Translate this page

Σαν σημερα | 2 Φεβρουαριου


1927:  Αμερικανός jazz τενόρος σαξοφωνίστας Stan Getz (Stanley Gayetzky 1927-1981) γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Nat King Cole, Jimmy Dorsey, Benny Goodman, Chick Corea κ.α. Ήταν από τους ανθρώπους που σύστησαν στην Αμερική την μουσική bossa nova. Το 1963 κέρδισε το βραβείο Grammy "Best Jazz Performance" για το τραγούδι "Desafinado". Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τους Antonio "Tom" Carlos Jobim, και Charlie Byrd, ηχογραφούν το άλμπουμ "Getz/Gilberto" από το οποίο το κλασικό bossa nova "The Girl from Ipanema" (Vinicius de Moraes) γίνεται παγκόσμια επιτυχία και του χαρίζει ακόμη δύο βραβεία Grammy, τα "Best Album" και "Best Single".

1942: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Graham Nash (Graham William Nash) γεννήθηκε στο Μπλάκπουλ. Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων The Hollies και Crosby, Stills, Nash & Young με τους οποίους το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2010 και 1997 αντίστοιχα.

1949: Ο πρώτος δίσκος 45 στροφών κυκλοφορεί στην Αμερική από την RCA Victor. Έχει διάμετρο επτά ίντσες και μεγαλύτερη τρύπα στο κέντρο για να μπορεί να παίζει και σε jukebox. Ήταν κατασκευασμένο από polystyrene.

1977: Η Κολομβιανή τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoll) γεννήθηκε στο Μπαρανκίγια της Κολομβίας. Έχει κερδίσει δύο Grammy Award και επτάLatin Grammy Award. Κέρδισε το αστέρι της στο Hollywood Walk of Fame το 2008.

1979: Ο Βρετανός μουσικός, μπασίστας του punk συγκροτήματος Sex Pistols, Sid Vicious (John Simon Ritchie 1957-1979) απεβίωσε σε ηλικία 21 ετών στη Νέα Υόρκη. Ο Vicious βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ηρωίνης στο διαμέρισμα της φιλενάδας του Michelle Robinson. Η μητέρα του βρήκε στην τσέπη του μπουφάν του σημείωμα που έγραφε τα εξής: "We made a death pact, and I have to accomplish my part of the deal. Please bury me next to my baby. Please bury me with my leather jacket, jeans and motorcycle boots. Goodbye. With love, Sid." Ξεκίνησε την καριέρα του σαν μέλος των The Flowers of Romance και τον Απρίλιο του 1977 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην σκηνή με τους Sex Pistols. Θεωρείται punk είδωλο, όχι τόσο για τις μουσικές του ικανότητες, αλλά όπως είχε πει και ο μάνατζερ του συγκροτήματος Malcolm McLaren: "if Johnny Rotten is the voice of punk, then Vicious is the attitude".

1983: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Toto και το τραγούδι "Africa". Είναι το μοναδικό τραγούδι του συγκροτήματος που έφτασε ποτέ σε τόσο υψηλή θέση στο Billboard. Το τραγούδι έγραψαν οι David Paich (πλήκτρα) και Jeff Porcaro (τύμπανα). Παρότι είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι των Toto, αρχικά κάποια μέλη της μπάντας δεν το ήθελαν στο άλμπουμ επειδή ήταν πολύ διαφορετικό από ότι είχαν κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Paich μάλιστα το προόριζε για σόλο δουλειά του. Συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ τους με τίτλο "Toto IV" το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1982. Στις 23 Φεβρουαρίου του 1983 στην 25η τελετή απονομής των Grammy Awards το άλμπουμ θα χαρίσει στους δημιουργούς του έξι βραβεία, μεταξύ αυτών τα "Record of the Year" για το τραγούδι "Rosanna" και "Album of the Year". Παρότι το τραγούδι "Africa" έγινε γρήγορα το αγαπημένο των ραδιοφωνικών παραγωγών, το "Rosanna" ήταν εκείνο που έφερε το συγκρότημα κοντά σε πολλά βραβεία.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου