Translate this page

Σαν σημερα | 23 Οκτωβριου



1925: Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ο Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994) γεννήθηκε στην Ξάνθη. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε πολύ μικρή ηλικία, τεσσάρων ετών, με τον Αρμένιο πιανίστα Αλτουνιάν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’40 παρακολουθεί ανώτερη θεωρία με τον Μενέλαο Παλάντιο και αρχίζει τις σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ίδια εποχή κάνει παρέα με σημαντικούς διανοούμενους και καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης κ.α. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του ως συνθέτης είναι για το έργο “Τελευταίος Ασπροκόρακας” του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Τα επόμενα χρόνια θα γράψει μουσική για ταινίες, όπως “Το ποτάμι” (1959) που θα του χαρίσει το βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μπαλέτα αλλά και μουσική για τραγωδίες και κωμωδίες. Το 1960 θα τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι “Τα παιδιά του Πειραιά” που ακούγονταν στην ταινία του Ζυλ Ντασέν “Ποτέ την Κυριακή”. Άλλα σημαντικά έργα του: “Οδός Ονείρων” (1962), “Αμέρικα Αμέρικα” (1963), “Το χαμόγελο της Τζοκόντας” (1965), “Ο Μεγάλος Ερωτικός” (1972), “Αθανασία” (1976), “Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς” (1983), “Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά” (1986) κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Μια πόλη μαγική”, “Μπαλάντα των αισθήσεων”, “Αθανασία”, “Η μπαλάντα του Ούρι”, “Φέρτε μου ένα μαντολίνο”, “Αγάπη που ‘γινες”, “Θάλασσα πλατειά”, “Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι”, “Κεμάλ”, “Είμ’ αετός χωρίς φτερά”, “Χάρτινο το φεγγαράκι”, “Μη τον ρωτάς τον ουρανό” κ.α.

1963: Στα Abbey Road Studios του Λονδίνου οι The Beatles ηχογραφούν το τραγούδι “I Wanna Be Your Man”. Το έγραψαν οι John Lennon και Paul McCartney και το είχαν δώσει στους The Rolling Stones, οι οποίοι θα το κυκλοφορήσουν σε single την 1η Νοεμβρίου του 1963. Η εκτέλεση των The Beatles θα κυκλοφορήσει στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο άλμπουμ τους “With The Beatles” με την φωνή του Ringo Starr.

1964: Ο Αμερικανός μπασίστας Robert Trujillo (Roberto Agustín Trujillo) γεννήθηκε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο heavy metal συγκρότημα Metallica. Έχει συνεργαστεί επίσης με καλλιτέχνες όπως Black Label Society, Ozzy Osbourne κ.α.

1976: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Chicago και το τραγούδι “If You Leave Me Now”. Είναι το πρώτο No 1 του συγκροτήματος και θα παραμείνει στην κορυφή για δύο εβδομάδες. Είναι μέρος του άλμπουμ “Chicago X” που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουνίου του 1976.

2000: Η Βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός PJ Harvey κυκλοφορεί το πέμπτο της στούντιο άλμπουμ, με τίτλο “Stories from the City, Stories from the Sea”. Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές δουλειές της, κερδίζοντας το 2001 το Mercury Prize. Στη νέα της δισκογραφική προσπάθεια συμμετείχε και ο τραγουδιστής των Radiohead, Thom Yorke, στο τραγούδι “This Mess We’re In”. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Good Fortune”, “A Place Called Home”, “You Said Something” κ.α.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου