Translate this page

Σαν σημερα | 21 Αυγουστου


1904: Ο μεγάλος Αμερικανός jazz πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Count Basie (William James Basie 1904-1984) γεννήθηκε στο Ρεντ Μπανκ του Νιου Τζέρσεϊ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε εννέα βραβεία Grammy και το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Έχει επίσης κερδίσει τέσσερα Grammy Hall of Fame Awards, βραβεία που δίνονται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εικοσιπέντε χρόνια ζωής και έχουν ιστορική σημασία στην εξέλιξη της μουσικής, για την συμμετοχή του στα τραγούδια "Lester Leaps In", "Everyday (I Have the Blues)", "April in Paris", "One O'Clock Jump". Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Duke Ellington, Louis Armstrong, Billie Holiday, Artie Shaw, Sarah Vaughan κ.α.

1952: Ο Βρετανός στιχουργός, κιθαρίστας και βασικός τραγουδιστής του Βρετανικού punk-rock συγκροτήματος The Clash, Joe Strummer (John Graham Mellor 1952-2002) γεννήθηκε στην Άγκυρα της Τουρκίας. Υπήρξε ενεργό μέλος από το 1976 έως και το 1986. Κυκλοφόρησε μαζί τους έξι στούντιο άλμπουμ από τα οποία ξεχώρισαν τραγούδια όπως τα "White Riot", "I Fought the Law", "London Calling", "Rock the Casbah", "Should I Stay or Should I Go" κ.α. Το Μάρτιο του 2003, το όνομα του γράφτηκε μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος στο Rock and Roll Hall of Fame. Υπήρξε επίσης μέλος των The 101ers, The Mescaleros και The Pogues.

1967: Ο Αρμενοαμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Serj Tankian γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα System of a Down. Είναι επίσης συνιδρυτής, μαζί με τον κιθαρίστα Tom Morello (Rage Against the Machine, Audioslave), της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Axis of Justice που σκοπό έχει να ενώσει τους μουσικούς στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα ακολουθεί και πετυχημένη σόλο καριέρα.

1979: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Knack με το τραγούδι "My Sharona". Είναι το πρώτο τους single και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1979. Θα παραμείνει στην κορυφή του Billboard για έξι εβδομάδες. Το τραγούδι είναι μέρος του άλμπουμ τους "Get the Knack". Η Sharona (Sharona Alperin) ήταν υπαρκτό πρόσωπο και σύντροφος τους τραγουδιστή του συγκροτήματος Doug Fieger.

1986: Ο Αμερικανός jazz τρομπετίστας, συνθέτης και μαέστρος Thad Jones (Thaddeus Joseph Jones 1923-1986) απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης της Δανίας μετά από πολλούς μήνες νοσηλείας. Τα αίτια του θανάτου του δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός και άρχισε να παίζει σε διάφορες μπάντες την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην καριέρα του συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Count Basie, Herbie Hancock κ.α. Υπήρχε μαέστρος της The Thad Jones/Mel Lewis Orchestra που δημιούργησε με τον ντράμερ Mel Lewis το 1963. Το 1979 στην 21η τελετή απονομής των Grammy Awards, κέρδισαν το βραβείο "Best Jazz Instrumental Performance, Big Band" για το άλμπουμ τους "Live in Munich".

2022: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Ο καλλιτέχνης αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και το τελευταίο διάστημα η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1949. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπάντας Poll. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο «Robert Williams». Το 1976 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Μίλα μου» από τον δίσκο «Εσύ κι εγώ». Το 1977, μαζί με τους Πασχάλη Αρβανιτίδη, Μπέσσυ Αργυράκη και Μαριάννα Τόλη, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Μάθημα Σολφέζ», σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Σέβης Τηλιακού, που πήρε την πέμπτη θέση. Το 1991 συνέβαλε σημαντικά στην τηλεοπτική σειρά "Η Λάμψη" του Νίκου Φώσκολου, για την οποία έγραψε τη μουσική και τους στίχους για πολλά τραγούδια, με σημαντικότερο το τραγούδι έναρξης με τίτλο "Μες στην προσευχή μου". Το άλμπουμ "Η Λάμψη" κυκλοφόρησε το 1992.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου