Translate this page

Σαν σημερα | 9 Φεβρουαριου


1960: Ο Βρετανός τραγουδιστής του pop συγκροτήματος Frankie Goes to Hollywood, Holly Johnson (William Johnson) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Η πρώτη επιτυχία του συγκροτήματος με τίτλο “Relax” κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1983. Είχε απαγορευτεί από τον “αέρα” της τηλεόρασης και ραδιοφώνου του ΒΒC με την αιτιολογία ότι ήταν προσβλητικό…

1970: Στην πρώτη θέση των Βρετανικών Albums Chart βρίσκεται το δεύτερο στούντιο άλμπουμ των Led Zeppelin με τίτλο “Led Zeppelin II“. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1969 από την Atlantic Records και ουσιαστικά ήταν παραγωγή του κιθαρίστα του συγκροτήματος Jimmy Page. Έγινε δώδεκα φορές πλατινένιο στην Αμερική και τέσσερις φορές στη Μεγάλη Βρετανία. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Whole Lotta Love“, “Heartbreaker“, “Moby Dick” κ.α.

1981: Ο Αμερικανός πρωτοπόρος της rock ‘n’ roll Bill Haley (William John Clifton Haley, Jr. 1925-1981) απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών στο σπίτι του στο Χάρλινγκεν του Τέξας μετά από καρδιακό επεισόδιο. Στις αρχές του 1980 διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι και όταν ο όγκος άρχισε να επηρεάζει την συμπεριφορά του, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Με το συγκρότημα του, Bill Haley & His Comets, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της rock ‘n’ roll στην Αμερική. Το 1953 ο Haley παρέα με τον μπασίστα του γκρουπ Marshall Lytle, έγραψαν το τραγούδι “Crazy Man, Crazy” το οποίο είναι το πρώτο rock ‘n’ roll τραγούδι που ανέβηκε στο Billboard. Ακολούθησαν οι επιτυχίες “Rock Around the Clock“, “Shake, Rattle and Roll” (Big Joe Turner), “See You Later, Alligator” (Robert Charles Guidry) κ.α. Το 1987 όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, έχει το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame και το Φεβρουάριο του 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομα του στον αστεροειδή 79896 Billhaley.

2000: Η ταινία “The Million Dollar Hotel” σε σενάριο των Bono (U2) και Nicholas Klein, κάνει πρεμιέρα στο 50ο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει κάνει ο Wim Wenders.

2005: Στα Brit Awards οι Franz Ferdinand κερδίζουν δύο βραβεία, τα “Best Rock Act” και “Best British Band“. Οι Scissor Sisters κερδίζουν τρία, τα βραβεία “Best International Act“, “Best International Newcomer” και “Best International Album“. Οι U2 κερδίζουν το βραβείο “Best International Group“.

2021: Ο θρύλος της αμερικανικής τζαζ, Τσικ Κορία πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου σε ηλικία 79 ετών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα στο ταξίδι μου, και βοήθησαν να κρατηθεί λαμπερή η φλόγα της μουσικής», έγραψε ο Κορία σε ένα μήνυμα που συντάχθηκε πριν τον θάνατό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ετοίμασε η ομάδα του.
Είναι ο μοναδικός μουσικός που έχει κερδίσει τα περισσότερα Latin Grammy Awards στην κατηγορία Best Instrumental Album, ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 65 υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, ενώ κέρδισε πρόσφατα το 23ο Grammy της καριέρας του για το καλύτερο άλμπουμ latin jazz, το «Antidote» με την Spanish Heart Band.
Oι New York Times τoν χαρακτήρισαν «φωτεινό, χειμαρρώδη, αιώνια νέο», ενώ ο Στινγκ «απίστευτο βιρτουόζο» με εκρηκτική μουσικότητα και δύναμη. Στην εντυπωσιακή πορεία του, ο Τσικ Κορία έχει ηχογραφήσει πάνω από 200 δίσκους και έχει ασχοληθεί με την avant-garde, το bebop, τη fusion, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική δωματίου, αλλά και με τραγούδια για παιδιά.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου