Translate this page

Σαν σημερα | 21 Μαρτιου


1685: Ο Γερμανός συνθέτης και οργανίστας της Μπαρόκ περιόδου Johann Sebastian Bach (1685-1750) γεννήθηκε στο Eisenach της Γερμανίας. Υπήρξε αναμφισβήτητα ο σπουδαιότερος συνθέτης αυτής της περιόδου καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους της ιστορίας της δυτικής μουσικής. Τα περισσότερα από χίλια έργα του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, ενσωματώνουν σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του Μπαρόκ στυλ, το οποίο και απογειώνουν στην μέγιστη τελειότητα του. Τα έργα του καλύπτουν έναν ευρύ φάσμα από την οργανική μουσική (έργα για Τσέμπαλο, Εκκλησιαστικό όργανο, Kοντσέρτα) ως την φωνητική μουσική (Ορατόρια, Λειτουργίες, Πάθη, Καντάτες κ.α.). Γνωστά του έργα τα Brandenburg Concertos, Goldberg Variations, St. Matthew Passion, St. John Passion, The Musical Offering, The Art of Fugue κ.α.

1921: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Χιώτης. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες του Λαϊκού τραγουδιού και σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική, και στο λαϊκό τραγούδι γενικότερα επινοώντας την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, αλλά και δημιουργώντας το πρώτο "κοσμικό κέντρο". Ο Μανώλης Χιώτης φέρεται να έγραψε περισσότερα από 1500 τραγούδια. Ανεξάρτητα όμως αυτού πολύ τακτικά συμμετείχε και ως σολίστ σε ηχογραφήσεις και πολλών άλλων λαϊκών συνθετών. Χαρακτηριστικό υπήρξε το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης στηρίχθηκε ακριβώς στη δεξιοτεχνία του Μ. Χιώτη κατά την πρώτη του επίσημη δισκογραφική του παρουσία με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, συνεργασία που συνεχίστηκε και στο "Λιποτάχτες", "Αρχιπέλαγος" κ.ά.. Την ίδια εποχή συνεργάσθηκε ομοίως και με τον Μάνο Χατζιδάκι. Οι μεγαλύτερές του επιτυχίες αποδόθηκαν από την τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα, που υπήρξε η δεύτερη σύζυγός του για μια δεκαετία, με την οποία και εμφανίσθηκε στον κινηματογράφο. Σημειώνεται ότι ο Μανώλης Χιώτης είχε παντρευτεί τρεις φορές. Η πρώτη του σύζυγος, ήταν η Ζωή Νάχη με την οποία και απέκτησε δύο παιδιά. Το 1958 παντρεύτηκε τη σπουδαία παρτεναίρ του Μαίρη Λίντα ένας γάμος γεμάτος επιτυχίες που όμως έληξε απρόσμενα το 1967 – 1968. Στη συνέχεια ο Μανώλης Χιώτης παντρεύτηκε την Μπέμπα Κυριακίδου με την οποία και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.

1950: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός, ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος Supertramp, Roger Hodgson (Charles Roger Pomfret Hodgson) γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Η χαρακτηριστική “ψηλή” φωνή του έγινε σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Οι Supertramp έφτασαν στο ζενίθ της καριέρας τους με το πιο δημοφιλές άλμπουμ τους “Breakfast in America” τον Μάρτιο του 1979. Το άλμπουμ έφτασε μέχρι την τρίτη θέση των charts στη Μεγάλη Βρετανία και πρώτη στην Αμερική. Περιέχει τις γνωστές επιτυχίες: “The Logical Song“, “Take the Long Way Home“, “Breakfast in America” από τον Roger Hodgson και το “Goodbye Stranger” από τον Rick Davies. Έχει πουλήσει μέχρι σήμερα παγκοσμίως πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το 1983, ξεκίνησε την σόλο καριέρα του με την κυκλοφορία του άλμπουμ “In the Eye of the Storm” (1984) από το οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια “Had a Dream (Sleeping with the Enemy)” και “In Jeopardy“. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ και δύο live, “In the Eye of the Storm” (1984), “Hai Hai” (1987), “Open the Door” (2000) και τα live “Rites of Passage” (1997) και “Classics Live” (2010).

1956: Η rock ‘n’ roll ταινία “Rock Around the Clock” κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστούν οι Bill Haley and His Comets, Alan Freed, The Platters κ.α. Είναι μια ιστορία που εξηγεί πως δημιουργήθηκε το rock ‘n’ roll. Φυσικά πήρε το όνομα της από την μεγάλη επιτυχία του Bill Haley “Rock Around the Clock“, που είχε κυκλοφορήσει στις 20 Μαρτίου του 1954 και πούλησε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα.

1991: Ο άνθρωπος που κατασκεύασε και έκανε τις κιθάρες Fender γνωστές σε ολόκληρο το πλανήτη, ο Ελληνοαμερικανικός Leo Fender (Clarence Leonidas Fender 1909-1991) απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στο Ione της Καλιφόρνια από την νόσο του Πάρκινσον. Διάσημα μοντέλα Fender τα “Telecaster“, “Stratocaster” κ.α. Μαζί με τον εφευρέτη του ηλεκτρικού ήχου Les Paul, θεωρούνται δύο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μουσικών οργάνων τον 20ο αιώνα.

1983: Το Βρετανικό progressive/rock συγκρότημα Pink Floyd κυκλοφορεί το δέκατο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο “The Final Cut“. Είναι η τελευταία κυκλοφορία του γκρουπ με τραγουδιστή τον Roger Waters, ο οποίος υπογράφει και όλα τα τραγούδια του άλμπουμ. Αρχικά είχε προγραμματιστεί σαν το soundtrack της ταινίας “Pink Floyd The Wall” (1982). Θεωρείται αντιπολεμικό άλμπουμ, το οποίο ο Waters έγραψε για ανθρώπους σαν τον πατέρα του, που έχασαν τη ζωή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “The Post War Dream“, “The Fletcher Memorial Home“, “The Final Cut“, “Two Suns in the Sunset” κ.α.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου