Translate this page

Σαν σημερα | 25 Οκτωβριου


1825: Ο Αυστριακός κλασικός συνθέτης Johann Strauss II (1825-1899) γεννήθηκε στο St. Ulrich της Αυστρίας. Έγραψε κυρίως μουσική για χορό και οπερέτες. Συχνά αποκαλείται και "ο Βασιλιάς του Waltz". Ήταν γιός του μουσικού Johann Strauss I. Παρά την επιθυμία του πατέρα του, ο οποίος τον ήθελε τραπεζίτη, άρχισε σπουδές μουσικής με τον συνθέτη Joseph Drechsler. Δημοφιλής συνθέσεις του: "The Blue Danube", "Kaiser-Walzer", "Tales from the Vienna Woods" κ.α.

1838: Ο κλασικός Γάλλος συνθέτης Georges Bizet (Georges Alexandre César Léopold Bizet 1838-1875) γεννήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε τις σπουδές του στο Conservatoire de Paris και στα δεκαεπτά του χρόνια έγραψε την πρώτη του όπερα, "Symphony in C". Η πιό σημαντική του δουλειά είναι η όπερα "Carmen" που έκανε πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου του 1875 στο Παρίσι.

1947: Ο Βρετανός κιθαρίστας Glenn Tipton (Glenn Raymond Tipton) γεννήθηκε στο Μπλάκχιθ της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο Βρετανικό heavy metal συγκρότημα Judas Priest.

1955: Ο Γερμανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός Matthias Jabs γεννήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας. Το 1978 μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Ulrich Roth, πήρε τη θέση του στο hard rock συγκρότημα Scorpions όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

1969: Οι Pink Floyd κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το διπλό άλμπουμ τους με τίτλο "Ummagumma". Το πρώτο μέρος από το διπλό άλμπουμ είχε ηχογραφηθεί στις 27 Απριλίου του 1969 στο Mothers Club στο Μπέρμιγχαμ και στις 2 Μαΐου στο College of Commerce στο Μάντσεστερ. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Astronomy Domine", "Sysyphus", "Careful with That Axe, Eugene" κ.α. Η λέξη "ummagumma" στην αργκό του Κέμπριτζ σήμαινε σεξ και την χρησιμοποιούσαν συχνά μεταξύ τους.

1991: Ο Αμερικανός ατζέντης και διοργανωτής συναυλιών Bill Graham (Wolodia Grajonca 1931-1991) απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στο Βαλέχο της Καλιφόρνια. Ο Graham επέστρεφε σπίτι του μετά από μια συναυλία των Huey Lewis and the News στο Concord Pavilion. Οργάνωσε συναυλίες για μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της rock, όπως Jefferson Airplane, Janis Joplin, The Grateful Dead, Santana, The Rolling Stones, John Fogerty, Crosby, Stills, Nash & Young κ.α.

2004: Ο Βρετανός παραγωγός ραδιοφώνου John Peel (John Robert Parker Ravenscroft 1939-2004) απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Περού για δουλειά. Εργάστηκε στο BBC Radio 1 από το 1967 έως και το 2004. Ήταν δημοφιλής για την προτίμηση του στην ηλεκτρική μουσική και το μοναδικό στυλ των εκπομπών του. Ήταν ένας από τους πρώτους DJ που έπαιξαν στην εκπομπή τους psychedelic rock, reggae και punk, και βοήθησαν την ανάπτυξη της rock κουλτούρας στη Μεγάλη Βρετανία. Ψηφίστηκε από το περιοδικό Melody Maker, "DJ of the Year", έντεκα φορές. Είναι μέλος του Radio Academy Hall of Fame. Το 1994 οι αναγνώστες του περιοδικού NME τον τίμησαν με το βραβείο "Godlike Genius" και το 1998 τιμήθηκε με τον τίτλο Officer of the Order of the British Empire για την προσφορά του στην μουσική.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου