Translate this page

Σαν σημερα | 29 Μαρτιου


1943: Γεννηθηκε στο Βολο ο μεγαλος Ελληνας συνθετης Βαγγελης Παπαθανασιου (Ευαγγελος Οδυσσεας Παπαθανασιου) γνωστως παγκοσμιως ως Vangelis. Υπηρξε μελος των συγκροτηματων The Forminx και Aphrodite's Child με τους οποιους το 1972 κυκλοφορησαν ενα απο τα κλασικα πλεον ψυχεδελικα αλμπουμ με τιτλο "666". Συνεργαστηκε αρκετα χρονια με τον Jon Anderson των Yes δημιουργωντας το σχημα Jon & Vangelis. Εγραψε μουσικη για ταινιες, οπως: "Blade Runner", "1942: Conquest of Paradise", "Alexander" και "Chariots of Fire" για την μουσικη της οποιας κερδισε βραβειο Οσκαρ το 1981. Το κλασικό του έργο “Mythodea” χρησιμοποιήθηκε το 2001 από την NASA ως θέμα της αποστολής Mars Odyssey. Το 1992 η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με τον τίτλο Knight of the Order of Arts and Letters. Το 2002 έγραψε τον ύμνο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής. Θεωρειται ενας απο τους πρωτοπορους της ηλεκτρονικης μουσικης.

1967: H EMI ανακοινωνει πως το νεο αλμπουμ των The Beatles θα εχει τον τιτλο "Sgt. Peppers Lolnely Heart Club Band". Την ημερα της ανακοινωσης το συγκροτημα δουλευει στο στουντιο το τραγουδι "With a Little Help from My Friends".

1980: Το άλμπουμ με τίτλο “The Dark Side Of The Moon” των Pink Floyd συμπληρώνει την 303η εβδομάδα του στο Billboard 200, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε το άλμπουμ της Carole King “Tapestry“. Το όγδοο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε επίσημα στις 24 Μαρτίου του 1973. Ηχογραφήθηκε στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας προηγμένες για την εποχή τεχνικές με μηχανικό ήχου τον Alan Parsons. Το άλμπουμ αναφέρεται κυρίως σε θέματα όπως ο χρόνος, η απληστία, οι ψυχικές διαταραχές και ο θάνατος. Γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία και ανέβηκε στο Νο1 του Billboard. Είναι ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι επίσης από τα πιο δημοφιλή των Pink Floyd και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Money“, “Us and Them“, “The Great Gig in the Sky” κ.α.
1982: Οι Iron Maiden κυκλοφοτουν το τριτο στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο "The Number of the Beast". Ειναι το πρωτο αλμπουμ του τραγουδιστη Bruce Dickinson με το συγκροτημα. Μετα απο την κυκλοφορια του, καθιερωθηκαν σαν ενα απο τα μεγαλυτερα metal γκρουπ στον πλανητη.

1988: Στην 61η τελετη απονομης των βραβειων Οσκαρ που πραγματοποιειται στο Shrine Auditorium του Λος Αντζελες της Καλιφορνια, η Carly Simon κερδιζει ενα απο τα χρυσα αγαλματιδια, το "Best music (Original Song)" για το τραγουδι "Let the River Run" μερος του soundtrack της ταινιας "Working Girl" με πρωταγωνιστες τους Harrison Ford, Melanie Griffith, Sigourney Weaver κ.α.

1993: Το τραγουδι "A Whole New World" απο την ταινια κινουμενων σχεδιων "Alladin" κερδιζει το βραβειο Οσκαρ "Best Song". Δημιουργοι του τραγουδιου οι Alan Menken και Tim Rice. Το τραγουδι ερμηνευαν οι Peabo Bryson και Regina Belle.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου