου 1943, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1966, είχε καταρρεύσει επί σκηνής το 1986, είχε παντρευτεί πέντε φορές, τις δύο την ίδια γυναίκα, την κόρη ενός από τους πιο παλιούς του φίλους, που είχε γράψει αρκετά από τα τραγούδια του.
Στα 57 χρόνια της καριέρας του, ο Χαλιντέι πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους και υπήρξε το "είδωλο των νέων" στη Γαλλία, διαπερνώντας εποχές και μουσικά στιλ, από το ροκ εν ρολ μέχρι τη βαριετέ, από τη ροκ ως τα μπλουζ.

2018: Ο Πιτ Σέλι (Pete Shelley), αρχηγός της θρυλικής βρετανικής punk μπάντας Buzzcocks, πέθανε σε ηλικία 63 ετών. Ο Shelley, το συγκρότημα του οποίου βοήθησε να διαμορφωθεί ο ήχος πανκ του Μάντσεστερ και επηρέασε το αμερικανικό κίνημα grunge, πέθανε πιθανώς από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στην Εσθονία, σύμφωνα με το BBC.
Οι Buzzcocks ήταν γνωστοί για την επιτυχία της δεκαετίας του 1970 "Ever Fallen In Love".
"Με μεγάλη θλίψη επιβεβαιώνουμε το θάνατο του Pete Shelley, ενός από τους σημαντικότερους και πιο παραγωγικούς τραγουδοποιούς του Ηνωμένου Βασιλείου και συνιδρυτής της επιδραστικής punk μπάντας Buzzcocks" ανακοινώθηκε στη σελίδα του συγκροτήματος στο Twitter.
"Η μουσική του Pete ενέπνευσε γενιές μουσικών σε μια καριέρα πέντε δεκαετιών και με τη μπάντα του και ως σόλο καλλιτέχνης απολάμβανε τον ανώτερο σεβασμό από τη μουσική βιομηχανία και από τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
O Shelley δημιούργησε τους Buzzcocks με τον Howard Devoto, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μπόλτον (1975). Την μπάντα αποτελούσαν επίσης ο κιθαρίστας Steve Diggle και ο drummer John Maher. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Μάντσεστερ το 1976 ανοίγοντας συναυλία των Sex Pistols.
Ο πρώην μπασίστας των Sex Pistols, Γκλεν Μάτλοκ τόνισε ότι Shelley ήταν "ένας από τους πολύ λίγους αυθεντικούς της punk".

2022: Ο Jet Black, ντράμερ του συγκροτήματος The Stranglers, πέθανε ύστερα από «χρόνια προβλήματα υγείας» σε ηλικία 84 ετών, ενημέρωσε ο εκπρόσωπός του. Ο μουσικός, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Brian John Duffy, διέμενε στο εξοχικό του στην Ουαλία μετά την επιδείνωσή της κατάστασής της υγείας του, κοντά σε φίλους και συγγενείς. Ο Black ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Stranglers, που σχηματίστηκε το 1974, και ο τρόπος που έπαιζε βοήθησε το συγκρότημα να αποκτήσει έναν μοναδικό ήχο. Μεταξύ των χιτ του, ήταν τα: Peaches, No More Heroes και Golden Brown, που χάρισε στην μπάντα ένα βραβείο Ivor Novello. 
Ο Sil Willcox, ο μάνατζερ του συγκροτήματος, επεσήμανε πως «ο Jet ήταν η δύναμη που εκτόξευσε τους Stranglers. Ήταν η δύναμη Jet που τροφοδότησε την αποφασιστικότητα του συγκροτήματος να ακουστεί και να γίνει αντιληπτό».
Πριν από την ένταξή του στο συγκρότημα, ο Black ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Είχε έναν στόλο από φορτηγάκια παγωτού, τα οποία αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για περιοδείες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά τη διάρκεια της πολυποίκιλης καριέρας του, έγραψε δύο βιβλία που τεκμηρίωναν τη διαβόητη σύλληψη των Stranglers το 1980 στη Νίκαια της Γαλλίας, αφού φέρεται να υποκίνησε ταραχές, ενώ είχε ασχοληθεί και με την κατασκευή επίπλων. 
Ο Black αποσύρθηκε από τις ζωντανές εμφανίσεις με τους Stranglers το 2015, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με το αναπνευστικό σύστημα από παιδί.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου