Translate this page

Σαν σημερα | 20 Αυγουστου


1942: Ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής, θρύλος της soul Isaac Hayes (Isaac Lee Hayes, Jr. 1942-2008) γεννήθηκε στο Κόβινγκτον του Τενεσί. Υπήρξε μία από τις μουσικές ιδιοφυΐες του 20ου αιώνα. Η μεγάλη του επιτυχία, το τραγούδι "Soul Man" θεωρείται ένα από τα τραγούδια με την μεγαλύτερη επιρροή στην μουσική τα τελευταία πενήντα χρόνια και έχει τιμηθεί από το Grammy Hall of Fame και το Rock and Roll Hall of Fame. Για το μουσικό θέμα της ταινίας "Shaft" (1971) τιμήθηκε το 1972 με το βραβείο Όσκαρ "Best Original Song". Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "Walk On By", "Never Can Say Goodbye", "Joy" κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Songwriters Hall of Fame το 2005. Είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και είχε δώδεκα παιδιά.

1948: Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Robert Plant (Robert Anthony Plant) γεννήθηκε στο Γουέστ Μπρόμγουιτς της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Led Zeppelin. Ήταν μια επιλογή του κιθαρίστα του συγκροτήματος Jimmy Page και τον επέλεξε μετά από οντισιόν. Μετά τον θάνατο του ντράμερ John Bonham το 1980, το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Plant ακολούθησε επιτυχημένη σόλο καριέρα. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "Whole Lotta Love", "Stairway to Heaven", "Kashmir", "Black Dog", "All My Love", "Big Log" κ.α. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους hard & blues rock τραγουδιστές.

1949: Ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συνθέτης Νικόλας Άσιμος (Νικόλας Ασημόπουλος 1949-1988) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής που είχε επιλέξει, ηχογραφούσε τα τραγούδια του και ύστερα τα πουλούσε σε "παράνομες κασέτες" -όπως τις είχε ονομάσει ο ίδιος. Το 1982 κυκλοφόρησε τον πρώτο του άλμπουμ "Ο Ξαναπές" στο οποίο συμμετείχαν η Χάρις Αλεξίου στο τραγούδι "Το παπάκι" και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο "Πιάστηκα σκοινί κορδόνι". Το 1985 συμμετείχε στο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο "Χαιρετίσματα" με πέντε τραγούδια, μεταξύ αυτών τα "Αγαπάω κι αδιαφορώ", "Ο σάλιαγκας κι ο μάλιαγκας" και "Θα 'ρθω να σε βρω". Μετά το θάνατο του έκαναν την εμφάνιση τους τραγούδια του όπως τα "Μπαγάσας", "Στο φαλημέντο του κόσμου", "Δεν θέλω καρδιά μου να κλαις", "Εγώ με τις ιδέες μου" κ.α.

1973: Οι The Rolling Stones κυκλοφορούν το single "Angie". Το τραγούδι έγραψαν οι Mick Jagger και Keith Richards. Είναι μέρος του ενδέκατου στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Goats Head Soup" που θα κυκλοφορήσει στις 31 του μηνός. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος.

1988: Κατά τη διάρκεια του Monsters of Rock Festival στο Καστλ Ντόνινγκτον της Αγγλίας όπου εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι Iron Maiden, Kiss και Guns N' Roses, σκοτώνονται δύο άνθρωποι. Μέχρι την ώρα που ανέβηκαν στην σκηνή οι Guns N' Roses ο αριθμός των παρευρισκόμενων είχε φτάσει τους εκατό χιλιάδες. Παρά τις εκκλήσεις του τραγουδιστή του συγκροτήματος Axl Rose, να απομακρυνθεί το κοινό από την σκηνή, δύο θεατές καταπατήθηκαν μέχρι θανάτου. Τα ΜΜΕ κατηγόρησαν τους Guns N' Roses για την τραγωδία, αναφέροντας πως το συγκρότημα συνέχισε να παίζει ακόμη και όταν οι συνθήκες είχαν γίνει επικίνδυνες για το κοινό. Η τελική αναφορά όμως για το περιστατικό του Ντόνινγκτον, η οποία κατατέθηκε από τον προϊστάμενο ασφαλείας, αναφέρει πως οι Guns N' Roses δεν είχαν επίγνωση της έκτασης των γεγονότων, όμως σταμάτησαν αμέσως μόλις τους ζητήθηκε και προσπάθησαν να ηρεμήσουν το πλήθος.

1994: Στην κορυφή του Billboard 200 βρίσκεται το soundtrack της ταινίας κινουμένων σχεδίων The Lion King. Συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως οι Elton John, Jeremy Irons, Rowan Atkinson κ.α. Κυκλοφόρησε στις 13 Ιουλίου του 2004. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένα ακόμα soundtrack, της ταινίας Forrest Gump, το οποίο περιέχει τραγούδια όπως τα Hound Dog (Elvis Presley), Blowin’ In The Wind (με τη φωνή της Joan Baez), Respect (Aretha Franklin), Break On Through (The Doors) κ.α.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου